31 mars 2014

Frågan är själva frågan.

Under förra årets blogg100 skrev jag (som ett undertema under utmaningen) om kommunikation och hur en bra journalist kan fungera. De sammanlagt fyra inläggen blev en serie som jag senare kallade "Lilla Kommunikationsskolan". Denna genomgång av kommunikation, frågande och lyssnande är jag riktigt nöjd med. Så här följer en kortvariant. 

1. Besvara de väsentliga frågorna. Om du ska beskriva en händelse eller event är det :
Vad har hänt, varför hände det, var och när hände det och hur blir det sedan? Och försök aldrig ställa för många frågor, det suddar bara ut din tydlighet i berättandet.

2. Använd det som kallas öppna frågor, det vill säga alla de frågor som inte kan besvaras enkelstavigt, med ja, nej eller vet inte. Varför är till exempel en riktigt bra och enkel fråga.

3. Våga stanna upp och lyssna. Den bästa kommunikationen tar tid. Den som har bråttom lyssnar dåligt, hör inte det som sägs mellan raderna och kommer oftast inte på några bra följdfrågor. Likadant är det med berättandet. Den goda berättaren använder både dramatik och dynamik. Variation är ett bra sätt att framföra en historia på. Så våga lita på tystnaden.

4. Tro aldrig att du vet vad som egentligen är sant och rättvist, framför allt inte innan du gör en intervju. Det är bara med ett öppet sinne som du får den som berättar att vilja fördjupa sig i ämnet.

Hela de fyra inläggen har jag samlat här, på en annan sida på denna blogg.
#blogg100 - 031

30 mars 2014

Fyra rader: Ett rus

Ibland är det bara fyra rader som behövs. För att säga lagom mycket. Och rimmar gör du bara om du vill.




För mig är fyra rader lagom. 
Fler exempel hittar du här.

#blogg100 - 031

29 mars 2014

Bildord: Avsluta.

Våra avslut är andras början.
Mycket av det vi lever bestäms i perioder. Tid för vara, arbete, sömn och så vidare. Vi mäter utifrån våra förutsättningar och miljö. Ett dygn delas upp i natt och dag. På natten somnar vi, nästa dag börjar vi om på nytt. Men det är ju en chimär. För vår natt är en annans dag. Och solen slutar aldrig att lysa.

Det finns en text som visar på denna paradox, skriven av amerikanska författaren Richard Bach:
Det som larven kallar världens ände, kallar mästaren en fjäril (What the caterpillar calls the end of the world the master calls a butterfly).
Bildord: Avslut
 Foto taget 2013 i Djupvik, Öland.  
© Gunnar F Novik.  #bildord - 052
Mina bildord hittar du på denna sida
#blogg100 - 029

28 mars 2014

Inrutat i veckan.

Bilder från mitt instagramkonto gunnarfnovik från de senaste dagarna. Det lite speciella med Instagram är ju att alla bilder ska vara rutor med lika långa sidor, fyrkantiga. Det kräver antingen beskärning eller maskning...

Alla bilder tagna i Borås, mars 2014. #blogg100 - 028b
Sharing first sun

Springly water

Fathers

Guarding
Stonely

New playlist

Inte bara ett tursamt slumpord.

En del ord är mer speciella än andra. På grund av utseende, form eller betydelse. Senaste vecka har jag stött på tre sådana ovanliga ord som jag tycker om. Du också?

Serendipitet. Förmågan att kunna göra trevliga upptäckter av ren slump. Eller tursamma slumpmässiga upptäckter.
Ordet kommer från en referens till en persisk saga om tre prinsar från Serendip, som gjorde många roliga upptäckter av en slump. Först att använda uttrycket sägs brittiske författaren Horace Walpole vara.
Antimakass. Vanligt i min barndom, kommer ihåg dem från min farmor och farfars hem. En mindre duk, lagd som skydd över högre soff- och stolsryggar, nuförtiden mest använd i prydande syfte.
Ordet kommer från användandet av makassoljor som ansågs stärka hårväxt förr i tiden. Den som använde sådan hårolja kunde efterlämna en oljig fläck där han eller hon suttit, därav användandet av antimakassar.


Jag i nästan full mundering
i Bosnien, foto Lars Hedelin.
Mundering. Roligt ord som inte har det minsta med ordet mun att göra. Betyder idag hel klädsel, men från början (start 1600-talet) ord för en soldats hela klädsel eller fältdräkt. Används fortfarande militärt, i uttrycket i full mundering
Ordet har samma ursprung som montera. Från franskans monter, som betyder flera saker, däribland stiga upp, öka, avancera och bära. Och det är troligtvis det senare sen som 1600-talets soldats mundering kommer från - att bära.
#blogg100 - 028

27 mars 2014

TillbakablicksTorsdag.

Märkligt detta. Hur sociala medier plötsligt skapar ett ämne som tusenden hänger på. Ta till exempel taggar på Twitter. Det är många gånger som det är riktigt svårt att veta vem som, var eller hur de startade.

Senaste (i min värld) är #ThrowbackThursday eller kortare varianten #TBT. Den betyder helt enkelt att den som taggar med detta lägger ut en bild, en text eller liknande från förr. En tillbakablick alltså. Och kanske borde det heta #tillbakablickstorsdag.

Några frågor då. Vem kom på att markera tillbakablicken så? Och varför har så många andra följt efter. Varför just torsdag?

Jag är inte sämre jag, så här några små exempel på förr. Ja, du kan även kalla det selfie, även om det inte alltid är jag som fixade med kameran. Bilderna är på mig. 
#blogg100 - 027
En äkta selfie, med den gamla tekniken
Borås 1978

Min första bröllopsdag...
Borås 1982

"Lucille" på Länsteatern, jag är inspicient
Borås 1986

På den tiden endast ytterst få julklappar gavs, och somnade med dem
Borås ca 1967

Jag, en cowboy?
Uppsala 1963?

När smultron plockades på strån
1965?

Nope, aldrig älskat att fixa. Stackars fiskar...
Sturefors, Östergötland ca 1968

På den tiden då hagar var smarta
Uppsala 1961

Kolla glassen. Igloo - TVÅ pinnar!
Borås djurpark, ca 1967

Foto: Lars Hedelin. Broar som inte längre var broar fanns det många...
Bosnien våren 1997. Foto: Lars Hedelin

26 mars 2014

Veckans vackra: Oas.

Naturligtvis endast min åsikt, även om fler gärna får instämma. 
Här berättar jag kort om ord som jag gillar mycket - både estetiskt och innehållsmässigt. Allt taggat med #vackra ord .

Plats för vila
Oas. Egentligen en plats med vatten och växtlighet i öken, idag ofta använt överfört med betydelse plats för vila.
Från grekiskans oasis (heter fortfarande just så på engelska), men egentligen ett äldre egyptiskt ord.
#blogg100 - 026

Fyra rader: Skyarna

Inte så sällan fastnar ett kort textrad i hjärnbarken. Hur jag än gör släpper den inte villigt taget. Ibland kan jag frigöra raden text genom att komplettera den med mer. I detta fall var den ihärdiga textraden i mitt huvud denna: 
Skyarna ger en sällsam gåva...


Skyarna
För mig är fyra rader lagom. 
Fler exempel hittar du här.

#blogg100 - 057

25 mars 2014

Jag får fota mer än du tror.

Får jag fotografera dig hur som helst? Till och med naken? 
I princip... ja! 
Sedan talas mycket om respekt och moral. Fast lagarna som finns beskriver mest rätten till själva publicering av bilden, det vill säga spridandet av den.


Lioness, Paris sept 2013
Dessa frågor rör mig och flera av de i min bekantskapskrets som sysslar med gaufotografering. Intressant är att de allra flesta tror att det finns större restriktioner än vad det i lagens namn gör. 
Så. Har du undrat som jag? Då ska du klicka dig fram till Joakim Jardenberg (klicka på länken här). Han förklarar på ett relativt enkelt och förståeligt sätt.

Ett citat från Joakims inlägg passar ändå direkt:
Rätten att fotografera i Sverige är oerhört stark. Det hänger ihop med grundlagen om yttrandefrihet. Citat: ”Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.”



Ja. Jag håller med om att sunt förnuft oftast ska avgöra vad en ska fotografera och vad en ska avstå från. Det handlar ju om respekt människor emellan.
#blogg100 - 025b

Fyra rader: Skuggan.

Rim. Vers. Fyra rader. Men friheten är större än så. För versen ger rytm, men också hindra känslan. Rimmet ger trygghet, men kan hindra förståelsen. 
Fyra rader känns bra för mig. Hur vill du ha det?


För mig är fyra rader lagom. 
Fler exempel hittar du här.

#blogg100 - 025

24 mars 2014

Ord att ramla över.

Same same, but different, säger engelskspråkiga. Vilket betyder ungefär samma, men ändå olika. Det handlar om företeelser, saker och annat som har olika benämningar i skilda delar av vårt avlånga land.

För inte så länge sedan skrev jag om chokladboll och en mängd skilda benämningar  runt om i Sverige. Märkligast är ordet i Göteborg - munk. Om denna godis/bakelse kan du läsa när du klickar här.


Idag handlar det om att på försåt sätta ut sitt ben, så att en annan person ramlar över det. Det kallas en rad olika saker. Nyligen hörde jag för första gången tjyvben (som jag antar även kan ha varianter på det, inklusive tjuvben). Själv är jag uppväxt med krokben, men har även hört varianter på både det ordet och på fälleben.
Det nya för mig - tjyvben - är knappast en nyhet för norrlänningar. I norra Sverige är det nämligen det vanliga uttrycket. Och precis som tjyvben är nytt för mig, berättade den aktuelle norrlänningen att hon aldrig tidigare hade hört fälleben, innan hon kom till vår del av landet. Som om vi hade två olika språk, men ändå inte.

Min allmänna fråga blir liksom då. Om det finns åtminstone tre olika uttryck för att fälla någon med utsträckt ben, kanske det finns än fler. Känner du till något annat?
#blogg100 - 024

23 mars 2014

Vem pratar du med?

Går ofta ut med min kamera och tittar på folk. Eftersom jag gillar gatufoto så mycket. En fotogenre där människan och hennes aktivitet står i centrum.
Avstängt är det vanligaste ansiktsuttrycket hos alla de jag ser, och en av de vanligaste poserna är att titta i sin telefon och eller prata med någon. 

Oavsett samtalsämne (kärlek, sorg, middagsmat eller kvällsgöromål?) är svensken avstängd, det vill säga sänder inte någon signal till alla de som finns runt omkring om vad som egentligen händer. Ytterst sällan ser du en stark känsla på gatan. Ett enda undantag finns dock - Kärlek.

Säg mig. Varför är det så?
#blogg100 - 023b
Talk about


Cell phones

Sealing the deal






Språkets makt.

I morgon (24 april) sista dagen för att anmäla sig till en intressant språkdag på Kungsholmen i Stockholm. För egen del tycker jag att det är synd att det är i huvudstaden - det gör att jag inte kan delta. Men du kanske kan?

Temat för årets språkrådsdag är Maktens språk och språkets makt. Och det ska klart konstaterat, det är inte gratis att få del av dessa klokskaper. Att vara med är öppet för alla språkintresserade, men kostar ändå 1.800:-.

8 maj Språkrådsdagen
Språkrådet ordnar varje år en intressant, inspirerande och nyttig heldagskonferens om språken i Sverige. För dig inom myndigheter och kommuner, på universitet, skolor, bibliotek, tidningar, radio och teve – och för alla andra språkintresserade.
I år är temat för konferensen maktens språk och språkets makt.
Bland de medverkande finns Ingrid Johansson Lind, Östen Dahl, Ylva Byrman och Språkrådets chef Ann Cederberg.

Anmälan via denna länk, klicka. Språkrådsdagen 2014
#blogg100 - 023

22 mars 2014

Inte för alla?

Språk är speciellt och som jag påpekat ett antal gånger ett "utmärkt" vapen i striden om makt. 
Språket kan vara avgränsande eller inkluderande, det kan vara gemensamt eller individuellt. Och samma sak gäller för orden i sig. Varför skulle annars ungdomar välja ord som de absolut inte vill att vuxna ska ta till sig?

Just ungdomar är den mest naturliga gruppen för att förändra och förmera språket. Många nya ord skapas just därför bland de yngre.

Kudos. Slangord, i första hand inom spelvärlden. Det är ett berömmande slangord som är liktydigt med heder åt eller ge respekt åt.

Dissa. Ett slangord som vandrat från ungdomskultur upp i åldrarna. Därmed inte längre lika moderiktigt. Kommer från engelskans disrespect som betyder respektlös. Att dissa är att säga något nedsättande eller att nervärdera något eller någon. Att fetdissa någon är ju inte bra för den utsatte...

Ranta. När jag var yngre betydde detta ord att springa omkring, ordet användes ofta nedlåtande om den som inte hade ett direkt mål. Det ordet (och även ränna) har samma ursprung som engelskans run
Fast nuförtiden betyder ranta som slangord något helt annat, att snacka överdrivet mycket om något, att tjata. Från engelskans rant, som antingen betyder prata starkt, nästan deklamerande eller att känslofyllt skälla ut någon.

Pappan: Jamän sluta ranta omkring, pojk. Sonen: När du slutar ranta om det. ;)

Slang. Från början engelskt uttryck, ord med oklart ursprung. Används i första hand i talspråk och sägs ha en lägre stilnivå.
#blogg100 - 022

21 mars 2014

Förryckt poesi.

Ta en känd dikt. Anpassa den till dina behov. Gör en travesti. Om det låter bra, så är det bra - om än lite stulet.
Tre av mina hjältar inom svensk lyrik är Karin Boye, Nils Ferlin och Evert Taube. Det som är bra med dessa tre (ur en travesterandes synvinkel) är att de alla, eller åtminstone deras verk, är såpass kända att när du citerar och gör om, så finns en stor grad av igenkännande. 

I rörelse
Karin Boyes mest kända dikt? Som handlar om det magiska nuet och om att inte låta målet göra vägen fram meningslös. Så i dagens jakt på meningsfullhet jagar många på sociala medier efter bekräftelse och kanske efter att vara den alla andra följer?
Den lätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av först.
(Klickar du här kommer du till ursprungsdikten av Karin Boye)




Ett tappat ord
Vi skriver allt mer och det kan tillräknas telefoner, chat eller internetsammanhang. Samtidigt blir språket både mer intimt och subjektivt, rent utav förolämpande. Dagens kommunikation kräver en enklare omgörning av Ferlin helt enkelt.
Vad var det för ord - var det dumt eller hårt,
var det kärvt eller elakt skrivet?
Tänk efter nu - förrn vi blockar dej bort,
du smartphone-barn i livet.


Naturromantikens lyriker
Evert, ständigt denne Evert. Västkustens sjöman som gav åter i naturkänsla och samtidigt traditionaliserade svenskens syn på hav och land. Kanske bäst sammanfattat i sången Änglamark, sedermera filmmusik i Hasse&Tages film Äppelkriget - där just naturens kamp mot rationalitet ger oss åter tron på människans harmoniska samlevnad med moder Jord.
Men om det inte längre är lika enkelt med denna harmoni. Inte lika självklart att det är på landet som vi mår bäst? Utan i villan i förorten? Då borde ju versen snarare gå så här.
Kalla den änglaplätten eller villajorden om du vill,
huset vi köpte i lunden den gröna.
Växthuset med vindruvor och kryddorna och några till
låt dem få hållas, de är ju så sköna.




Travesti. Omgestaltning eller omformning av annan förebild -ofta i komiskt, fast aldrig i förlöjligande syfte.
#blogg100 - 021

20 mars 2014

Berättelserna bär barnen.

Idag är det världsberättardagen, ett litet påhitt med ett stort och gott syfte; att se till att den levande berättelsen lever vidare. Nu är jag inte speciellt orolig för att berättandet ska dö. Men ändå.

Berättelsen är kommunikationens fader. Kommunikationens moder är alla grundläggande behov vi har för överlevnad. Utan att lägga ett närmare genusperspektiv på detta, tror jag att kommunikation kommer av just dessa två; dels att vi måste skaffa oss kunskap om hur vi överlever för stunden, dels att den framgångsrika civilisationen behöver en metod för att strategiskt överföra information, kultur, tradition över längre tid. Till det senare har vi berättelsen. 


Bild baserad på foto av Dave C CO, USA
Idéöverföring
Med berättandet överför vi till barnen våra stolligheter och våra klokskaper, vår gemensamma historia och våra seder, våra idéer och våra myter. Om du någonsin undrar var barnen lärt sig något, så förstå att de är som svampar och att berättandet i alla dess former och platser en källa som barn ymnigt dricker ut.

Världsberättardagen (eller World Story Day) ligger vid vårdagjämningen av goda skäl. Många kulturer firar denna tid, då livet vänder åter och ljuset är starkare än mörkret. I år är temat "Drakar och monster"
#blogg100 - 020

19 mars 2014

En fyrkantig vecka.

Har en liten förkärlek till bilder och använder samtidigt Instagram. Det kan vara knöligt, eftersom formatet där alltid är fyrkantigt. Går att lösa med extraramar om till exempel liggande format är viktigt för hur bilden fungerar.

Senaste dagarna har jag lagt ut dessa fyra bilder som daglig #gatufoto på mitt Instagramkonto (gunnarfnovik). Bilderna kommer från början från en workshop på Abecita konstmuseum i Borås i oktober 2013, under ledning av gatufotografen Mats Alfredsson. Just dessa bilder hängde sedan på utställningen på samma museum. 
Och, för den intresserade finns möjlighet att köpa just dessa fyra bilder i 45 x 30 cm (det kan du läsa mer om här).
Hair and hands
Motljus

Ofokus
Vaxdocka

#blogg100 - 019b

Veckans vackra: Empati.

Subjektivt, ja. Baktanke nej.
Här berättar jag bara kort om ord som jag gillar mycket - både estetiskt och betydelsemässigt. Allt taggat med #vackra ord .
Förmåga till inlevelse i andra människors känslor och känsloliv.
Lite märklig tysk bakgrund, eftersom idén bakom begreppet först myntades av tyske filosofen Rudolf Lotze. På tyska först einfühlung, som lättast översätts med svenska ordet inkännande). För att få ett mer "vetenskapligt" ord skapades en av grekiskans em-, som betyder in och pathos som betyder känsla.

Detta och fler vackra ord hittar du på denna sida.
Det är ju inte bara på svenska vackra ord finns. Tillåt mig att rekommendera en äldre bloggs sida, med flera kommentarer om vilka ord som folk gillar på andra språk...
#blogg100 - 019 #vackraord

18 mars 2014

Kollektiv kommunikation.

Inte alltid du tänker på det. Men att resa är också att kommunicera. Just idag 18 mars startade den allra första västerländska kollektivtrafiken, fast för 352 år sedan i Paris.

Han hette Blaise Pascal, vetenskapsmannen som skapade världens första busslinjesystem. Med Kung Sols (Louis XIV) välsignelse kördes häst och vagn för bara cinq sols. Fast det var bara för fint folk (bönder och soldater fick inte åka med) och projektet lades ner efter 13 år. Det vi mer kallar modern kollektivtrafik infördes sedan först i slutet av 1800-talet.

Idag "firas" dock för första gången Bussförarens Dag i Sverige, på initiativ av en bussförare från Vänersborg, med namn Staffan Dunér. Dagen finns sedan några år utomlands och heter på engelska Transit Driver's Appreciation Day. Klickar du här kommer du till en hemsida om detta.

Och mer om Pascals allmänna transportsystem i Paris, kan du läsa om här (engelska).
Blaise Pascal 1623-1662

A propos Blaise Pascal. Känd vetenskapsman, som verkade inom flera områden. En kuriositet: Han är känd för sina studier om kompression av gaser och gjorde en gång reflektionen att texter inte är lika lätta att komprimera (alla textförfattarens dilemma): 
– Je voudrais avoir écrit une lettre plus courte, mais je n’en ai pas le temps (Jag ville skriva ett kortare brev, men jag hade inte tid).

#blogg100 - 018b

Radikalt reaktionär reklam.

Märkligt. Detta fenomen att många marknadsförare dels vill förändra språket, dels är ytterst beroende av att saker gärna är traditionsbundna. Ambivalent, på alla sätt och vis.

Text som pratar till oss i stora, noggrant utvalda ord är typiskt för både reklam och för löpsedlar. Det kallas Observation, när det handlar om marknadsföring. För marknadsföraren vill ha tre saker av dig: 
1. Du ska se och upptäcka budskapet - Observation
2. Du ska förstå budskapet och ta det till dig - Empati
3. Du ska agera utifrån budskapet - Aktion.
Utifrån dessa tre grundläggande önskemål kan reklamkampanjer, PR, löpsedlar med mera utformas på massor av sätt och i nuförtiden många skilda medier och former.

Ordförnyare?
För mig som kommunikatör och språkspecialist är just det första steget en källa till stor munterhet. För marknadsförare vill både att du ska se deras budskap och reagera på det. Textförfattaren kämpar för att hitta ord som gör dig intresserad. Fast problemet är att enklast är att använda vedertagna termer, sådana ord som du känner väl till och förstår innebörden av, eftersom det är lättast att förklara med ord som många förstår. Samtidigt vill varje textförfattare vara unik. Det vill säga visa att just det som hen marknadsför ska sticka ut i mängden.
Sammantaget blir effekten att reklamare gärna vill radikalisera och förnya vårt språk, men ändå alltid är beroende av folks kunskap om det som är och varit - det vill säga en konservativ eller möjligtvis reaktionär syn på språket.


Charmörmeny
I detta tankearbete om språket och hur det kan användas (stundtals mycket febrila tankearbete, stundtals inte speciellt genomtänkt alls) kan en hel del gå fel. Här tre exempel på texter som delvis förbryllar mer än de förklarar.

Charmörmeny. Detta märkligt konstruerade ord står på reklam för kattmat. Jag förstår dock inte vad som är charmören. Du? Eller katten? Och blir katten bättre på att charmera? Eller husse bättre på att förföra matte?


Tuggummi eller gom?
På engelska kan mycket bli fel. Fråga vilken engelskspråkig person som helst vad de skrattat åt just idag. 

Här kanske vore på en plats med att förklara ordet gum. Tillsammans med ordet chewing betyder det tuggummi. Ensamt betyder det gom
Så i denna text säger någon: "Älskling, varsågod här får du en gom!"


Lögnbråk
Och. Så. En kvällstidning. Den moderna tidens jägare efter ord som slår känslomässigt rakt in i ditt hjärta och din hjärna. Men ibland blir det lite väl krångligt va?
Tycker ordet räkvrede var riktigt roligt (för vredgade räkor kan ju aldrig vara något att leka med...). 

Men helgens ord lögnbråk var bättre än det mesta. Förstår ju att det handlar om kändisskvaller i en följetong. Men bara stanna upp en kort stund och fundera på vad ordet egentligen betyder... Nej, just det. Ordet lögn var bra att ha med, likaså ordet bråk - båda enkla att förstå. Men lögnbråk betyder ju inget. Inte heller SAOB (Svenska Akademins Ordbok) ger några ledtrådar.


Har du fler exempel på roliga försök till ord som ska väcka dina känslor?
#blogg100 - 018

17 mars 2014

Att geografiskt kontrollera politik.

Igår hölls ju en debatt mellan Statsminister F Reinfeldt och oppositionens S Löfven. Märkligast i den debatten är diskussionen om skolpolitiken - som de verkar vara överens om. Fast det är bara ett klassiskt politiskt grepp det handlar om: triangulering.
Politik är att vilja, sa en hyfsat känd politiker från socialdemokraterna än gång.

Numera är viljan ofta att sno åt sig andras argument och politik. Jag lyfter därför fram ett  numera snart tre år gamla inlägg om triangulering. Det är nämligen ett både effektivt och allmänt använt politiskt grepp. Jag syftar på Ms kovändning vad gäller skolpolitiken. Reinfeldt: 
– Det är bra för svenska folket om vi tycker likadant, vilket vi gör. Vi behöver inte stå här och låtsas som att vi inte är överens när vi är det"

Här också en GP-artikel från 2012 som beskriver politisk triangulering.  För det pågår från alla politiska håll.
Triangulering. En geometrisk term som innebär bestämning av punkters lägen på jordytan eller i rymden genom mätningar av tid eller sträcka i trianglar. I politik: att ta politiskt utrymme som tidigare ansetts som motståndarens naturliga idéområde.

#blogg100 - 017b

Ytterst lite bara svenskt.

Det finns faktiskt ytterst få saker, företeelser eller för den delen ord som är helt "svenska". Den som påstår annat är helt enkelt inte påläst. Det mesta vi fått här uppe i kalla norden är lånat, snott eller på annat sätt importerat under tidens gång. Men det finns några få ord som inte kommer utifrån...

Hallon. Tittar du i ett etymologiskt lexikon finner du mycket snart att i princip alla ord har en härledning. Latinskt, germanskt och/eller indoeuropeiskt. Det mesta har funnits förr och därmed i någon form beskrivits förr och det finns inga behov för unika, svenska ord. Men hallon är ett utmärkt undantag från den regeln. Ordet har ingen motsvarighet i andra språk, kommer troligtvis bildat från fornsvenskans hald- = backe. Alltså backbär.

Uppehållsväder. Ett ord som till exempel författaren Pär Westberg anser bara vara svenskt.
"Här kan man gå en vårkväll och tala om tro och otro, om tillit och föreställning eller bara om uppehållsvädret - detta unika svenska ord." (Ur Pär Wästbergs Stockholm)

Ogooglebar. Även om ordet till del består av ett namn på en multinationell sökmotorjätte, är det helt svenskt. Inte ens på engelska finns faktiskt en accepterad motsvarighet (ungooglable? kommer närmast, men används inte). Ordet är skapat i Sverige, för en "svensk nutida social kulturyttring" och svenskt behov. Hur länge det överlever och kommer att användas? Det är upp till dig. Fanns på nyordslistan 2012, men togs bort bland annat för att Google insisterade på det....

Ord som inte räknas:
Fika. Från knallarnas månsing (hemligspråk) och bara ett byte av stavelser i ordet av ka-ffe
Ljummen. Germanskt ord. Intressant nog tidigare även med annan, äldre betydelse än dagens halvvarm i svenskan - nämligen dov.
Dygn. Germanskt ursprung (dōᵹin), samma ursprung som för både svenskans dag och engelskans day.
#blogg - 017

16 mars 2014

Snygga upp väggen.

Hoppla! Är i stort behov av att skaffa ett nytt kamerahus för mitt gatufotograferande. Du kan hjälpa och samtidigt få något ut av det. Fyra av mina bilder var med på en utställning på Abecita Konstmuseum över årsskiftet. Du kan bli stolt ägare till av en av dem.

Dessa fyra bilder kan vara just ditt sätt att stödja mig. 
Är ingen teknikfantast, men måste gå upp i både kvalitet och teknik för att kunna göra det som jag måste. Bland annat för att kunna fota i mörkare miljöer. Därför fungerar inte min Canon EOS 50D tillräckligt bra, utan en 6D med fullformats-sensor behövs. 
Hör av dig i kommentarsfältet så fixar jag bilderna, med eller utan ram. Skrev jag att de är hela 45 x 30 cm (b x h)? 

Bilderna heter i tur och ordning Hair and Hands, Vaxdocka, Motljus och Ofokus.
#blogg100 - 016b
Hair and Hands
Vaxdocka



Motljus



Ofokus