21 december 2016

Vintersolståndet, en mörk fylla.

Årets längsta natt, eller mer korrekt det mörkaste dygnet. Idag är det just det. Idag inträffar ju vintersolståndet, faktiskt exakt klockan 16 minuter i tolv, mitt på dagen . Det visste du kanske redan. Dessutom är det Tomasdagen.

Märkligt nog infaller vintersolståndet tidigt i år, Så i alla fall i de delar av Sverige som ligger väster om Stockholm är årets längsta natt den som redan gått. I norra Sverige är den längsta natten den som kommer. Mer om allt detta kan du läsa om hos SMHI, klicka bara här.

Tomas fylletunna
Idag är det även Tomasdagen, eller som det ibland kallades förr om åren, "Tomas fylletunna". Har ju skrivit tidgare om Anna med Kanna, då julölet traditionellt skulle sättas, Tomasdagen är första dagen det ölen skulle provsmakas. Den här dagen brukade det även förr i tiden hållas julmarknad och på den, samt på hemvägen, smakades det också på starkare varor så det kanske fanns en orsak att dagen kallades "Tomas fylletunna". Ja, vad ska en göra när mörkret härskar?När det är som mörkast kanske en fylla kan göra dagen uthärdligt? Vem är jag att döma.

Kanske kan en haiku ge rätt ton...

#blogg24 - dag 21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar