26 april 2014

Designad dag för kreatörens rätt.

Formgivning och designskydd. Texter och bilder. Det som lyfter... Kan det vara värt en dag? 
Jodå. Idag är det nämligen Världsdagen för Intellektuell Äganderätt. För att det jag har skapat och har viss "verkshöjd" är mitt och inte ditt...


Denna bild har jag tagit och den intellektuella ägande-
rätten är min. Det innebär att du inte (utan mitt tillstånd) 

får använda bilden i offentliga sammanhang. 
Inte ens om du är killen som bilden föreställer...
Design är funktion. Det vet varje marknadsanpassad designer, AD eller kreativ skapare av kommersiella produkter. Utan vettig funktion, ingen kommersiell framgång. Det intressanta är att det ändå inte är speciellt ofta det är en ingenjör som kommer på den extremt framgångsrika produktens utformning.
Stöld däremot är mycket framgångsrikt i den kreativa världens cirklar. För det är inte alltid den bästa designen säljer bäst. Men den mest anpassade produkten, med bästa designen gör det. Och ett sätt att tillgodogöra sig den bästa designen (om du inte har den bästa designern i ditt stall) är att stjäla idén. Mycket vanligt, men kostsamt för den som hade den ursprungliga idén.
En länk till WIPO, organisationen som verkar för mer kunskap om intellektuell äganderätt.
Äganderätt till idéer
Fast vi tycker inte om dessa stölder. Och därför finns just denna dag - Världsdagen för Intellektuell Äganderätt - för att se till att det ursprunglige kreatören ska få betalt för sitt jobb. Tvärt emot vad många nätentusiaster inom till exempel Piratpartiet tycker. För oavsett om det handlar om musik, film, design, bilder eller vad som helst inom den kreativt förhöjda världens värden. Stjäla är inte vackert. Och du som stjäl gör så att den rätta ägaren till idén inte får betalt. Att sno en annans idé är ju inget direkt att vara stolt över, eller hur?
#blogg100 - 057

Tillagt 11:20: Efter tips från Susanne H lägger jag till en länk från en fotograf som bevisar att det finns obekymrade tjuvar även inom bildområdet. Länken här går till Stop stealing photos, a wall of shame

2 kommentarer:

  1. Kanske läge att tipsa om den här sajten: http://stopstealingphotos.com som visar att t.o.m. de som borde vara medvetna om vad det innebär att stjäla andras verk ändå gör det. Tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Bra idé. Lägger till den länken i inlägget. Tack.

    SvaraRadera