Ibland tar en del i så att de nästan spricker. Och följden blir att språket spricker. För det är inte bara fult att kombinera orden felaktigt. Det gör även språket svårare att förstå.
Akutlarmar. I en artikel hos P4 Sjuhärad. Här har skribenten/journalisten glömt den korrekta innebörden av ordet larma. Och skapat något av en tautologi*.
Enklast förstår du att det blivit lite fel, när du försöker skapa ett ord som säger motsatsen, antingen akutnormalläge eller vardagslarm (en så kallad oxymoron). Sedan när kan ett larm vara något annat än just akut?
Se upp, annars blir det som med vargen. Larma i onödan två gånger, så kommer ingen den tredje gången - när vargen verkligen hotar.
Mest heltäckande. Konstigt nog ett mycket vanligt uttryck. Den som på nätet söker på just den ordkombinationen får märkligt nog mer än 30.000 träffar. Trots att den som tänker efter vet att antingen så är något heltäckande eller så är det inte det. Ordet kan helt enkelt inte kompareras**.
Och ett mycket gott råd - när det står mest heltäckande i reklamen för något, måste du omedelbart fundera på vad varan eller tjänsten inte täcker. Varför skulle marknadsföraren annars uttrycka sig på detta vis?
Bjuda på gratis... Också ett mycket vanligt uttryck som känns både skumt och lite roligt. Märkvärdigt värre att nätsökningen på uttrycket ger fler än 290.000 träffar!
Hur kan man bjuda på ett inträde, om det är gratis? Och om facklitteraturen är gratis, måste någon bjuda på den? Och visst är det skillnad på att bjuda och att erbjuda gratis lektioner (i denna text finns båda uttrycken).
*Tautologi. Betydelseöverflöd, eller "tårta på tårta". Finns på både gott och ont i svenskan och andra språk. Ibland en språklig finess, men oftast onödig information som snarare hindrar flödet och stilen i språket och stödjer desamma.
Hos vissa skribenter blir dock tautologin ett smycke, ett vackert tillbehör som ger oss bilder och intrikata föreställningsvärldar. Och ibland blir det roligt.
En av mina favoriter bland svenska författare använde detta både medvetet och framgångsrikt. Gösta Knutsson lät helt enkelt två katter förstärka texten. Försköna den, sa Bull.
**Komparation. Böjning av adjektiv eller adverb för att ange olika grader/intensitet i värde. Grammatiken pratar om graderna positiv, komparativ och superlativ - enkelt uttryckt som mycket, mera, mest.
Mer om heltäckande och andra språkkonstigheter i ett tidigare inlägg här.
#blogg100 - 055
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar