24 mars 2013

Lögner vi köper.

Söndag kväll. Lite mätt på helg. Och mat. Så vi funderar lite. Till exempel på inköpsrundan i affären i fredags. Det slog mig då att ljuga får en del, bara det är etablerat. Och en del lögner är så uppenbara att vi struntar i dem. Eller i värsta fall tror på dem. Så jag presenterar tre vardagslögner denna söndag.

Ibland tror jag att det är så att vi vill bli lurade. Eller? För socker är bra för människor, i lagom stora doser. Men det har blivit mycket av det goda nu, så vi letar efter möjligheten att bara få i oss liiiite av det söta. Och väljer dryck Light
Hallå, när kan läsk vara lätt?
Om läsk inte är bra så ofta är det väl bättre att inte dricka den alls, än en variant som inte innehåller så mycket socker, men i stället det omdebatterade aspartam.
Och allvarligt talat: är läsk light egentligen speciellt lätt för kroppen? Nä, det är det inte. Gillar du inte din söta cola, kanske det är bättre att dricka något annat än läsk över huvud taget.

Juice är ett alternativ till läsk, här är i alla fall sockerarterna naturliga, även om det kan bli för mycket av det goda även här. Men det finns några lögner även här. Nyskördad frukt till exempel, men också det relativt vanliga nypressad. (Se livsmedelsverkets definition här, sid 24
Nypressad? En juice som köptes i förrgår och håller minst i två veckor till. Hur i hela friden kan den vara ny-pressad. Alltså, när jag pressar till exempel apelsiner hemma, tar det maximalt 10 minuter innan den blir lite besk - när den naturliga c-vitaminen försvinner. Det vill säga hemma kan citrusfrukt knappas vara nypressad efter en kvart ens. Men i affären är juicen nypressad i veckor. Jojo!

Och så till en gammal favorit. En av de klurigaste sakerna du kan göra hemma är riktig maräng - att användas i bakverk och efterrätter. Ljuvligt gott. Klurigt eftersom visp och bunke måste vara nästan kliniskt rena. 
Och som vi alla vet (vi som var med på hemkunskapslektionerna), vad är huvudingrediensen i maräng? Jo, äggvita
Men titta du lite närmare på förpackningarna med marängbottnar, marängtoppar och så vidare i din butik. Inte någonstans har du med ägg i listan av ingredienser. Det närmaste de "marängerna" kommit ägg, det är i din matkasse på väg hem. 

Så gör din egen maräng, sååå svårt är det inte. Recept hittar du här. Drick god juice, men förvänta dig aldrig nypressad i butiken - det kan du bara göra hemma eller få över disk. Och light läsk? Fy bubblan.

#blogg100 - 061

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar