30 april 2016

Glada Vappen!

Idag är det Valborgsmässoafton, det som annorstädes kallas Walpurgis Night eller Walpurgisnacht. En gammal tradition som moderniserats efterhand. Fast att tända en stor eld är kvar. Enligt kalendern dagen före Valborgs dag.

Mer om Valborgsmässoafton går att läsa på många ställen, se länkar nedan. Dessutom finns den helt kristna förklaringen här...

Intressant detta att kristna kyrkan tidigt insåg att vissa (rätt våldsamma) hedniska traditioner inte bara kunde förbjudas. De var för starkt förankrade hos vanligt folk. Så istället inlemmades de i den kristna traditionen. Så våroffret handlar för kristna mer om S:t Valborg (på engelska Saint Walpurga) än om att fira sommarhalvårets första dag.

Intressant också (och det har naturligtvis med säsongerna att göra ) är att Alla Helgons Dag inträffar exakt 6 månader från Valborg, det vill säga på andra sidan av året. Och är starten på vinterhalvåret.

Läsa mer? Klicka här, här eller varför inte här?

Glada Vappen föresten, varför skrev jag det i rubriken? Jo. För finlandssvenskar används ibland vid valborgsmässoafton hälsningsfrasen "glada vappen!" Det kommer av finskans vappu (svenskans valborg). Hälsningen (precis som finskans vappu) används även första maj - det har blivit en samlingshälsning för valborgsmässoafton och första maj.
#blogg100 - 61

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar