9 april 2014

Upplagt inlägg om lägg.

Nu förlägger jag ett inlägg här, efter ett bra upplägg. Jag avlägger löfte om mycket lägg. Gott va?
Lägg är ett fult, men ändå roligt ord. Som kan användas till mycket - jag har säkert inte ens med merparten av varianterna här.


En lammlägg
Lägg. Flera betydelser, inklusive imperativ (uppmaning) av verbet lägga. Dessutom en del av ett djur, med samma ursprung som engelskans leg. Men på svenska bara en del av benet. Fornsvenska ordet lægger, betydde dock från början (hela) benet. 
Ordet ättelägg har en överförd betydelse, typ "ett ben" i en bild av hur ätten hänger ihop.

Grundordet lägga (i betydelse att placera något ned) kommer från ordet ligga. På fornsvenska liggia. Ursprungligen indoeuropeiskt ord som finns i nästan alla europeiska språk (eng lie, ty liegen och så vidare).

Upplägg. Till exempel uppvikt kant på byxorna. Men även förberedelse. Som i till exempel fotboll där den som ska slå en frispark först lägger upp bollen.

Inlägg. Förekommer både i fotboll, på bloggar och i en politisk debatt.
Samma ursprung som i uttrycket att lägga sin röst, det vill säga delta officiellt i ett ärende. Kommer från ordet inlaga, som är ett juridiskt ord för hemställan (begäran, önskemål). Märkligt att dagens inlägg i till exempel en blogg inte handlar så mycket om önskemål, som om att hävda bestämda åsikter...

Avlägg. Även här flera betydelser. Den gemensamma nämnaren är att "föra ifrån sig". Till exempel att avlägga löfte, avlägga ett barn eller att göra ett besök. Eller även fullgöra sin räkenskap.

Förlägga. Att ge ut en bok (jämför med förläggare).  Eller att placera något eller någon  på bestämd plats (jämför med förläggning, plats för bostad för många)
#blogg100 - 040

2 kommentarer:

  1. Lägg inte av! :)
    Fläsklägg är väldigt gott.
    Tack!

    SvaraRadera
  2. ;) Nej, än läggs här inte av. Upplägg av inlägg avläggs på löpande band. Och fläsklägg äts...

    SvaraRadera