Om vi nu i denna lilla genomgång bortser vi från de innovationsmänniskor som tror att det mänskliga psyket inom en kort framtid ska kunna laddas ner, för att sedan överföras i någon typ av maskin alternativt bionisk varelse. Lite för bra, tycker jag. Och vill vi ha homo perpeteus?
Men jag menar egentligen i överförd betydelse. Finns det de människor som aldrig kommer att glömmas bort när nuet sakta försvinner i historiens oftast rätt mörka katakomber?
Du tänker säkert på de kända personer i historien som vi (nästan) alla känner till. Einstein, Julius Caesar, Alexander den stor, Cleopatra, Marie Curie och så vidare. En del av de vi känner i historien har inte ens två namn, bara ett namn, en benämning. Så de glömmer vi aldrig. Eller? Själv vill gärna att David Bowie, min mamma och mina barn ska kommas ihåg. Och om folk kommer ihåg mig någon gång, ska det vara med glädje. Lagom egoistiskt, eller hur? Men historien visar på en magisk förmåga att just glömma. Vi kommer helt enkelt inte ihåg någon av de allra flesta människor som funnits. De ovan nämnda är ytterst få undantag.
Anmärkningsvärda historier
Hur gör en då för att bli "odödlig"? Idén är nog att göra något minnesvärt, något anmärkningsvärt eftersom själva kroppens förgänglighet inte är mycket att åtgärda. Kriga mycket. Ha ihjäl en massa folk och i allmänhet vara riktigt j-a ond är en metod. Gick ju sådär för både Kublai Khan, Hitler och Stalin. Fast folk kommer ihåg dem.
Eller så komma på något revolutionerande, som en ny relativitetsteori, upptäcka ett nytt grundämne, skriva en fantastiskt bra bok, vara historiskt snygg och smart på filmduken. Nu känner ni kanske inte mig, men jag är väl ändå ödmjuk som skriver att just detta inte är aktuellt för mig (eller för merparten av mänskligheten).
Kanske rädda världen? Slå ut den där superskurken och med minsta möjliga marginal stoppa räkningen på världens största smutsiga bomb? Nä, just det ja. Sådant sker ju bara på film och liknande. De flesta någorlunda hjälteaktiga i riktiga världen dör ju nästan alltid unga och superhjältar och -skurkar finns ju bara inte.
Så låt oss sammanfatta ovanstående:
1. Dumt att vara ondare än alla andra. 2. Svårt att vara smartare än alla andra. 3. Omöjligt att vara superhjälte.
Slutsats
Suckar lite... Jag tänker att det ändå vore ok att bli ihågkommen för att ha varit en bra människa. Att en gjort ett och annat som andra tycker är rättskaffens och så där. Och att folk sjunger lite vackert på begravningstjänsten - att det får vara bra så. För när en är död bryr en sig kanske inte så mycket om vad andra tycker längre?
Homo sapiens översätts med "den förnuftiga människan". Egentligen är det en liten vridning av medeltida latinets sapiens som kommer av latinets sapere och betyder att smaka eller att vara vis. Så egentligen betyder homo sapiens vis människa.
#blogg100 - dag 84
*småfnittrar lite*
SvaraRaderaGillar din betraktelse - och tror det ger mycket att reflektera över sånt här emellanåt.
Jag har landat i att jag vill göra ett positivt avtryck medan jag vandrar på denna jord. Sen om det avtrycket ger mig plats bland de "historiskt odödliga" eller ej (oddsen är väl "ej"), har jag släppt taget om sedan ett par år tillbaka.
Positivt intryck - jo, just så.
SvaraRaderaRolig du är men ja det vore helt klart speciellt att sälla sig till skaran av de ihågkomna. Och inte den onda vägen utan för något bra jag kan tänkas komma på under min livstid. Men jag tänker nog som Helena. Jag vill göra avtryck medan jag lever och framför allt bidra med goda vanor, traditioner och glädjeämnen till mina barn och efterkommande. De kommer ha hyllmeter att läsa i alla fall. Om de vill.
SvaraRaderaMin farfar lämnade efter sig 800 maskinskrivna sidor om sitt liv. På polska. Framför allt hur han klarade sig undan döden under andra världskriget. Det glömmer vi inte i första taget.
Göra avtryck som levande känns bra. Och mer troligt för de flesta av oss.
SvaraRaderaOch... det där manuskriptet. Låter bra intressant - nåt att dela?