28 februari 2013

Svårt hålla räkning.

Den tid på månaden, då pengarna ska fördelas på alla andra. Det är dags för att se till att alla räkningar betalas i rätt tid, till rätt person och på rätt vis. Inte alltid helt enkelt.

Uttrycket "att hålla räkning" används i första hand för två saker, dels i allmänhet för vem som helst som behöver ha kontroll på siffror och situation, dels i synnerhet för bokförare. "Att hålla räkning" är helt enkelt ett gammalt uttryck för bokhålleri, där boken som avses är räkneskaps-boken.

Februari är en speciell månad, eftersom den bara har 28 dagar (oftast). Det innebär att en del kanske inte har koll på att idag är sista dagen på månaden och att räkningarna till största del ska vara betalda nu.
På 70-talet bodde jag i USA. En av de största tiderna för ångest var i slutet av månaden, då alla utgifter gjorda på kreditkorten och ur checkboken skulle balanseras. Det slog mig ständigt att föräldrarna i familjen använda så många plastkort för sin inköp och att de hade lite tufft att få månadsräkningarna att gå ihop. Inte tänkte jag då (redan 1976) att exakt samma situation även skulle gälla för de flesta av oss svenskar ett antal år senare.
Tur är att det numera finns betalkort och inte bara kreditkort, det är lättare att hålla räkning allt eftersom, liksom. För du har väl betalat dina räkningar ordentligt?

Räkna. I fornsvenskan rækna. Släkt med både fornhögtyskans rechanôn och engelskans reckoning som har grundbetydelse ordna.

Betala. Fornsvenska betale, från mellantyskans betalen (tyskans bezalen). Ursprungsordet är tala, som betyder räkna, beräkna och betala. Att betala kan härledas till betydelsen räkna upp pengar.

Kredit. Av latinets båda ord creditumlåna till och credere som betyder tro eller låna ut. Lustigt är att av credere kommer även engelskans credibility (trovärdighet) som en hel del unga svenskar använder i uttrycket "Du har cred" som ungefär betyder "du har god status".

Räknat rätt med räkningarna denna månad? Det är ju bra för trovärdigheten...

#blogg100 - 037

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar