16 juli 2016

Försvunnet ord: Taberas.

Astrid Lindgren visste att använda det i Småland förekommande ordet tabberas. Bland annat i Emil i Lönneberga beskrivs vid minst ett tillfälle när fattighjonen gjorde tabberas på den kvarvarande julmaten - Ett av Emils "goda" hyss. 

Tabberas (ibland tabberasch) betyder troligtvis i beskrivningen i ingressen ovan rent bord eller att ha rensat bordet på allt ätbart. Fast de som ibland försöker använda det idag översätter det oftare lite felaktigt till kalas. Ordet kommer från franskans Table rase, som i sin tur tagit det från latinets Tabula rasa (se nedan). Det finns också andra betydelser av tabberas, oftast dialektala. Här finns bland annat en term inom kortspel (rensa bordet) och betydelsen kalabalik/förödelse (rensa allt). Men sammantaget är det så att ordet endast används ytterst sparsamt nu för tiden.
Taberas. Från latinets tabula rasa, med betydelsen renskapad tavla. Det latinska uttrycket används ibland av empiriska filosofer, eftersom de anser att människan ursprungligen är opåverkad och deras själsliga tavla "skrivs" med hjälp av sinnesförnimmelser.

En utförlig beskrivning av ordet kan du läsa här (klicka).

#blogg100 övertid - 138

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar