... förlänger livet. Eller hur? Idag är det internationella skrattdagen (varje år, första söndagen i maj) och det tål att tänka på. Eller åtminstone småle lite åt.
En klassiker kanske?
Skratta. Gammalt ord som från början i Sverige mest användes dels dialektalt, dels i "enklare" språk. Från början med betydelse låta starkt och skränigt, jämför med skvallra, skramla och skallra. Troligtvis ett från början germanskt onomatopoetiskt (ljudhärmande) ord. Lite märkligt är att före 1800-tal var det ordet från början innebar ett högljutt och bullrande beteende ( typ skrattlöje).
Från början använde vi svenskan mer en tidigare variant av ordet leende (hlahjan) för dagens betydelse av skratt, leende har samma ursprung som ordet löje rent etymologiskt sett. Sammantaget är dessa ord goda exempel på betydelsevandring, vanligt förr i tiden, mer vanligt idag än vad vi alltid förstår.
Se även tidigare inlägg om skratt (där Brasse spelar i ett enmansband.)
#blogg100 - dag 68
Skratt gör i alla fall så att man mår bättre, i vissa fall tänker klarare i vissa situationer. Jag har för mig det är något som utlöses i kroppen, ett endorfin som gör att kroppen mår bättre då man skrattar. Så skratta på! :D
SvaraRaderaSkratt ger energi, absolut. Önskar jag hade närmare till det dagliga, lätta skrattet. En får väl jobba på det.
SvaraRadera