11 mars 2013

Stjärnstoft.

Denna vecka blir vi återigen påminda om att vi är del av något mycket större. Och att jorden inte är universums medelpunkt.

12-15 mars kan du med blotta ögat se kometen Pan-Starrs nära horisonten, enklast tidig kväll. Kometerna bildades samtidigt som vår stjärna, solen bildades. Kometer har genom människans historia varit förebud, både på gott och ont. Numera är vi inte vidskepliga på det viset. Men en stor komet, med en svans på cirka fem kilometer kan vara väl så farlig. Inte speciellt ofta ramlar det ner större saker på vår jord, men varje gång det gör det märker vi vilka enorma krafter det handlar om och hur vi små vi egentligen är.


Den meteorid och så småningom meteorit som nyligen slog ner i Ryssland var inte speciellt stor, men skadade många och skrämde fler. Och det kommer att hända igen.

Komet. Kometen Pan-Starrs är synlig denna vecka. Och det gäller att passa på, för det dröjer 6 miljoner år till nästa gång den syns.
Komet kommer från grekiskans kometes som kommer från grekiskans ord för lång hår, komé. Betyder ungefär stjärna försedd med långt hår.
Läs i Guardians nättidning om om Pan-Starrs. Och här i Aftonbladet om samma komet.Stjärna. Ett enormt klot av sammanpressat materia. På grund av den höga gravitationen/trycket har vätet börjat fusioneras till helium. Vår sol är en mindre variant av stjärna, det finns exempel på stjärnor som är upp till 650 gånger större.
Ordet stjärna kommer från fornsvenskans stiærna. Besläktat med latinets stella, grekiskans aster och sanskritens star-

Meteorit. Till skillnad från meteorid och asterorid. En meteorid är ett litet interplanetärt objekt, en rymdsten helt enkelt (< 10m ø). En meteor är själva ljusspåret om en meteorid kommer ner i jordens atmosfär. En meteorit är den sten som först klarar av att passera atmosfären utan att pulveriseras och sedan landar på jorden. 
En meteorit är en äkta utomjording, bildad för 4,5 miljarder år sedan och betingar ett relativt högt värde för samlare och forskare. En asteroid är en betydligt större rymdsten, eller planetoid som finns i solsystemet. Om en asteroit slår ner på jorden kan det vara lika med mänsklighetens utplåning.
Ordet meteor kommer från grekiskans meteoron, ungefär i höjden befintlig.

Fortfarande orolig? Kom ihåg att det finns de som håller ett ständigt vakande öga på himlen...

#blogg100 - 048

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar