19 april 2013

Indignation?

Ibland säger en snabb titt i olika medier allt om hur vi egentligen har det. Med den allmänna synen på rätt och fel. Och frågan är naturligtvis - hur tillåtande ska vi vara innan det går över styr?

Ätstörningar och människosyn-störningar. Att det ens förekommer, att det ens är möjligt - trots en livlig debatt. Läs om modellagenturer och anorexi
Ett litet psst är dock på sin plats - denna nyhet fanns i många medier i veckan, men källan är en enda och hela tiden densamma. Kan vara en tidningsanka. Men att vi ens diskuterar ämnet är intressant.

Rånarluvor och fotboll. Varit en lång diskussion om inslängda päron och flaskor under en fotbollsmatch i Stockholm nyligen. Att 150 "fotbollssupportrar" bar skidmask/rånarluvor i Borås inför Elfsborg - AIK eller att ett helt gäng (samma?) gjorde detsamma på Fiends Arens i Solna i tisdags verkar nationell media knappt reflektera över. Här är bilder från lokala Borås Tidning. Kul och demokratiskt?


En genusdeklarerad bank. Och så något från ett par dagar sedan, i sociala medier (FB): Helt ny reklamkampanj, som slår fast hur vi egentligen ser på våra könsroller. För en man är en man och en kvinna en kvinna och aldrig mötas de två? Eller? (bild från Supersnippan på FB, tagen av Sophie Winberg Tyrfelt)

Allt detta är kanske mest ett uttryck över en mans indignation. Men inte bara va? För frågan vi måste ställa oss i ett demokratiskt samhälle är alltid: Vad kommer sedan?

Indignation. Från franskans indigné, som betyder förarga. Andra delen av ordet, digne kommer från latinets dignus, som betyder värdighet - samma ord som i svenskans dignitet. På svenska betyder indignation harm, förtrytelse - ofta med moralisk ton.
#blogg100 - 087

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar