13 december 2016

Nyttig Lucia-läsning.

Ibland blir traditioner fel, bara fel. Inte för att den i sig är felaktig, utan för att den används i maskirovskt eller på annat sätt fel. Vid det här laget känner du säkert till historien där Åhléns först lät en mörkhyad kille vara lucia, där näthatet sedan slog till och där Åhlens till slut drog tillbaka bilden. Men historien slutade inte där...

Jack Werner publicerade igår en mycket insiktsfull text om just hatet, dess roll hos både hatarna och hos oss alla andra. Och om hur vi ska förhålla oss till det. Här ett kortare citat:

"...
Läsare av denna blogg minns den rasistiska hatstormen mot den mörkhyade pojken som, i en bild publicerad på Åhléns Facebooksida, fick vara Lucia. Jag har varit inne på den i ett tidigare blogginlägg, och då vidrört möjligheten att hatstormen mot pojken var ett organiserat tillslag, bland annat med stöd i att en nazistisk profil uppmanat sina följare att kommentera bilden, men nu har Expo tack vare insyn i Facebookgrupper jag själv inte hittat till kompletterat historieskrivningen. ”Gå in och skriv vad ni tycker! Det är vidrigt gjort av dem att göra narr av våra traditioner så där”, skrev en person som länkade till Åhléns Facebookpost i den högerextrema Facebookgruppen ”Ordet är fritt”. När Nyheter24 och Aftonbladet uppmärksammade gruppens kommentarer myste de. ”Bra jobbat, mina kära näthatare”, skrev en användare. De var 1400 personer men har på sistone fått genomslag som vore de hundrafalt fler. ..."

Läs nu hela texten (vilken du kan om du klickar här), det tar inte så lång tid. Och ha en god, ljus dag.

#blogg24 - dag 13, inlägg 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar