24 februari 2013

Solen skiner starkt.

Äntligen. Dagar med härlig sol. Inte grått. Inte vått. Inte rått. 
Men ljust, energiskapande och öppet. Välkommen solen.

Jo, solen finns ju där hela tiden. Och har gjort det i drygt 4,5 miljarder år. Och förhoppningsvis ett tag till. Men ibland glömmer du känslan som bara solsken ger. Kommer ihåg en vinter i Bosnien-Herzegovina. Vi hade dimma i en och en halv månad (!). In i dimman och stanna liksom. Så när vi såg solen igen var vi som yra höns (nåja!) och en del lapade och lapade i sig av skenet.

Tack och lov är vintern över snart för den här gången. Jag brukar längta efter Vasaloppet första söndagen i mars. För när Vasaloppet körts är vintersäsongen väldigt nära slutet.
Och så börjar utesäsongen. Sitta i hörnet där vinden inte når in, men solen ändå ligger på. Med en kopp kaffe. Jojo. Och all längtan efter detta börjar med en starkt skinande sol några dagar i slutet av februari.

Sol. Nordisk och gotiskt ord. Heter samma sak på latin. Indoeuropeisk bakgrund, varav även grekiskans helios är ett systerord.

Vinter. Germanskt ord av okänt ursprung. Samma som tyskans Winter, engelskans winter och norskans vetter. Troligtvis inte besläktat med väder - som har indoeuropeisk bakgrund och har ungefärlig grundbetydelse blåsa (tyska Wetter, engelska weather).

Dimma. Från fornsvenskans dimba. Ordet dimba finns fortfarande på isländska och betyder ånga, ryka. Besläktat med orden damm och dum. Härledningen för dum hänger ihop med att det ordet från början betydde oklar

Lapa. Riktigt intressant ord. Från början germanskt ord, troligtvis från fornsvenskans læpia, läppja och även besläktat med tyskans löffel som betyder sked. Också släktskap med engelskans lap, som betyder knä (på sittande person), försänkning i landskapet eller trygg plats. Med grundordet sked (bokstavligt eller bildligt), kan alla ovanstående ord härledas.

Jag sitter i solen, i slutet av denna vinter. Jag lapar verkligen i mig och känner mig inte det minsta dum.


#blogg100 - 033

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar