21 april 2018

Känsla för döden.

Rom är en vacker stad, av italienarna kallade "den eviga staden". Fylld av historia, en vän sa en gång att "Rom, det är en massa sten det". Viktigt då, när en förundras över all historia, att även den hemska delen berättas. Så att du och jag förstår att historia handlar om människor.

På stenen står: Här bodde Adele Ascarelli, född 1898
arresterad 16 oktober 1943, deporterad Auschwitz
död på okänd plats, död okänt datum
De judiska kvarteren (eller ghetto di Roma) har en nerdankad skönhet över sig. Här i de slitna kvarteren är underbart att vandra, umgås och fotografera. Här samsas människor, krogar, hus i en salig blandning. Men tittar du ner bland de så vanliga gatstenarna i denna stad hittar du just i detta område många små "snubbelstenar" (på tyska "stolpersteine", på italienska "sampietrino"). Och känner kanske historien rubba dina cirklar. På några få timmar såg jag tiotals och jag missade säkert de flesta.

Läsa mer? Tyvärr bara på italienska, men det finns ju Google translate... Här ett litet utdrag ur den italienska texten:
På Roms gator  kan du stöta på en blank mässingsplatta... Den står ut bland de andra stenarna och skapar en snubbling i vårt sinne, ett hinder i minnet av Roms historia. Dessa snubbelstenar har sedan 1995 placerats ut i hela Europa av den tyska konstnären Gunter Demnig. Allting börjar 1990 när en kvinna förnekar att tusen judar i Köln år 1940 hade deporterats - som ett generellt bevis på utvisningen av judarna. Då bestämde sig konstnären för att ägna sitt liv och sitt arbete till minne av alla deportationer på grund av ras, politiska åsikter, kulturell bakgrund (romer) eller homosexualitet - över hela världen. Ett diskret sätt att praktiskt manifestera projektet var snubbelstenarna. En sten som blir ett monument. utan att sticka upp från marken den sitter gjuten i. Den stoppar dig inte fysiskt, utan snarare mentalt. På stenen står namnet på ett offer för den nazist-fascistiska förföljelsen, just vid den plats där hen bodde och där, i många fall, utvisning började. Det finns över 22 000 stenar i Tyskland, Österrike, Ungern, Ukraina, Tjeckoslovakien, Polen, Nederländerna och i Italien. I Rom finns det fler än 200 stycken. Detta skapar en ovanlig minneskarta över historien som var...

#b100g - dag 52

4 kommentarer:

  1. Intressant läsning :)

    SvaraRadera
  2. Jag har stött på sådana där snubbelstenar jag med - och, liksom du, tagit foto av den/dem. Tror senaste gången var i Salzburg, om jag inte missminner mig. Ett fint sätt att "lyfta ögonen" hos oss, fast man ju måste hålla blicken nedåtriktad för att ens få syn på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar dem, på en konstigt vis. Och mår illa av dem. Fast det är väl det som är meningen?

      Radera