4 december 2016

Två ljus.

Idag är det andra advent. Dagen då det i mitt föräldrahem bakades. För första advent vad det adventskaffe, andra advent bakning, tredje advent julpyssel och fjärde - ja då gjordes det som inte hunnits med förut (förutom då fjärde advent var på själva julafton som i år, då gjorde vi inget annat än att fira).

I Sverige är bakning, som i princip alla andra jordbrukssamhällen något som gjordes året om. Det speciella med julbaket är att det i första hand syftar till den stora festen vid midvintersolståndet. 

Andra advent
Andra advent

Vi julbakade alltid relativt tidigt i december eftersom det naturligtvis alltid måste finnas kaffebröd till Lucia. Att baka förresten. Normalt sett gjordes rätt många olika typer av saker vid ugn och spis. Lussekatter, pepparkakor och klenätter ordnades med ena dagen, medan julgodiset gjorde den andra dagen. Hos oss var julgodiset kola, knäck och ibland olika marsipanfigurer.

Vad är/var vanligast hos er?

Har tidigare skrivit om pepparkakor, på Pepparkakans dag (9/12). Mer om varför det heter just peppar-kaka kan du läsa här. 

Baka. Fornsvenskt ord som kommer från fornhögtyskans ord bahhan - för att just baka eller uppvärma. Troligtvis från indoeuropeiskans bhogn. 

#blogg24 - dag 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar