21 maj 2014

Vackra ord: Tröst.

Bokstäver hopsatta kanske ger en bild, en tanke, en idé. Just här är veckans #vackraord är högaktuellt. Om lite märkligt eftersom det får ny betydelse vartefter du lägger på en bokstav...
Ge kraft, hopp eller känslomässig lindring 
i en utsatt, ofta känslomässigt svår, situation.

Ö. Ingen människa en ö, heter talesättet. Som syftar på att vi är sociala varelser, som faktiskt klarar oss märkvärdigt dåligt på egen hand. 
Ordet ö är fornsvenskt med den gamla betydelsen låglänt sträckning vid vatten, idag snarare med betydelse land, helt omgivet av vatten.

Rö. "Som ett rö för vinden", en person eller sak som inte är stadig i vare sig bildlig eller bokstavlig mening. Ett rö är ett vasstrå.


Rös. Två betydelser: 1. Imperfekt av att rysa, i betydelse skaka lätt av köld. Kan komma av germanska ordet hreusan, med betydelsen bli ojämn i huden
2. En hög med stenar, vanligtvis ett röse, men även i variant stavad som rös.

Röst. Din stämma, eller som du låter, människa. Men ordet är inte bara din röst och ditt ljud, utan även i överförd betydelse att använda sin röst: "göra din röst hörd", "Rösta på någon" eller "överröstad" (inte bli hörd eller nerröstad).
(Ja, röst är även en del av en båt, men det bortser jag från idag)

Förresten, du röstar väl i söndagens val, det är faktiskt inte bara  en rättighet utan även en medborgerlig skyldighet i ett demokratiskt samhälle.

Tröst. Att trösta är att ge kraft, hopp eller känslomässig lindring i en utsatt, ofta känslomässigt svår situation.

#blogg100 - 082

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar