13 februari 2013

Använda gamla ord?

Vårt språk formas och påverkas mycket starkt under våra första levnadsår. Vilket innebär att varje människas ålder är en viktig faktor för hur "gammaldags" ens språk är. Sedan är det upp till var och en hur mycket ens eget språk moderniseras under livet.

Varje år publicerar Språkrådet det som kallas nyordslistan. Det är en lista på ord som börjat användas i större utsträckning, ord som förnyar språket. En viktig anmärkning från Språkrådet dock:

Språkrådet registrerar nya ord och fraser i svenskan, liksom nya användningar och betydelser av befintliga uttryck. Observera att vår uppgift är att upplysa om nya ord i språket. Språkrådet godkänner dock inte ord, eller för in nya ord; det kan bara språkbrukarna själva göra genom att använda dem!

Det historiskt intressanta hittar du när du går igenom gamla nyordslistor och omedelbart upptäcker att en del nyord var rena modeord, avsedda för en tid som inte längre är aktuell - varvid ordets användbarhet i princip försvunnit.

Motsatsen till nyord är kanske gammord, ord som funnits en betydligt längre tid än nyord, men som ändå knappt används numera. Även dessa ord har haft sin tid, speglar sin tid, men förlorat sitt språkliga nyttovärde.

Följer Glömda ord, som varje dag har en uppmaning om att använda ord från förr. Är lite ambivalent till själva uppmaningen, vill gärna istället betrakta dessa ord med ett historiskt perspektiv. Detta eftersom de säger en del om en tid som flytt.

Ett litet urval, med Glömda ords definition (som jag ibland är lite osäker på):
Tjotahejti - toalett alt. fiktivt ställe långt borta.
Ändock - fastän.
Spiskammare - skafferi.
Kolorera - färglägga, måla.
Propå - invit, framstöt.
Ackurat - precis, just.
Rygga - backa.
Topprida - vara översittare mot, trakassera.

Vepa - sängtäcke el. väggbonad av ylle.
Undfå - ta emot.
Frufridagen - 24 januari (1954), då alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag enligt ett förslag från Lennart Hyland i radioprogrammet Karusellen (idén utlöste folkstorm).
Mågfälla - undanskymd bänk (där husets döttrar kunde träffa sina kavaljerer).

Tack till "Glömda ord" - glomdaord.wordpress.com

Och de finns även på Facebook.

#blogg100 - 022

2 kommentarer:

  1. Finns på Facebook också. :)

    https://www.facebook.com/glomdaord

    /Ullis (en av oss tre som skriver på Glömda Ord).

    SvaraRadera
  2. Ok! Jag lägger till det i min text...

    SvaraRadera