5 juli 2016

Balanserande frihetskämpe?

Jag anser att det är viktigt med det historiska perspektivet. Som jag skrev igår (angående 4 juli / USAs självständighetsdag) var flera av de som skrev under självständighetsförklaringen terrorister och förrädare i stormakten Storbritanniens ögon. Samtidigt var åtminstone av de som ville ha "frihet till varje människa" plantageägare och därmed slavägare.

Frihet för dig själv betyder inte alltid att du vill ha frihet för alla runt omkring dig. Något vi ser goda exempel på runt omkring i världen, det räcker att titta på en enda nyhetssändning.
Nå, Thomas Jefferson var en av undertecknarna (rent utav den som skrev det mesta av själva texten) till USA Declaration of Independence. Han var samtidigt plantageägare, något som fortsatte långt in efter det att USA bildat en egen nation. Som en av de 54 undertecknare kallas han ofta för en av statsfädrerna.

Skärmdump fr www.shapell.org/
Då är det väl intressant vad en sådan plantageägare, "förrädare" och sedermera president i USA (den tredje; 1801-1809) hade för sig?
Ja, inte ens hans politikerhjärta var helt rent. I ett dokument från början av 1800-talet skriver Th Jefferson om behovet att få slippa importstoppet av brittiska ylletäcken, för att hans slavar behöver dem. Intressant också att i detta officiella dokument ville att hans begäran skulle få vara anonym, så att han skulle slippa eventuell uppmärksamhet kring detta...

Läs mer (engelska) om dokumentet här, se bilden (en skärmdump) från Shapell foundation här bredvid.

Vad är det vi säger om politik? Jo, det är historikerna som avgör om du är skurk eller god.

#blogg100 övertid - 127

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar