Anhörigas livssituation uppmärksammas varje år genom Nationella anhörigdagen 6 oktober och Nationella anhörigveckan 2-6 oktober.
En dag. Eller en vecka. Som vi kanske får uppmärksamhet. Resten av året kämpar vi anhöriga på. Precis som vanligt. I en dov tystnad av oförståelse?
Att vara anhörig (i mitt fall pappa till en snart vuxen autistisk son) är något som i stora delar förändrat mitt liv. Så jag tänkte att du kanske ville läsa lite om hur det varit och är. För min familjs skull.
Min son har autism och ungefär 6 andra av Socialstyrelsen ICD-10-SE-kodade diagnoser. Han är på väg in i vuxenlivet, just nu går han andra året på gymnasiet. Han har trots sina diagnoser full kognitiv förmåga (= normalt IQ). Och vi har trots en rad motgångar inte helt och hållet förstått var hans gräns för möjlig utveckling går. Samtidigt som han är autistisk.
Det sista kanske inte har så stor betydelse för dig, men för oss nära honom innebär det en ständig kamp för hans rättigheter till boende, fritidsverksamhet, utbildning och framtid. För min son har också en av Socialstyrelsens riktigt sällsynta diagnoser - Joubert Syndrom. En diagnos som 2-4 barn om året får i Sverige. Medfött och mycket av ett mysterium för läkarvetenskapen, eftersom människorna med Joubert har så olika utfall (till exempel i mängd diagnoser och möjlig funktion i samhället).
Alla dessa kamper
All kunskap som vi idag har om vår son har vi kämpat för att få, eftersom att de flesta läkare inte känner till Joubert Syndrom. Diagnosen fick vi först ungefär för 10 år sedan, när sonen var sju. Under de första sju åren visste vi inte vad vi skulle förhålla oss till. Just kunskap är viktig för anhöriga. För att kunna förhålla sig till möjligheter, hinder och den egna sorgen.
Det var först när sonen var nio som vi fick diagnosen autism. Innan dess ville inte Borås Stad stötta oss enligt Lagen om Stöd och Service (LSS). Jag gjorde personligen det utredningsarbete som en LSS-handläggare aldrig nändes göra ordentligt. Först 11 månader efter avslaget om stöd från kommunen (efter utredning som tog nästan sex månader) slog Förvaltningsrätten fast att vi även utan diagnos hade rätt till LSS-stöd. Under slutet av dryga året med det första rättsliga bråket kom dock diagnosen autism. Då hade jag (högskoleutbildad och erfaren journalist) fått ta till alla medel som fanns och lite till för att överklagan skulle gå igenom. Men först efter ytterligare ett år utan LSS-stöd. Ofta har jag funderat på vad de som inte vet hur lagar och paragrafer fungerar skulle ha lyckats mot överhögheten som myndigheterna utgör...
Sonen gick de första åren på en friskolas förskola, där de ansvariga lovat stöd, bland annat genom assistent för honom. Under förskoleåret hävdade skolan dock att det var för dyrt och ville ta bort det stödet. De kallade mig och barnens mor till samtal tillsammans med den ekonomisk ansvariga för skolan - för att vi skulle förstå att vår son var en belastning för dem. Efter nästan sammanlagt ett år av tvister om vad som var lämpligt stöd och vad som var berättigat stöd, flyttade vi till slut sonen till något som heter Kommunikationsklasserna - en fin lösning för elever med kommunikationssvårigheter. Men första skolan hävdade sin rätt och den kampen var förlorad.
Kamp och sorg
Jag kan hålla på så här och beskriva fler kamper. Om läkarbesöken. Om tandläkarproblemen. Om svårigheterna att få logoped-stöd. Om nya skolans flyttar (utan att ansvariga berättade om det i förväg). Om omorganisationer. Om ständigt nya assistenter. Om hur det är att ständigt kämpa för avlastning. Om medicinerna. Om ekonomiskt stöd för alla kostnader. Om bristande förståelse om att sonen kanske också skulle kunna ha fritidssysselsättningar. Om all den mat som han inte kan äta. Om nästa rättsliga kamp mot Borås stad. Och alla bråk med den andre (äldre) sonen - som aldrig riktigt fick den uppmärksamhet han var värd.
Om sorgen. Om fler kamper. Men jag tror att du kanske vid detta lag förstått lite av hur vår vardag sett ut.
Kanske räcker det med att berätta att jag till slut gick in i väggen och tog slut. När jag, sonens pappa som alltid varit där, plötsligt inte längre kunde sitta med andra människor utan att börja gråta. Om känslan av meningslöshet. Om önskan att livet tog slut. Om att även vägen därifrån varit (och är) en kamp.
Mer förståelse
Vi har mött massor av fantastiska människor, de som stödjer, hjälper, avlastar. Vi har också mött både de som satt upp hinder och de som genom ren okunskap kraftigt försämrat både sonens och oss andras vardag. Vi vet hur det är att vara anhörig.
Idag finns mer hopp för sonen, men även kunskap om framtida kamper. Till exempel väntar en större transplantation inom de närmaste åren. Vi vet fortfarande inte hur sonens möjliga framtid ser ut, fast det idag ser ok ut. Kanske.
Så osäkerheten är en stor del av mitt liv. Den och sorgen. Det som gör att jag idag är en helt annan människa än för 18 år sedan, efter alla dessa år som anhörig.
Så osäkerheten är en stor del av mitt liv. Den och sorgen. Det som gör att jag idag är en helt annan människa än för 18 år sedan, efter alla dessa år som anhörig.
Förstår du kanske lite bättre nu?
Läsa mer?
Rättigheterna för personer som lever med sällsynta diagnoser och deras närstående hänger ihop med de skyldigheter samhället har i förhållande till innevånarna, och särskilt för personer med funktionsnedsättning.
Nationellt kompetenscentrum anhöriga Nationellt kompetenscentrum anhöriga är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. http://www.anhoriga.se/
Anhörig och närstående
Enligt Socialstyrelsen är en anhörig en person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna. Närstående är en person som den enskilde anser sig ha en nära relation till. Termerna anhörig och närstående används något olika i lagtexter. I många andra texter blandas också de här orden ihop och användes till och med nästan som synonymer.
I texter av och från Nationellt kompetenscentrum anhöriga används ordet anhörig i bemärkelsen den person som vårdar eller stödjer en närstående. Vanligtvis är den person som ger vård och stöd en anhörig till den som tar emot stöd, omsorg eller vård. Närstående är därmed den person som är i behov av stöd.
Anhörig och närstående
Enligt Socialstyrelsen är en anhörig en person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna. Närstående är en person som den enskilde anser sig ha en nära relation till. Termerna anhörig och närstående används något olika i lagtexter. I många andra texter blandas också de här orden ihop och användes till och med nästan som synonymer.
I texter av och från Nationellt kompetenscentrum anhöriga används ordet anhörig i bemärkelsen den person som vårdar eller stödjer en närstående. Vanligtvis är den person som ger vård och stöd en anhörig till den som tar emot stöd, omsorg eller vård. Närstående är därmed den person som är i behov av stöd.
Tack för att du delar.
SvaraRaderaGör mig tacksam för att just din son fötts in i en familj som både förmått och i mångt lyckats "kämpa för hans skull" samtidigt som jag blir heligt förbannad, för jag tycker inte man ska behöva "kämpa för någons rättigheter". Då är de ju liksom inte rättigheter, på något vis, eller hur, för då är de villkorade.
Förbannad och förtvivlad, för det finns så många som inte har förmåga, kunskap, erfarenhet och ork att kämpa så här. Det är nått fundamentalt snett i systemet! Hur många anhöriga trillar inte in i väggar, blir sjuka, upplever relationskriser osv? Min vän Inga-Lill Lellky som grundat Cancerkompisar har berättat för mig hur oerhört mycket större andel av nära anhäriga till cancerdrabbade som själva riskerar allvarlig sjukdom (typ 25% högre?! Minns inte exakta siffran tyvärr.) och jag befarar att denna statistik gäller "anhöriga" överlag, oavsett vad den närstående genomgår.
Tyvärr tror jag att du har rätt. Det är tungt på många vis att vara anhörig.
RaderaMen. Jag är tacksam över att bo i Sverige och glömmer ändå aldrig allt vi ändå fått, dels i stöd, men också i kunskap och kärlek i familjen. Men ett balanserat liv? Nja...
Tack för att du delar med dig av detta ärlig inlägg!
SvaraRaderaI min roll som förskollärare har jag träffat på en del anhöriga och jag förundrar hela tiden vilka kämpar det finns! Men samtidigt förstår jag att vi människor orkar oftast med det vi måste orka med helt enkelt.
Att orka är helt centralt. Och att det finns stunder när orken helt tar slut. Så det finns rätt många andra saker som vi bortprioriterat. För att faktiskt orka.
RaderaTack! Vilken ärlig och berörande text! Jag förstår din kamp, och att den tar så mycket kraft. Det är så sorgligt att det ska behövas... och som du skriver: hur gör människor som inte kan läsa lagen, hävda sin rätt etc?
SvaraRaderaJag fick frågan en gång, om jag inte skulle JO-anmäla, just för de som inte vet hur de vinner över myndigheter. Funderade allvarligt på det, men prioriterade bort det. För att orka göra annat. Kändes också småaktigt på något vis, inte den typen av kamp jag vill föra för min son.
RaderaKänner med er! Vet inte om beundrar är rätt ord, men något sådant ... Vilken kamp! Tack för att du delar med dig. Verkligen! Oavsett vilka barn vi föräras med - de är värda fighten!
SvaraRaderaVet int e om kram passar sig, men du får en i alla fall: varm kram!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaTack Malin. Den typen av kramar har stoooort värde.
Radera