De är lite krångliga, men jag tycker att de är vackra. Så kallade främmande ord som beskriver i grunden alldagliga ting. Ibland är de knöliga att komma ihåg rätt stavning, eller för allan del uttalet på. Men de har liksom en egen melodi, dessa vackra ord. Här tre exempel på ord, som alla kan tänkas dyka upp i ett frågespel någon gång. Eller så kommer du ihåg dem ändå, bara för att de är vackra...
Onomatopoetisk. Ljudhärmande. Hund heter också vovve. Varför, jo det heter ungefär som det låter - en hund säger ju liksom vov! Andra onomatopoetiska ord är krasch, bom, bang och vissla.
Patronymikon. Även kallat fadersnamn. Efternamn baserat på faderns förnamn, som Svensson, Johansson eller Andersson. Grekiska med härledning till ordet pater (fader) och som betyder bildat av faderns namn. En term som ofta används inom släktforskning, men sällan annars.
För alla er ordnördar. Dagens efternamn som slutar på -son är oftast inte patronymika (pluralformen), eftersom de är ärvda - men en gång i tiden skapades de som patronymika...
Glossarium. En ordbok. Egentligen inte vilken ordbok som helst, utan en med "svåra" ord. Intressant är att ordet för att lära sig utländska ord i skolan är att plugga glosor.
Från latinets glossa med ungefärlig betydelse gammalt eller främmande ord som behöver förklaring. Ursprung i grekiskans glossa som betyder tunga.
#blogg100 - 054
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar