17 juni 2015

Vackraste bland vackra.

Tycker nog att det finns många vackra ord i vårt språk. När  Svenska Dagbladet vill utse det vackraste, tror jag att de kanske går bet. För det är mycket känslor och subjektivt tyckande i vad som är "vackrast".
#svenskansvackrasteord
Har under en längre tid presenterat ett antal ord som jag tycker är vackra (klicka). Ibland för att de ser vackra ut, det är snygga till utseendet liksom. Men ibland även för att jag värderar ordets semantik och ursprung.

Tror då därför att det kommer att komma mycket tyckande om vilket som är det vackraste ordet och bara lite konsensus (gemensam överenskommelse). Men initiativet är bra, eftersom det väcker känslor och tankar om språk och kommunikation.
Använd gärna den tagg som SvD lanserat, med den kan du lätt se vad andra lanserar, när det gäller vackraste ordet. #svenskansvackrasteord

Vacker. På fornsvenska antingen vakker eller vaker. Flera ursprungliga betydelser, däribland vakande, vaksam, vaken, rask, ivrig, bra duktig, utmärkt och till slut även skön. Lite märkligt ursprung, för det finns i äldre tyska motsvarigheten wacker med betydelse duktig, tapper, rask, vår betydelse för vacker med skön är troligtvis en inhemsk konstruktion.

Klicka här för att läsa krönikan i SvD om "vackraste ordet".
Eller Författaren David Lagerkrantz kärlek till "november"

Klicka här för att se en sammanställning av mina utvalda "vackra ord".
#blogg100 - 109

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar