3 maj 2014

En frihet att fira.


Idag är det Pressfrihetens Dag. Inget att fnysa åt. Det tog mänskligheten hundratals år att komma så här långt. Synd att så många inte förstår hur viktig den är. Och förstår att vi nte bara behöver fira Pressfrihet, utan även försvara den.

Demokrati, mänskliga friheter och pressfrihet är intimt förknippade. De tre kan knappast existera utan varandra. Rätten att utrycka sig är en sak, rätten att sprida de egna åsikterna minst lika viktigt. Det är därför vi har denna Pressfrihet.

Tidningsutgivarnas (TU) definition i korthet:
Pressfrihet bygger på ett samhälles tryck- och yttrandefrihet. Grunden är att det i tryck ska vara möjligt att kritisera de styrande och förmedla information
(Klicka här för att få förklaringen i längre form.)

Pressfrihet för mig är rätten att faktiskt berätta saker, även om andra tycker att de är fel, irriterande eller alltför avslöjande. Sverige är faktiskt ett av länderna med äldst pressfrihet. Ända sedan Aftonbladet började komma ut redan 1830 har det funnits press som granskat och kritiserat makten.
Internationella organisationen Reportrar utan gränser berättar om hur det står till med pressfriheten i världen, där är de nordiska länderna i topp, även om Sverige sjunkit något de senaste åren.

Vissa vill ha mindre frihet
Viktigt är att slå fast att det finns extrema krafter som alltid vill begränsa pressfriheten. Ofta på grund av att denna frihet hotar deras åsikter, eller deras syn på vad som är bäst för dem själva. Fascister och rasister är ett bra exempel på de som ofta använder uttalanden som vill göra gällande att andra vill hota deras rätt att uttrycka sig. Men faktum är att de själva alltid mer eller mindre hotar pressfriheten - direkt eller indirekt. När den rasistiska siten Avpixlat la ut personuppgifter på journalister som granskar SD, Sverigedemokraterna är det ett hot mot Pressfriheten.

Och avslöjanden om Storbritannien av visselblåsaren Snowden har fått makten att beskära pressfriheten, klicka här till artikel från i förrgår. Där ingår en redogörelse hur landet åker ner på en rankning över länders nivå på pressfrihet.
Problemet i till exempel England är att landet under många år haft en tidningskultur där pressfriheten missbrukats av många journalister. Att bevaka makten är inte samma sak som att bevaka enskilda människor. Och i just England har journalister avlyssning av andra än maktsfären varit viktig att inte försvara. För det är inte den Pressfriheten vi måste bevaka och värna. Utan den som bevakar de som har avgörande makt för samhällets utveckling. Oavsett  var i världen de finns.

Tillagt 10:00:
Efter tips från Susanne H, här en länk till varför pressfrihet-problem även i Sverige. 
Klicka här, så kan du läsa hos SVT om tidningen Norra Skåne och maktens påtryckningar... 
Och här motsvarande från från Journalistförbundet...

#blogg100 - 064

2 kommentarer:

  1. Kanske läge att uppmärksamma de senaste händelserna på Norra Skåne där journalister som granskar politiken omplaceras efter påtryckningar från dem som granskas.

    SvaraRadera
  2. Ja. bör uppmärksammas mer. Lägger till en länk som berättar om det som hänt där nyligen... Tack för tipset Susanne.

    SvaraRadera