11 juli 2016

Försvunna veckan: Karbonpapper.

Somrar är ju den tiden på året då mysterier, äventyr och annat kanske passar bäst. Även inom media används termen sommarmord, eftersom vissa speciella mordfall får extra uppmärksamhet då (kanske för att många andra nyheter inte "finns" på grund av semester? 
Vad passar väl bättre än en serie om några mer eller mindre försvunna ord? Mysterierna är kanske inte alltid så stora, men borta är ändå orden.
Första ordet ut är karbonpapper. Detta är ett icke-digitalt ord, mer än bara analogt. Med ny teknik och nya kommunikationsmetoder är behovet för karbonpapper ej längre befintligt. Det är med andra ord omodernt - ersatt av kopieringsmaskiner, molnet-dokument och det "papperslösa samhället.
När var sista gången du använde ordet karbonpapper?

Karbonpapper eller bara karbon är ett tunt kalkerpapper eller färgpapper som läggs mellan två papper för att göra en kopia av originaldokumentet (det översta dokumentet). Resultatet blir en 
karbonkopia. Karbonpapperet har på ena sidan ett lager färg (ursprungligen kol, därav namnet) som färgar av sig på kopian då det översta dokumentet  utsätts för tryck (kanske av penna eller från en skrivmaskin).

#blogg100 övertid - 133

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar