Långfredagen. Detta är den tråkigaste, längsta och mest ointressanta dagen på hela året.
Lite tur att det inte längre är så. Och märkligt att det just är en fredag, eftersom fredag förknippas med skönhet, lättja och ibland felaktigt med extas. På ett gudomligt vis...
Långfredagen i kristen berättelse är dagen för Jesu korsfästelse. Men det är även en judisk högtid, för att fira israeliternas uttåg ut Egypten. En lagom kort förklaring till påskens ursprung kan du läsa här.
Lång. På fornsvenska langr. Germanskt ord, jämför med tyskans lang och engelskans long. Motsvaras av latinets longus. En rad andra ord har samma ursprung, till exempel länga, langa och längd. Alla syftar på något som har en viss längd (i motsats till bredd). I svenska används ordet i många överförda betydelser. Tiden kan vara lång, känslan kan vara lång och så vidare. Den typen av överföring i betydelse tyder på att ordet är riktigt gammalt.
Långfredag är nog dock det längsta som finns (OBS subjektiv upplevelse!).
Fredag. Fornsvenska friadagher. Femte dagen i vår vecka (hade vi bott i USA hade det varit sjätte dagen. Förledet fre- syftar på (precis som fornsvenskans fria-) sydgermanska motsvarigheten, som i sin tur syftar på romerska gudinnan Venus. Det finns de som tror att det finns en koppling till nordiska Frigg eller Freja, men det är faktiskt inte troligt.
Frigg. En nordisk asagudinna, härskarinna i Asgård, maka till Oden.
Freja. Nordisk fruktbarhetsgudinna. Dotter till Njord och syster till Frej (Frö)
Mycket tyder på att både Frigg och Freja har ett gemensamt ursprung i en germansk gudinna som kallas Freea. Ändå skiljer sig det i vad de två förknippas med. Frigg förknippas i första hand med äktenskap och moderskap, medan Freja främst förknippas med extas och fruktbarhet.
Kom dock ihåg, fredag kommer troligtvis inte från Frigg eller Freja, utan snarare romerska gudinnan Venus.
#blogg100 - 025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar