23 mars 2013

Vad tidningen egentligen lär oss.

En titt i dagens tidning (Göteborgs-Posten) ger en smak av det som är och det som kommer. Fem olika artiklar och annonser har jag valt ut - tillsammans ger de en (skrämmande?) bild av Sverige.

Det handlar om att synas, om vädret, om grannsämja och om maktens tydliga språk. Allt ser du om du tittar lite tydligare.


Viktigast i veckan
GPs framsida 23 mars 2013
Under veckan var det först upprört över att Tommy Nilsson bytte namn till Black, sedan över att han deltog i reklamkampanj och till sist om hur smarta alla inblandade är. Reklamkampanjen över Chokladkakan Black var i alla fall en så kallad snackis. 
Men hallå. När vi först pratar om indignation över en artists namn, sedan vilken eventuell reklamkampanj han egentligen deltog i och sedan hyllar alla bakom? 
Den viktigaste snackisen i Sverige våren 2013? Wow. Syrien-krisen, gå och göm dig.


GP 23 mars 2013
Missunna varandra
Tre intressanta saker står det i denna artikel som kommer från Metro och TT: 1. Många anmälningar, men de flesta är inte relevanta. 2. Arbete i trädgården får en "riktigt" sjuk (vad det nu egentligen betyder) människa inte göra. 3. Och det är grannarna som anmäler. Vi lever alltså i ett samhälle av missunnsamhet, där vi bevakar varandra (Storebror behövs inte längre) och där det är inte bara ok utan bra att tjalla på varandra. Välkommen till framtiden...


Öppet nedlåtande
GP 23 mars 2013
Och så denna kortartikel från TT. En rubrik med namn, ingress i form av citat och fakta-brödtext. (Formatet i sig säger en del om hur långt redaktionen tror oss vilja läsa). 
Ett mycket tydligt exempel på retorik och härskarteknik. Det handlar om att förminska motståndaren till barn. I detta fall en förhandlingschef som tycker att motparten elektrikerna verkar lite arga. Frågan är vem som läsaren får sympati med?
Hur som helst, denna typ av retorik har tidigare varit svår att vara helt öppen med, men nuförtiden kan maktpersoner mer eller mindre raljera öppet. Vad säger det om vårt demokratiska samhälle? GP 23 mars 2013
Och så lite väder
Det är vår. Nästan. Snart. Kanske.
Men vårdagjämningen har varit (i onsdags) och varje dag blir längre och solen går upp högre på himlen. Dags då för markisförsäljare att passa på. Och snart dags för utemöbler, trädgårdsattiraljer. Och grillen, terassvärmaren och rosévin. Vi går mot ljusare tider. Och förhoppningsvis varmare...


GP 23 mars 2013


... för oss coola

... vi pratar mode. En fint skuren dunjacka är ju snyggt.
Men vänta! Sommardunjacka! 
Vad är det egentligen modeföretagen vet som vi andra inte riktigt förstått än. Har Golfströmmen slutat? Är istiden här. Blir sommaren lika kall som vi alla befarar (efter kallaste mars på årtionden). 
Denna annons säger mer än alla andra artiklar ovan gör om framtiden. Så passa på, köp på dig inte bara varmaste kläderna, utan även dunsängkläder och extra ved till spisen samt kom ihåg att teckna fördelaktigt elavtal. Denna sommar kan bli något i hästväg, med midsommar först när vi skottat klart.
(Alla bilder från GP 23 mars)
#blogg100 - 060

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar