Dagens datum 13 december är som de flesta vet tillägnad helgonet S:t Lucia, den kristna jungfrun från Syrakusa, Sicilien. Hon som mördades för sin kristna tro tidigt 300-tal. Fast hon har egentligen inte så mycket gemensamt med dagens Lucia.
Ordet "Lucia" kommer av latinets "lux" med betydelsen ljus.
Lucianatten var förr i tiden en farlig natt, folk trodde att djuren kunde tala och att onda makter var i farten. Det finns en blandning av denna folktro och det senare ljusfirandet. Kanske är vår moderna firande helt enkelt en sammanblandning av äldre sed, ett kristet helgon och modernt festande.
Julfastans första dag
Under medeltiden var det julfastan som började på just denna dag – då köttet ersattes med fisk. Fast först var folk uppe i "svinottan" för att först slakta den sparade julgrisen och sedan festa rikligt på den tills solen steg upp och fastan inleddes. Resten av grisen åts först på julafton. Så nära jul behövdes inte alls lika mycket salt så när julen kom elva dagar senare fanns ett godare, mindre saltat kött.
Ljusfirande
Under 1700-talet var Lucia också avslutningsdag på höstterminen och de flesta skolor som fanns då firade lucia med ljusfester.
Moderna lucia
Första gången svensk Lucia med ljus i håret omtalats i svensk historia är så sent som 1764, då i närheten av Skövde. Från början var det också i första hand de med bättre ställt i Västsverige som firade den moderna Lucian. Seden spred sig dock runt till skolorna och på 1890-talet började Lucia firas på Skansen. Stort genomslag i hela landet blev det först när Stockholms Dagblad på 1920-talet utlyste en luciatävling där vinnaren fick både "krönas" och leda det första officiella luciatåget.
#blogg24 - dag 13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar