31 mars 2016

Meningen med säljtexten.

Det är inte svårt att förstå att ett budskap måste skrivas med syfte, mening och mål. Det vill säga för copywritern (textförfattaren i reklam) måste skälet till reklam alltid vara tydligt: produkten ska sälja och eller varumärket stärkas.

Hittade en relativt enkel text på nätet (på engelska) som förklarar ett sätt att tänka när du ska skriva säljbrev på nätet. Samma skäl gäller egentligen för all marknadsföring. Läs gärna (klicka)


Texten är som sagt på engelska, men tänkvärd ändå. Här en kort sammanfattning av de sju punkterna:

1) Get to know your target prospect.
Lär känna din målgrupp. Vilka är de, var fins de, vad har de för behov?

2) Exploit the psychology of exclusivity.
Använd möjligheten att få människorna i din målgrupp att känna sig exklusiva. Att budskapet bara är till för dem.

3) Make it emotional.
Känslomässiga skäl slår av någon anledning ofta faktaskälen. Kanske för att buskapet blir mer direkt?

4) Draw analogies and metaphors.
Utnyttja möjligheten till bildspråk. Samma sak som med känsloargumenten: Det går snabbare i mottagarens hjärna då.

5) Avoid weasel words.
De där orden som är negativt laddade är aldrig bra. Undvik ord som lite, inte, fel och så vidare. De kan lätt urholka budskapet.

6) Create urgency.
Vänta är inte kul, förmå därför din målgrupp att vilja agera nu!

7) Tailor your CTA.
Se till att du avslutar med en bra uppmaning att agera, det som kallas call to action hos alla digitala marknadsförare.
Bra exempel är uttryck som "Prova gratis nu" eller "Visst vill du veta hur det fungerar?".


30 mars 2016

Världens värden förändras.

Att titta på bilderna från atombombsturism gör i alla fall att jag mer eller mindre omedvetet sitter och skakar på huvudet. 
Viktigt är väl att komma ihåg dels tidsandan, dels okunskapen om kärnvapensprängningarnas effekter. Men hur kunde de?


Skärmdump Upworthy
Bilderna du ser om du tittar på länkade hemsidan här är från Las Vegas, Nevada. Under en tid var området hemmaarena för så kallad atombombsturism. Sprängningarna som USA gjorde en period ovan jord i Nevada, syntes ofta från staden och turister flockas för att de de märkliga svampmolnen.
Ytterligare en märklig historia från vår civilisation.
#blogg100 - 030

29 mars 2016

De fem onda.

Det finns fem speciella ord som jag inte har ett gott förhållande till. 
De är alla ord som gör ont. De som tär, skär och sliter sönder. Bokstavligt och bildligt. Orden som hotar det bästa hos oss människor: Kärleken och själva livet.

Sjukdomen som förändrar till oigenkännlighet. Och det är så många som drabbas, inte bara för att många får varianter av sjukdomen utan även för att alla närstående och chockas, skadas, såras och förlorar. När cancer övergår i död är ju inte den största förlusten hos den som dör, utan just hos oss alla andra.

Kanske är det värst med barnen. De som aldrig får chansen. De som stoppades innan de ens fått smaka på vuxenlivets frihet. Föräldrar till cancerbarn har det för jävligt. Sorgen är en sak, men värst är väl känslan av att inte kunna göra något enda extra, just det där som ska rädda eller skulle ha räddat mitt barn. Livet som kom ur mig, försvinner innan jag själv gör det. Skuld bortom sans och förnuft.

Cancer är ett latinskt ord, som betyder kräfta. För i tiden sa vi också kräfta för cancer. Troligtvis heter det just så eftersom redan grekiska medicinare ansåg att bröstcancer liknande djuret kräfta. På grekiska är ordet för kräfta Karkinos.


Ordet Hat är germanskt och därför finns motsvarande till exempel i både tyskan (hass) och engelskan (hatred). Ordet är besläktad både med hetsa och hätsk

Att hata är att exkludera, att inte vilja förstå och att vilja ont. Hat i alla dess former är nedbrytande och förstörande. Jag vet att det finns rätt många människor som anser sig ha rätt att hata, men i grunden är hatet meningslöst, eftersom det bara river och raserar förhållandet till andra människor. Motsatsen är naturligtvis kärlek. Och är det något som jag kan ställa upp på i de allra flesta religioner i världen är det just synen på hat. Hat är fördärvligt, kärlek är det som bygger är det gemensamma temat i alla stora religioner.

Vi använder ordet lite slarvigt. En del säger hata när de menar känner avsmak för eller tycker väldigt illa om. Men hat är en ond känsla, som förstör den som bär det, lika mycket som den som drabbas av hatets effekt. Så låt oss använda ordet korrekt. För när hatet syns är det obestridligt.


Ord tre är Död
Då är det slut. Inget mer. För den döde själv troligtvis inte så eländigt (om du inte varit djävulsdyrkare, förstås) Men för alla andra. Borta är möjligheten till samtal, ögonkontakt eller att bara hålla handen. Oavsett relation till den nu döde. Oavsett dödsorsak, även om de som dör hastigt när de är unga är extra svårt för oss kvarvarande. Sorg, ångest, saknad - allt och mer är det som finns kvar.
På fornsvenska þer. Germanskt ord med motsvarigeheter i till exempel engelskan (dead) och tyskan (tot).

Krig förstör i stor skala. Och på alla möjliga vis även i liten skala. Krig gör människor hatfulla, onda och villiga att bryta normala relationer till andra. Krig är död på löjligt många vis.
Jag arbetade i Bosnien strax efter att kriget tog slut där. Då blev det mer än uppenbart att krig även dödar och sårar långt efter att själva skjutandet är över. Jag kan garantera att de allra flesta som upplevt krig eller dess närhet är pacifister.

Krig. På fornsvenska kri eller krigh. Från lågtyskans krich (jämför med dagens tyska krieg).


Citat om krig:

  • “One is left with the horrible feeling now that war settles nothing; that to win a war is as disastrous as to lose one" - Agatha Christie
  • "There never was a good war or a bad peace." - Benjamin Franklin
  • "An unjust peace is better than a just war." - Marcus Tullius Cicero
  • "Peace is the virtue of civilization. War is its crime." - Victor Hugo


Ord fem är Feg.
Att våga är motsatsen till att vara feg. Jag har stor förståelse för att en hel del människor inte vågar saker. En del våghalsighet är ju bara dumdristighet. Men att i det stora hela inte våga, betyder att du som människa inte tillför något till gruppen, till den sociala enhet du tillhör. Och det är inte bra.

Fegt är det också att inte stå rak och säga vad en står för, vad som är viktigt och relevant för dig. Jag kräver inte av alla de alltid ska prata sina innersta övertygelse, men motsatsen (att ständigt vara tyst) är ytterst farligt. Detta är inte samma sak som att alltid ta ställning och högljutt kräva att alla ska lyssna. Det är inte heller samma sak som att kräva att andra ska ha samma åsikt eller att de alltid ska ha respekt för dig för att du HAR en åsikt. Nej, det handlar det mer om social förmåga, om att passa in i ett socialt mönster för gruppens bästa.


Nej, jag talar om att fegt ha en åsikt, inte visa eller stå för den och sedan i smyg verka för att den ska bli dominant även hos andra. Detta är oärligt, odemokratiskt och framför allt fegt.


Respekt kräver att du slutar att vara feg. 

#blogg100 - 029

28 mars 2016

För mycket av allt.

Nördens fråga: Går det att komparera adjektivet fullt?
Pedagogens svar: Det är sunt förnuft som gäller. Är ett glas fullt är det fullt, det kan inte vara mer fullt än ett annat glas - för då är det första glaset inte fullt.


Hängde du med i ovanstående resonemang? Det handlar om ordklassen adjektiv, som de flesta av oss vet innebär en egenskap. Ord som röd, snäll, fin, full eller god är alla adjektiv. Ofta kan dessa ord kompareras (från latinets comparare = att jämföra eller att likna) i tre former: grundformen/positiv (snäll), komperativ (snällare), superlativ (snällast).

Nå. Det finns visserligen de som anser att ordet snäll inte kan böjas (kompareras) eftersom antingen är någon snäll eller så är hen inte det. Men det är tyvärr mindre korrekt. För vi har nyanser i de flesta adjektiven, precis som en människa kan vara olika mycket snäll.
Dock finns ord som inte ska böjas, eftersom egenskapen är definitiv (bestämd). Däribland finns ord som till exempel full. Ja, det finns en överförd betydelse av ordet i att vara onykter och den varianten kan böjas i full, fullare och fullast (olika nivåer av fylla).
Men ett glas kan inte vara ganska fullt, lite fullt eller jättefullt. För till exempel fullt glas innebär att glaset inte går att fylla på mer. Och då går det inte heller att komparera med orden mer eller mest (fullt).


Hur vet du skillnaden på adjektiv som går att böja och de som inte går att böja (komparera). Ja, mitt bästa råd är faktiskt att tänka efter före, om ordet kan "jämföras" - som den goda pedagogen i detta inläggs ingress. Att ha lite sunt förnuft.

Andra adjektiv som inte kan kompareras är död, gravid, trekantig och stilla
#blogg100 - 028


27 mars 2016

Söndagsporträtt: Över axeln.

Over shoulder
På en mindre gata i Camden, London, i april 2014. En blick rakt in i kameran.
En absolut favoritbild av alla mina gatuporträtt. Tycker du om den också?


Fler av mina gatuporträtt (ej komponerade bilder) hittar du här (klicka). Kommentera gärna...
#Sundaystreetportrait 

#blogg100 - 027



26 mars 2016

Del av allt.

Terror som anti-humanistiskt vapen - för att så skräck och skörda makt. 

Sååååå ledsen över bristande empati, medkänsla, mänsklighet. 
Get a life, som mina engelskspråkiga vänner skulle säga.

Je suis Charlie/Paris/Brussels/Aleppo/Baghdad/Libya och så vidare i en enda mening:

Har i all enkelhet gjort denna. Dela om du vill. Dela om du känner som jag. 
Dela för att vi även delar sorgen. /Gunnar
#blogg100 - 026


25 mars 2016

Fint väder lockar fotografen...

... men blir "solbilder" intressanta?
Förra söndagen var återigen en skön vårdag, solen sken från en molnfri himmel, även om det var lite kallt i vinden.

Jag gick ner till ett av göteborgarnas älsklingställen att fika på och hittade lite att föreviga.

Spring shore horizon

Shooting it

Smoke on bench

Carry my girl
Casting a shadow
#blogg100 - 025b

Japp. Fortfarande årets längsta dag.

Långfredagen. Detta är den tråkigaste, längsta och mest ointressanta dagen på hela året. 
Lite tur att det inte längre är så. Och märkligt att det just är en fredag, eftersom fredag förknippas med skönhetlättja och ibland felaktigt med extas. På ett gudomligt vis...

Långfredagen i kristen berättelse är dagen för Jesu korsfästelse. Men det är även en judisk högtid, för att fira israeliternas uttåg ut Egypten. En lagom kort förklaring till påskens ursprung kan du läsa här.

Lång. På fornsvenska langr. Germanskt ord, jämför med tyskans lang och engelskans long. Motsvaras av latinets longus. En rad andra ord har samma ursprung, till exempel länga, langa och längd. Alla syftar på något som har en viss längd (i motsats till bredd). I svenska används ordet i många överförda betydelser. Tiden kan vara lång, känslan kan vara lång och så vidare. Den typen av överföring i betydelse tyder på att ordet är riktigt gammalt.
Långfredag är nog dock det längsta som finns (OBS subjektiv upplevelse!).

Fredag. Fornsvenska friadagher. Femte dagen i vår vecka (hade vi bott i USA hade det varit sjätte dagen. Förledet fre- syftar på (precis som fornsvenskans fria-) sydgermanska motsvarigheten, som i sin tur syftar på romerska gudinnan Venus. Det finns de som tror att det finns en koppling till nordiska Frigg eller Freja, men det är faktiskt inte troligt.

Frigg. En nordisk asagudinna, härskarinna i Asgård, maka till Oden. 
Freja. Nordisk fruktbarhetsgudinna. Dotter till Njord och syster till Frej (Frö)
Mycket tyder på att både Frigg och Freja har ett gemensamt ursprung i en germansk gudinna som kallas Freea. Ändå skiljer sig det i vad de två förknippas med. Frigg förknippas i första hand med äktenskap och moderskap, medan Freja främst förknippas med extas och fruktbarhet.

Kom dock ihåg, fredag kommer troligtvis inte från Frigg eller Freja, utan snarare romerska gudinnan Venus.
#blogg100 - 025

24 mars 2016

Enkel språkhjälp snabbt.

Ett snabbtips bara. För dig som fastnat i formulering, stavning eller relativt enkla grammatikfrågor: använd Språkrådet på Twitter. Du får svar snabbt och utan krusiduller. Ett riktigt bra stöd för alla som värnar om god svenska.

När jag arbetade inom Sveriges Radio var det enkelt, ett snabbt telefonsamtal till företagets språkvårdare hjälpte med stavning, uttal eller liknande. Idag när jag inte längre arbetar på SR uppfattar jag Språkrådets twittertjänst som näst intill oersättlig. Ja, jag har mina böcker, mina web-källor (bland annat riktigt bra engelsk etymologi-tjänst. Mer om den en annan dag). Men när det gäller korrekt stavning, versaler eller inte och så vidare är denna länk nästan allt jag behöver. Klicka in på twitter.com/Sprakradgivning eller sök på deras twitternamn: @Sprakradgivning.


Två exempel bland många:
När vi diskuterade ordet paj
Sätta ihop moderna ord


Och det finns utrymme för diskussion... Jag lovar, du blir nöjd.


#blogg100 - 024

23 mars 2016

Som du frågar får du svar.

Här en sammanfattning av fyra inlägg jag skrev för relativt länge sedan. Om frågans roll för vår grundläggande kommunikation. Hela texten finns i sidomenyn här till höger, under rubriken "Lilla kommunikationsskolan".

Vi måste vara minst två för att att kunna kommunicera. Sändare och mottagare. Förmedlare och lyssnare. Och för att bli en bra kommunikatör krävs att kunna ta emot, att lyssna. Och det i sin tur kräver att veta vilken fråga du ska ställa. Något alla bra journalister är väl medvetna om.

1. Frågan som ger svaret.

Det som skiljer den duktige journalisten från medelmåttan, är förmågan att ställa rätt fråga. För vissa frågor är helt enkelt bättre än andra under en intervju.
Det finns massor av frågor att ställa efter att något hänt, alla kanske inte lika intressanta, men ändå delvis relevanta. Till exempel: vad har hänt, hur hände det, när hände det, var hände det, vilka var inblandade och vad innebär det som inträffade. Det finns naturligtvis fler variationer av dessa frågor.

Men alla frågor går inte att fråga av rent praktiska skäl. Därför försöker journalisten komprimera antalet frågor till de väsentliga, det vill säga vad i händelsen är det som berör just de som ska ta emot nyheten. Då kommer de klassiska frågorna närvar och hur in. Lägg till; hur blir det sen då? Nu kan du besvara dessa frågorna och har åtminstone en grundläggande berättelse att förmedla.


2. Stäng inte för öppna frågor.
Vi måste vara minst två för att att kunna kommunicera. Sändare och mottagare. Förmedlare och lyssnare. Och för att ha en bra konversation, måste frågorna vara bra. De avgör liksom allt.
Ibland handlar god kommunikation om något så enkelt som att att frågan du ställer ska kunna besvaras på ett bra vis.
Att ställa öppna eller slutna frågor innebär ofta skillnaden mellan att få ett enkelt ord som svar eller att få hela berättelser.

Felet många gör när de till exempel intervjuar någon, är att de ställer "stängda frågor". En stängd fråga är den som det går att svara janej eller vet inte på. Ett enkelt exempel på en sådan fråga är: Känns det bra? Det som kännetecknar den typen av frågor är att de just stänger kommunikationer, de uppmanar aldrig till att utveckla svaret. Kanske är det därför många sportjournalister ändå lärt sig att istället fråga: Hur känns det?

Och den bästa följdfrågan är nästan alltid; Varför? Följt av utfrågarens tystnad. Tillräcklig tystnad så att den du pratar med förstår att du vill höra. Inga om, inga men, inga förklaringar. Varför? och tystnad...
För det är när vi visar oss villiga att lyssna, samtidigt som vi ger den som sänder (intervjuas) utrymme att berätta, som vi får de bästa och mest intressanta svaren. Prova att stoppa in ett varför efter nästan vilket svar du än får, så förstår du.

Du måste naturligtvis välja dina tillfällen. Att fråga varför på allt som sägs dig, gör att folk tycker att du är en irriterande och barnslig person (så här gör många barn nämligen), men att göra det lagom ofta gör att folk gillar dig. Du visar nämligen att du vill lyssna på dem och det är alltid populärt.

3. Att våga vara tyst.
Dags att ge bästa ledtråden till mysteriet: Vad är en god lyssnare? Eller svar på frågan; hur ställer jag min bästa fråga?


Det finns ibland inget bättre sätt att få en intervjuperson att säga mer än vad hen egentligen hade tänkt att göra, än att öppna kommunikationen och sedan våga vara tyst. Du tittar lyssnande och är tyst, så länge det behövs. Magiskt för att få folk att berätta mer. Dessutom finns tillfällen då tystnad säger allt, "talande tystnad" liksom. Tystnaden är mycket ofta intervjuarens bästa vän.

4. Har du förstått frågan?
Dags att göra dig mer osäker än du varit på många år. För rätt, rättvist och sunt förnuft är inte självklara sanningar.

Den som fortfarande tror att vi alla är lika, tror fel. Det vill säga, som människor är vi lika, men kulturellt är vi helt beroende av vår uppfostran. Nej, inte kultur som i böcker, konst och teater. Utan kultur som sociala omgivning, med allt vad det innebär av syn på rättvisa, sammanhang och moral.

Glömmer aldrig en föreläsning för mer än tio år sedan, inför ett projekt jag var inblandad i. Föreläsare var bland andra Karin Sharma, som har specialiserat sig på organisationskommunikation och interkulturell kommunikation.

Enkelt sammanfattat berättade Karin om skillnaderna i våra respektive kommunikationer. Det vill säga när uppfattningarna om till exempel hur rättvisa delas, om vad som är viktigt att fråga om och vem som egentligen har ansvar för saker och ting. Dessa kulturellt betingade frågor har stor betydelse för hur vi förstår varandra. Eller missförstår.


Exempel: De tre karamellerna
Ett exempel från Karins föreläsning har fastnat sedan dess. Det handlade om rättvisa. Karin frågade:
– Om du har tre stora karameller och fem barn, vem ska få vad?
Och så var hon tyst och lät oss i publiken tänka... Alla vi i publiken sa ungefär samma sak - typiskt för "svenskt" tänkande i detta fall:
– Ät upp dem själv!

Och det beror på vår syn på just rättvisa och integritet. Vi svenskar "förstår" mycket snabbt att det är svårt att dela helt lika (vårt begrepp av rättvisa) så att alla får lika mycket. Därför bör vi undvika att utsätta barnen för denna orättvisa.


Men är du medveten om att i USA tycker barnen att det är lika rättvist att tävla om det i någon lämplig sportig form? Likaså tävlas gärna i Frankrike, men då i "intellekt", till exempel stavningstävling.

Fast i Sydamerika handlar rättvisa om sociala sammanhang, så där kan kanske tre av barnen få karameller och de andra två något helt annat (en utflykt?) och så delar de på upplevelsen istället; "hur var karamellerna?" och "Hur var utflykten med mamma?", liksom.

Min grundläggande råd är; Förstå vad din fråga egentligen säger. Först då kan du förstå meningen med svaret.
Länk till hela den utförliga texten.#blogg100 - 023

22 mars 2016

Att fika efter kaffe.

Fika är ett roligt ord, som egentligen inte låter speciellt svenskt trots att det verkligen är det. Och det gäller verbets båda betydelser.

Fika. Att gilla att ta en kaffe och bulle, den moderna fikan, är inget gammalt ord. Det är helt enkelt ett så kallat backslang (kanske rent utav från knallarnas "månsing"), ombildat av ka-ffi. Vänd på stavelserna och vips har du fika.

Däremot är den andra verbformen betydligt äldre, den där en fikar efter något, har betydelsen att ivrigt längta efter något eller att sträva efter något:

Fika. På äldre svenska fiker och på fornsvenskan fikia, att ivrigt sträva. Lite oklart om ursprunget, kan vara från medelengelskans fiken eller kanske besläktat med norskans fika - att ivrigt röra armarna.
Troligtvis liknande medelhögtyska ordet ficken, gnida fram och tillbaka. Jämför med dagens tyska slangord ficken, med betydelse knulla.


Homonymer. Ord som stavas likadant, uttalas likadant - men har olika betydelse. Som fika och fika.
Homografer. Ord som stavas likadant, men uttalas olika och har olika definitioner. Till exempel tomten (runt huset) och tomten (med skägg).
Homofoner. Ord som stavas olika, men uttalas lika - normalt sett olika betydelser. Som till exempel sett och sätt.

#blogg100 - 022

21 mars 2016

Lite stöd under anglifieringen.

De som läser min blogg vet att jag har en liten allergi mot svengelska - det vill säga när nyord skapas genom en slags hybrid mellan främmande språk och svenska (i första hand engelskan) Jag tycker verkligen om nyord, men försvenskningarna av vissa engelska ord är bara lathet.


Så varför inte då ge lite stöd i att använda de ord som faktiskt redan finns på svenska?
Till exempel skriva ut i stället för printa, krockkudde i stället för air bag och supportrar i stället för supporters.
Klickar du på vidstående länk hittar du en mängd alternativ till de ord som de lata använder. 


Länken går till en mycket vederhäftig hemsida, den hos Institutet för Språk och Folkminnen
Väl bekomme.
#blogg100 - 021b

Rocka sockorna.

Lite påminnelse bara. 
Idag är det Rocka strumporna-dagen! Så låt dina "udda" strumpor synas! 

Mer om detta kan du läsa i mitt inlägg från i lördags...
#blogg100 - 021

20 mars 2016

I morgon syns vi olika.

Ville bara påminna (så att du kan lägga fram dina udda strumpor redan nu?) om att i morgon är det rätt dag att "rocka sockorna". För att hylla allt som du kanske tycker är "udda".

Varför? Läs på denna länk (klicka).
 

Söndagsporträtt: Rådjursögon.

Tyvärr blev mötet men denna trevliga tjej avbrutet av en tölp (jo, precis) som trängde sig mellan oss när jag höll på och förklarade varför jag ville ha ett porträtt av henne. Återigen blir jag ledsen för allt det som tjejer ofta måste vara med om och förväntas bara "stå ut med".

Så jag fick tyvärr aldrig ett namn på henne, men bilden blev fin.
#Sundaystreetportrait
"A pierced nose"
ANdra av mina#söndagsporträtt / #sundaystreetportrait hittar du när du klickar här.
#blogg100 - 020

19 mars 2016

Gatans liv.

Sysslar ju med gatufotografi, dels för fotograferandets skull, dels för att jag älskar människor. Här ett axplock ur de senaste två veckornas bilder på Instagram (där jag publicerar en gatufotobild om dagen).

På söndagarna ser du här på bloggen ofta ett porträtt från gatan (#SundayStreetPortrait). Här några fler av bilderna, som du även hittar på mitt Instagramkonto @GunnarFNovik.

Into the story
Entagled pair

The Tailor
A tight leash

Waiting my turn
Underneath
Mer av mina gatufoto-bilder på en helt annan blogg - wordpress.GFNstreet.com
#blogg100 - 019b

Låt strumporna synas på måndag.

På måndag finns anledning att låta dina sockor synas, gärna udda paret (som vi alla har i lådan). Gör det som en sympatiåtgärd för alla som är lite olika. Egentligen startade rörelsen för att stödja de med Down Syndrom, men fungerar sympati och omsorg om alla lika/olika över alla gränser? 

Rocka Sockorna helt enkelt.

Mer om detta kan du dels läsa på en internationell webbsida (klicka), dels på den för Svenska Downföreningen (klicka).

Och mer kul inspiration via ett par Facebook-sidor, som denna för Rocka Sockorna (klicka) en facebooksida för unga Nathea och hennes storasyster Noelle.

Så glöm inte på måndag: Låt sockorna synas!
#blogg100 - 019

18 mars 2016

Bli en bättre lyssnare.

Detta är ett utdrag ur min tidigare publicerade "Lilla kommunikationsskolan". Inlägget passar bra in i min serie "Ett effektivare språk".


Dags för ett par ledtrådar till mysteriet: Vad är en god lyssnare? Eller vad göra efter frågan är ställd?

Jag deltog som handledare i ett större projekt på Sveriges Radio som hette Nyhetsverket för flera år sedan. Detta projekt hade som grundtes att vi alla är goda berättare och att det borde märkas i radion, bland annat i nyhetssändningar. För deprimerande nog är att många nyhetskonsumenter i verkligheten inte hör speciellt mycket av vad som egentligen sägs i nyheterna. Något också flera lyssnarundersökningar visat.

Varför ska jag lyssna?
Alla kan berätta
Grunden för hela Nyhetsverks-projektet las i det faktum att alla människors mer eller mindre har en enastående förmåga att kommunicera, att sända och att ta emot. Detta lärs ut från stunden du föds och som vuxna vet vi alla när vi varit med om god kommunikation - då när vi fått dela erfarenheter och kunskap på ett givande vis. Berättandet är del av vårt liv, hur vi förmedlar kultur, sammanhang och social status. 
Vi tittade noggrant på både tekniken och psykologin bakom god kommunikation. Det är något omfattande och textutrymmet kan nog användas bättre om jag förenklar lite.  

Personlig, men aldrig privat
Vi lärde våra deltagare att använda egna berättelser, de som låg nära den egna upplevelsen och vi tog bort dramatiken från att tvingas vara en offentlig presentatör. I små grupper hade vi en slags samtalsgrupper, där vår gemensamma utvärdering visade på vad som fungerar i kommunikationens "sändande" och "mottagande". Sedan anpassade vi kunskapen till nyhetssändarens verklighet. Vi delade upp projektet i: 
1. att skriva levande text 
2. att prata personligt, men inte privat. Med ord som är naturliga för sändaren.
3. Och att i försöka uppnå kommunikationens dialog, istället för en tradig monolog. Det sista är lite svårt när du står framför en mikrofon utan någon framför dig som aktivt lyssnar. 
Men vi lyckades med de allra flesta deltagarna, åtminstone med att ge dem en upplevelse att nyheterna de berättade borde vara en del av en "öppen" kommunikation, mellan dig som sänder och den faktiska radiolyssnare, som tar emot.


Ser du mig?
Att titta rätt
En viktig del av detta är medvetenheten om det egna kroppsspråket. När du sänder och tar emot, visar du människor med tydliga gester, kroppsställningar, ansiktsuttryck hur intresserade du är - av det som sägs och av det som hörs. En enkel övning du själv kan göra är att välja var du tittar när du lyssnar. Att hålla kommunikationen öppen är att mer eller mindre hela tiden se den andre i ansiktet. Det behöver inte vara i ögonen, utan ska vara i triangeln mellan de två ögonen och munnen någonstans. Med blicken där är du "mottaglig lyssnare".
Sedan provar du tvärtom. Ställ först en fråga och så tittar du bort, eller bara på något helt annat i rummet. Det räcker att titta förbi ansiktet på den som pratar. Skillnaden 
mellan de två sätten att titta är markant i vad du får den som pratar att säga.

Tid att höra
Tiden är en annan viktig aspekt. Vi behöver nämligen god tid, både för att vara sändande kommunikatör och för att kunna ta emot. Ingenting blir egentligen bättre av att du pratar extra fort.
I tidsaspekten ingår också den viktiga tystnaden, pausen. Och det är baske mig svårt för professionella radiopratare. En av de första sakerna vi lär oss inom radion är att tystnad betyder fel, att något inte fungerar. Men det är synd det, för det är i pauserna som du hör vad som är sagt. I eftertanken sätter du ihop det du hört, med din egna erfarenhet och andra intryck. Att någon i denna paus fortsätter prata, stör förståelsen av det tidigare sagda.

Den magiska tystnaden.

Dessutom, det finns ibland inget bättre sätt att få en intervjuperson att säga mer än vad hen egentligen hade tänkt att göra, än att öppna kommunikationen och sedan våga vara tyst. Du tittar lyssnande och är tyst, så länge det behövs. Magiskt.Tystnad är intervjuarens bästa vän.

En människa bakom mikrofonen
Vad vi på Nyhetsverket sammantaget också lärde ut, eller egentligen försökte ge våra deltagande kollegor insikt om, var att det går att vara "vanlig" människa som radiopratare. Detta tillför mänsklighet och naturlighet i presentationen, vilket i sin tur ger lyssnaren något han eller hon känner igen och kan relatera till. Att känna igen sättet att kommunicera på från vardagen helt enkelt. 
Naturligtvis finns delar av professionalism som måste stoppas in i detta arbetssätt. Språk, form och innehåll förväntas ju vara korrekt och för nyhetssändaren alltid nyhetsmässigt. Men att i grunden är att vara mänsklig i sin kommunikation viktigast av allt. 

Sammanfattning: 


  1. Personlig, inte privat.
  2. Titta rätt.
  3. Tystnad är guld.
#blogg100 - 018b