21 februari 2013

Fult, men vanligt.

Vissa ord borde inte få finnas. Tycker jag. Men de gör det ändå. 
Det är alla dessa anglosaxiska hybrider, ofta sprungna ur en okunnig reklampersons penna. Mest berättar dessa ord om okunnighet om språk. Och de visar på kunskapsbrister i grammatik, semantik och ordbildning. 
För de är ju så onödiga. Och fula.

Hybrid. Biologiskt ord för en korsningen mellan två arter. I överförd betydelse något som satts samman av minst två saker, med olika ursprung.

Cheeseburgare. Kan vi inte bestämma oss för vilket språk vi ska använda? Svenska? Eller engelska? För båda samtidigt är ju lite knepigt. 
På svenska heter en hamburgare med ost på ostburgare. På engelska heter en hamburgare med ost på cheeseburger. Så varifrån kom ordet cheeseburgare? 

On screen meny. Gammal ofavorit. På svenska heter det meny, kan stavas menu, betoning på andra stavelsen. På engelska heter det menu, med betoning på första stavelsen. Skärm heter screen på engelska och skärm eller (tyvärr) monitor på svenska. Så det borde antingen heter on screen menu eller skärmmeny. Men det gör det inte i diverse manualer och liknande. Var översättaren lat eller okunnig? Fräckt är det inte.

Helpdesk. Återigen sammansatt av två ord, som båda har motsvarigheter på svenska. Vi har till och med i överförd betydelse tagit till oss ordet desk på svenska. Men help? Kom och help mig...

Printa. Snälla någon. Vi säger ju till och med skrivare numera. Varför envisas människor med printa sina papper. För att vi ska ha något på pränt? Fast då hade det varit mycket klurigare att använda ordet präntare för skrivare istället. Men det gör vi ju inte.

FormulaFavorit i reprisEngelsk ord med samma ursprung som svenskans formel, från latinets formula, diminutiv (förminskad) för ordet form. Det vill säga "lilla formen".
Trots att ordet är helt klart engelskt och inte svenskt, används det generellt i svensk reklam. Oavsett om det gäller hårmedel, hudmedel, diskmedel eller livsmedel (för hundar mest) - alla verkar ha kommit överens om att det varken heter ingredienser eller formel, utan formula. Förment fult är det.

#blogg100 - 030


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar