5 maj 2017

Sälja. Huset. Idag.

Det blev sammanlagt 12 år i lilla Bollebygd. Ett praktiskt boende för mig, min fru och resten av familjen. Men det är nya tider nu, med utflyttade barn. Så flytten in till Göteborg är naturlig för oss. Vi startar om igen, samtidigt som vi avslutar vår husägar-kapitel.

Här några ord om detta.

Sälja. På fornsvenska scelia. Äldre ord som förr betydde mer än bara sälja, till exempel offra eller överlämna. Den gamla betydelse överlämna är dock helt utdöd idag. Betydelse att offra finns kvar i vissa uttryck, till exempel i att sälja sig dyrt. Ordet (till) salu är mycket nära besläktat och berättar en hel del om hur ord förändras med tiden. För sälja och salu är idag helt olika i både stavning och uttal även om de från början var i princip samma ord.

Dag, På fornsvenska dagher (jämför med isländskans dagr), ett urnordiskt ord. Finns motsvarigheter i nästan alla europeiska språk, de kommer alla från den indoeuropeisk roten di- med urbetydelse lysa. På till exempel latin dies, på engelska day, på katalan di
Namnet Dag har inte samma ursprung som ordet för motsatsen till natt. Det kommer troligtvis från indoeuropeiska dhogho, till dhegh med betydelsen bränna, heta

Hus. Samma ord har vi haft i svenskan sedan minst fornsvensk tid. Av germanska husa eller möjligtvis från indoeuropeiska keudh, som betydde dölja eller betäcka. Om det är det senare är ordet direkt besläktat med ordet hud. Under äldre europeisk tid användes i flera språk latinets domus (eller liknande) för hus, idag är den användningen helt borta. Kvar finns dock till exempel orden domesticerad och domän på svenska.

#blogg100 - dag 66

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag blir så nyfiken - var samlar du på dig alla dessa små spännande kunskapspärlor om ord och dess ursprung, betydelse osv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har arbetat som journalist, nyhetspresentatör med mera i många år. Allt finns inte i huvudet utan i att veta vilka källor som är användbara. Det finns en rad resurser i böcker, på nätet med mera där såna som jag numera enkelt kan hitta fakta - utan att behöva gå till universitetsbibliotek eller liknande. Och en hel del hittar jag på engelska och franska. Visst är tekniken fantastisk?

      Radera
  3. Hus och hud, vilken intressant kombo. Gillar också etymologi... för det är väl det i just det här fallet? Kanske husen är vår extrahud?

    SvaraRadera