17 mars 2016

En extra grön dag.

Idag är det S:t Patricks Day, en dag som firas på relativt många platser i västvärlden, trots att irländarna egentligen aldrig varit så många. Men eftersom de under en katastrofal period i landets historia i stor utsträckning flyttade till andra platser. Idag finns många med irländskt ursprung i till exempel USA. Så i vissa städer där (t ex New York, Indianapolis och Chicago) är paraderna stora idag.

Sankt Patrick är Irlands skyddshelgon. Dels sägs han ha tagit kristendomen till ön, dels var han mycket kritisk till den engelska överhögheten (därav populariteten?).

Enklast att lära sig mer om Sankt Patrik är det på engelska. Till exempel på denna sida (klicka).

Fast en viktig detalj när det gäller en av de viktigaste symbolerna för Sankt Patrick - treklövern (the shamrock). Det är en treklöver och inte som många tror en fyrklöver som gäller. Anledningen är enkel. När Sankt Patrick lärde ut om kristendom sägs det att han använde en enkel treklöver för att visa hur kristendomens tre-enighet hängde ihop. Om detta egentligen är sant eller inte spelar inte så stor roll, treklövers symbolik för irländska katoliker är ändå denna.

#blogg100 - 017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar