18 maj 2017

Torsdag med k.

K är en kluring. Och framför allt en riktig bråkstake. För hur uttalas kex, arkitekt och orkidé? Egentligen?!

Innan ilskan drar igång är det dags att förklara en sak för alla er språkpoliser därute. För bara för att ni har en bestämd åsikt eller vet att "alla" i er närhet uttalar något på ett visst sätt kan det vara så att fler än ett sätt är korrekt. Och bland språkvårdare/-vetare är det idag allmänt kutym att vara tillåtande. För även om grammatiken du en gång i världen lärde dig kan verka bestämd, är det inte så enkelt.

Ett bra exempel är uttrycket/ordet i fjol/i fjor (betyder under förra året). Det går att ofta säga om användaren kommer från södra Sverige eller från ett område runt Uppland på grund av hur det sägs (r i södra Sverige, l längre norrut). Men upplänningar kan säga båda delarna, utan att det blir mer rätt eller fel. Jag vet detta av egen erfarenhet, född i Uppsala och allt


Hårt eller mjukt k?
Så tillbaka till upprorsmakaren k. Arkitekt kan uttalas med första k:et hårt eller mjukt. Båda uttalen är korrekta. Och samma sak gäller för k:et i orkidé. Inget är mer rätt eller fel, även om något av bruken eventuellt är vanligare.

Och till de tröttande schismerna kring ordet kex. Jag skrev om detta ord redan förra sommaren
"Etymologisk kommer visserligen ordet kex (som från början stavades käx, kiäks eller käcks) från engelskans cakes. Det är i princip (men bara i princip) samma ord som svenska ordet kakor. Men det är inget argument för att det är mer korrekt att använda hårt k. Lika lite som argumentet att k före mjuk vokal måste uttalas ch- och inte k- (jämför med kedja, kerub, kela och keramik). För titta bara på orden kennel, keps och kentaur.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det är brukarna (i detta fall alla som pratar och skriver svenska) som avgör om ett ords uttal eller användning är korrekt. Inte en ordlista eller en språkpolis. I alla tre fall ovan är båda uttalen vanliga i Svenskan. Sedan kan en typ av användning vara vanligare än den andra, men det gör det inte mer rätt. Språkmässigt sätt.

Så. Alla språkpoliser håller med?

#blogg100 - dag 79

6 kommentarer:

  1. Jag tänker också att dialekt kan påverka om de4 blir ett mjukt eller hårt k i exemplet kex :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän. Så är det. Lite knöligt nu för tiden, när vi flyttar runt så mycket. Svårare att tydligt hålla kvar sin dialekt...

      Radera
  2. Ju mer självsäkra de självutnämnda språkpoliserna är ju roligare blir det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, ja. Men en ska vara förlåtande. Speciellt mot de som inte uppfattat dagens synsätt helt och fullt...

      Radera
  3. Hihi, men det är kul att bråka om hur ordet kex, kiosk eller kaviar ska uttalas. Jobbigt när man säger olika i samma familj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast, respekten för andras uttal. Viktig. Lite retsam får en vara - om alla är med på det.

      Radera