18 april 2013

Främmande och nedsättande.

Det är en konst att vara otrevlig och översittare på ett lagom sublimt vis - så att mottagaren kanske inte ens förstår att hen blivit förolämpad. 
Lättast kan det vara med hjälp av låneord. De kan med viss finess användas ytterst nedlåtande, så att den utsatte förstår att det sagda är nedsättande, men ändå inte riktigt veta vad som egentligen sagts.  

Impertinent. Låneord från franska, där det betyder oförskämd eller otillbörlig. På svenska används det i betydelsen näsvis. Ordet är nästan i sig nedsättande.

Illiberal. Betyder på svenska trångbröstad, småsinnad (motsatsen till fritt sinne). Negation från franskans libéral och latinets liberalis. Från 1820- och 30-tal blev liberal infört som politisk term. 
Illiberal är inte inte så vanligt ord, men ytterst användbart. Har länge varit förvånad över att liberalism och neoliberalism diskuteras, när det egentligen kanske borde vara illiberalism vi borde diskutera. Mycket användbart, speciellt som invektiv.

Imposant. Betyder imponerande, storslagen. Från franskans imposant, som betyder väcka beundran. Ett slags överväldigande hot mot svenska lagom
Kan mycket väl i Sverige användas nedlåtande, eftersom det oftast inte är socialt tillåtet att sticka ut med överdrivna gester eller åthävor. 

Illiterat. Motsatsen till literat, som betyder läskunnig och i överför betydelse lärd genom böcker. Illiterat betyder ej bokkunnig och överfört okunnig

Så vi sätter ihop dem...
Din impertinente rackare, du är väl snarare illiberalt illiterat än imposant.

betyder ungefär
Din näsvise fåne, du kan inget, förstår inget och är allt annat än imponerande.

Nej. Jag anser inte att du ska använda dessa nedsättande ord för att du kan. Detta är bara ett sätt att medvetandegöra dig om det.
#blogg100 - 086

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar