10 maj 2014

Att vara rätt rädd.

Ibland låter ett ord på ett sätt och skrivs på ett annat. Ett bra exempel är ett ord som vi egentligen inte behöver vara rädda för... För vet du om ordet rädd ska stavas på annat vis när det får så kallat t-genus?

Det finns faktiskt en rad ord som slutar på d och som i talspråk ibland får slutbokstav t. Hur är det med dem? Kan till exempel ett barn som är skrämt också vara rätt (i stället för rädd)? Märkligt nog kan du stava med t, men vi gör det oftast inte. Och förklaringen ges här:

Från Språknämndens Språklåda (klicka här så kan du läsa samma sak hos dem):
Kan man skriva; ett rätt barn?


"I teorin borde rädd kunna böjas så, men man brukar aldrig göra det. Man använder ett annat ord eller skriver om det hela, t.ex. ett skrämt barn.

Man brukar också tveka inför t-formerna av pryd, vred, fadd, flat,kåt och lat, trots att det går utmärkt med blött, fett, tätt och vått. Samma motvilja finns mot t-formerna av flerstaviga adjektiv på -id:gravid, frigid, likvid, morbid, stupid, timid, rigid, paranoid, valid ochmongoloid, förutom vid solid, där solitt går utmärkt.

Ur ett språkvårdsperspektiv finns inget att anmärka på former som rätt och morbitt. Det är bara så att ingen använder dem."

#blogg100 - 071

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar