3 maj 2017

Flytten som kroppen kände.

Helgen som var var god på många vis. Vackert väder. Glada tillrop från nya grannarna. Och en massa hjälp under själva flyttdagen. Men. Nästan aldrig tidigare har jag haft så ont i kroppen som jag har nu. Ont så att jag önskar att jag bara kunde sova.

Vi har förberett flytten nu i nästan tre månader. Först var det de fyra veckorna för visningen av huset, sedan lite lugnare, men ändå en hel del plock med våra förråd (mest välja allt som skulle slängas/ges bort/säljas) och sedan alla dessa turer till återvinningscentralen. Sedan packningen som vi påbörjade för två veckor sedan. På lördagen genomfördes det allra mesta av flytten, med hjälp av en massa kamrater. Men det harv återstått en del, bland annat slutröjning och städning i huset och nu att få allt vi har på rätt plats i nya hemmet. En pärs av långmaraton-slaget...


Så här några för mig just nu gällande ord förklarade.

The Vitruvian Man
The Vitruvian man, Leonardo da Vinci

Rådbråkad. Tidigast hittat i svenska texter på 1600-tal. Idag betydelse mörbultad eller mycket öm i kroppen. Troligtvis kommer första delen råd- från medeltyskans rad, med betydelse hjul, ratt eller stegel och -bråkad har betydelsen bruten (bråka = bryta).  Gammalt ord som betyder bruten över hjulet, ett slags straff som ibland kallas stegling förut.


Mörbultad. För att möra (mjuka upp/göra mindre segt) köttet inför tillagning, var ett äldre knep (som en del fortfarande använder) att "bulta" på köttbiten. Ordet har sedan börjat användas i överförd betydelse, till exempel om någon varit i slagsmål och fått sig några smällar: "Han var ju alldeles mörbultad, Svensson".

Bulta. Betydde från första början i fornsvenska bullra. Betydelsen har dock vandrat över till banka. "Bulta på dörren", förklarar lite.

Ledbruten. Led-, på fornsvenska ledher (äldre liþermed samma betydelse som idag. Troligtvis från indoeuropeiska roten för böja = li-

Bruten liknar bråkad ovan (och har en liknande bakgrund/betydelse). Ordet är troligtvis onomatopoetisk från början med betydelsen ett brakande ljud (när något går sönder). På isländska och fornsvenska brjóta, ett urnordisk ord (b(a)riutiþ), med indoeuropeisk bakgrund (bhreud).

#blogg100 - dag 64


4 kommentarer:

  1. Det finns inget jobbigare än en flytt. Vi har verkligen flyttat klart, orkar inte mer. Och man blir aldrig så mörbultad som efter en flytt! Intressant med ursprungen till orden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. önskar jag hade ett badkar med hett vatten och att jag kunde ligga i det tills jag blev ett russin. ;)

      Radera
  2. Men nu är det mesta gjort!
    Har du inget badkar får du väl knacka på hos en av de där nya grannarna och be att få låna deras. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé. De har nästan alla berömt oss för att ha en fin hund. Jag kanske ska ta med henne?

      Radera