30 juni 2015

Metablogg för gatufotografer.

Blev ombedd att skriva lite för Daily Bits of, i en sommarbloggform. Så för Medium skrev jag om kursen jag och Daniel Eliasson skrivit ihop. Ee text om varför gatufotografi kan ge mer till ALLA som är intresserade av foto.

Ett kort utdrag ur texten:

"Vi har fascinerande kul vi gatufotografer. En stor del av fotandet på gator och torg handlar om interaktionen, om att möta och prata med de som du fotograferar. Jag har alltid med mig visitkort som jag kan ge till den som undrar över vad jag gör. Och det ger nästan alltid möjlighet att prata lite kring bilder, människor och vår stadsmiljö.

Jag vill gärna dela med oss av vår passion. Korttexterna i vår kurs hos Daily Bits of innehåller tips, men även utmaningar. Du lär dig tekniska möjligheter och sociala knep, samtidigt som vi berättar om regler och lagar. Vi tror oss kunna ge en resa i mod, socialt samspel och att utmana sig själv. Belöningen? Bilden som berättar en historia ur ett enda ögonblick."


blogg100 - 122

29 juni 2015

Haiku: Drömma sig bort.

Det är inte så stor skillnad på dröm och att döma sig själv. 

Eller hur?


#blogg100 - 121

28 juni 2015

Söndagsporträtt: Två för en.

Double portrait

Ett litet test för att se om det gick att fånga två personer i samma bild. 
Men då får en anstränga ögonen lite...






#blogg100 - 120

27 juni 2015

Ekar Almedalen?

Den som syns bäst är mest? Eller var det tvärtom?
För kommande vecka handlar allt i Sverige om att synas både mest och bäst. Det kommer att synas i traditionell media, i sociala medier och i alla politiska och opolitiska större organisationers agenda. Vi pratar Almedalen 2015.

Allt började 1968, när dåvarande socialdemokratiske utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen i Visby. Sedan dess har Almedalsveckan utvecklas rätt mycket. Det finns de som kallar det för världens största politiska manifestationsvecka.

Alla större partier är där. Alla som vill påverka politiker i större sammanhang är där. Alla större nyhetsredaktioner är där. Och så vidare. Under sammanlagt åtta dagar (28 juni - 5 juli) kommer sammanlagt drygt 3.500 seminarier/event att genomföras. Cirka 900 journalister är ackrediterade, antalet besökare blir troligtvis fler än 30.000. Hur vi vet detta? Jo, förra året genomfördes enligt Almedalsveckan: 
3 513 seminarier eller andra arrangemang. 963 journalister ackrediterade sig. Uppskattad mängd besökare 2014 var fler än 30 000 personer.

Vad innebär allt detta för dig? Jo, som sagt; politiska utspel i nyhetssändningarna, första kommer från Centerpartiet och Annie Lööf (hon är nämligen första partiledare att tala på plats, söndag 28 juni). Och sedan kommer under de åtta dagarna dels alla riksdagspartiers ledare att tala och göra utspel. Och dessutom kommer en rad organisationer att försöka få massmedialt och sociala medier-utrymme.

Bäst av allt? när väl Almedalsveckan är över nästa helg tar alla partier, organisationer med flera semester. Det går under de tre veckorna som följer Almedalsveckan inte att hitta nästan ett enda politiskt utspel över huvud taget i sociala medier och nyhetsmedia. Den verkliga semestern är då här. För er som har någon semester, det vill säga.
#blogg100 - 119

26 juni 2015

Fyrkantigt strandliv.

Lovade redan igår lite av mina gatufoto-bilder från stranden. För under den gångna veckan har det blivit med mobilen som bilder mest kommit till. Vilket fungerar när det är riktigt ljust mitt på dagen. 

Så från mitt Instagramkonto @GunnarFNovik, sex av de senaste dagarnas gatufoton - "Beachystyle".
"Watery imaging"
"The couple and the Sea"

"Getting ready"
"Longing for the beach"

"Scouting the beach"
"Beach descending"
#blogg100 - 118

25 juni 2015

Strandstil.

Under semestern avstannar inte gatufotografen. Men motiven kanske blir lite annorlunda. För min del handlar det om #beachystyle, det vill säga strandliv

Några måste då tas med kameran som är med och då blir det med mobilen. Lite hårdare kontrast fungerar också. När jag kommer hem, visar jag bilderna direkt här på bloggen, bilder från Karpathos i grekiska övärlden.
Fram till dess får du klicka dig fram till mitt Instagramkonto: @GunnarFNovik
#blogg100 - 117

24 juni 2015

Här på Joren finns gubbar.

Nej. Ingen omedveten felstavning i rubriken till detta inlägg. Bara ett sätt att vara lite smårolig, när skyltarna ger oss fniss.

Är det sommar så är det. Ämnena ska vara därefter, likaså det vi äter.
Så. Ätit jorgubbar nyligen? Inte? De är tydligen dyra i år...
#blogg100 - 116

23 juni 2015

Fota människor i sommar?


Du har väl inte glömt den unika möjligheten att få en smart, enkel och lättillgänglig kurs i gatufoto? Ta dig till Daily Bits of och anmäl till till min och Daniel Eliassons ebrevs-kurs i gatufotografi

Kursen kostar inget, tar bara några minuter om dagen och du förbättrar garanterat ditt semesterfotande också.

Här hittar du länken till din anmälan (klicka).
#blogg100 - 115

22 juni 2015

Att söta livet.

Kom på det härom dagen. Hur vi kan definiera vårt moderna liv. Enkelt uttryckt är att vi "sötar" upplevelsen

Det finns ett bra uttryck inom försäljning och marknadsföring på engelska - to sweeten the deal. Enkelt översatt att sockra erbjudandet, mer ordagrannt översatt att söta uppgörelsen. På svenska används inte ordet sockra i någon större utsträckning på detta vis, men det borde kunna göras så. 

Att söta upplevelsen. Att "förbättra" en händelse eller ett event genom att addera mer saker och andra ingredienser - som till exempel marknadsdag före fotbollsmatch, alla besökare får en kupong på gratis kaffe, du inte bara åker till nöjesfältet för att åka attraktioner utan även äta en god middag och så vidare.

Och detta med att ständigt sockra i maten, sluta med det. Det är inte så klokt... Läs mer om det om du klickar här.#blogg100 - 114

21 juni 2015

Fira extra mycket?

Vill bara påpeka att just denna dag finns mycket att fira. Och då menar jag inte bara detta att det är söndagen i midsommarhelgen. Framför allt gillar jag att det är Långsamhetens Dag.

Går du till exempel in på en hemsida som heter Temadagar 2015 hittar du mycket att förundras och undra över. Till exempel har 21 juni hela fyra olika temadagar (kanske beror  det på att det just detta dygn är ljusaste dygnet på året)

Nå. De fyra temadagarna är:
- Internationella ALS-dagen
Långsamhetens dag
- Världsmusikdagen
- Sommarsolståndet


Ha en lugn och långsam söndag, mitt i sommaren.

#blogg100 - 113b

Söndagsporträtt: Guds gåva.

I Amsterdam träffade vi denne lite sorgliga figur. Han gjorde konster med sin upphottade, trehjuliga permobil. Huvudnumret var att susa ner i fullfart på en gågata på bara två hjul. Jag fråga varför han gjorde detta, svarte var ett kort "It's a God given gift" (Det är en gudagåva). #ssp #SundayStreetPortrait

Jag antar att han (som så många andra) gjorde "konster" för att få ihop pengar, då direkt tiggeri är förbjudet i Amsterdam.
The God given man

God given ride
Flera av mina gatuporträtt hittar du på denna undersida (klicka).
Fler av mina gatubilder hittar du dels på Facebook (klicka),
dels på Wordpressbloggen GFN Street.

Blogg100 - 113

20 juni 2015

Orden hänger ihop.

Det går inte att undvika att skriva lite om det i alla fall. Särskrivning alltså. För jag hittade en rätt bra grundregel hos Språkrådet, som jag tänkte dela med mig.

Rådet kommer från Språkrådets Frågelådan, där det går att hitta mycket matnyttigt för den språkintresserade. Du hittar dit genom denna länk (klicka).

Tillbaka till dagens råd, citerat ur Frågelådan:
"Det bästa är att läsa texten högt i långsam takt. Då brukar man höra om ett ord har sammanfattningsaccent och ska skrivas som ett ord, eller om det är en flerordig fras. Jämför:
femton – fem ton
lättstött – lätt stött
...
En ska akta sig för att skriva isär ord bara för att de är långa. De kan få en helt annan betydelse. Kassaterminalsystem behöver till exempel inte vara kassa terminalsystem."

#blogg100 - 112

19 juni 2015

Mer sommarfredag?

Midsommar idag, men det skiter vi lite i, eftersom vi dragit bort till en liten ö i Grekland. Med ändå ska vi väl klara av tre enkla merord?

Vals.  Hörde fel, trodde du dansade där borta vid trädet, men metallarbetare kanske avstår?

Sill. Inlagd knarkarfisk, som om den är felmarinerad smakar kisel. Använd gärna durkslag.

Blomma. Ur knoppen, kanske ur fickan kom den vattenlevande fågeln med frodigt liv.
#blogg100 - 111

18 juni 2015

Bildord: Gullible.

På sommaren gör jag undantag från reglerna. Från den regeln som säger: Inte blanda ihop språken och dess grammatiska uttryck.

Men för den som pratar både engelska och svenska kan ju detta vara lite smått roligt. För Mås heter ju Gull på engelska. Och gullible betyder lättlurad...



Foto taget i Borås, vid Viskan
© Gunnar F Novik.  
#bildord - 069
Fler av mina bildord hittar du på denna sida
#blogg100 - 110

17 juni 2015

Vackraste bland vackra.

Tycker nog att det finns många vackra ord i vårt språk. När  Svenska Dagbladet vill utse det vackraste, tror jag att de kanske går bet. För det är mycket känslor och subjektivt tyckande i vad som är "vackrast".
#svenskansvackrasteord
Har under en längre tid presenterat ett antal ord som jag tycker är vackra (klicka). Ibland för att de ser vackra ut, det är snygga till utseendet liksom. Men ibland även för att jag värderar ordets semantik och ursprung.

Tror då därför att det kommer att komma mycket tyckande om vilket som är det vackraste ordet och bara lite konsensus (gemensam överenskommelse). Men initiativet är bra, eftersom det väcker känslor och tankar om språk och kommunikation.
Använd gärna den tagg som SvD lanserat, med den kan du lätt se vad andra lanserar, när det gäller vackraste ordet. #svenskansvackrasteord

Vacker. På fornsvenska antingen vakker eller vaker. Flera ursprungliga betydelser, däribland vakande, vaksam, vaken, rask, ivrig, bra duktig, utmärkt och till slut även skön. Lite märkligt ursprung, för det finns i äldre tyska motsvarigheten wacker med betydelse duktig, tapper, rask, vår betydelse för vacker med skön är troligtvis en inhemsk konstruktion.

Klicka här för att läsa krönikan i SvD om "vackraste ordet".
Eller Författaren David Lagerkrantz kärlek till "november"

Klicka här för att se en sammanställning av mina utvalda "vackra ord".
#blogg100 - 109

16 juni 2015

Receptet för en modern kurs.

Som du kanske vet har jag under det senaste året arbetat en del med en ny kurs i Gatufoto/Street photography. Den levereras via något som heter Daily Bits of, där kurserna är intressanta, enkla att få till sig, lätta att läsa och mer eller mindre helt gratis. Själv har jag som nästa mål att översätta kursen till engelska inom fyra månader.

Kul då att webbsidan, med Niklas Laninge i spetsen, nu ger ut tips om hur varje kurs kan bli än bättre. Och än roligare för mig och Daniel Eliasson (som skrivit gatufotokursen tillsammans) att vi resonerat ungefär som Niklas gör när vi skapade vår 20 bitars kurs.

Det är alltid kul att kunna dela information och insikter hur saker fungerar, så här lite om Niklas tips för en bättre kurs via Daily Bits.

1. Skriv kort. Inte mer än 1300 texken och det ska ta mindre än två (2!) minuter att läsa din dagliga text.

2. Använd personligt tilltal. Det personliga fungerar mycket bättre och är lättare att ta till sig än det formella, faktaspäckade.

3. Bifoga något extra. Skicka gärna med en enkel uppgift som kursdeltagaren kan utföra. Det kan också vara tips med länkar till fördjupad läsning. 

Detta vara bara ett kort utdrag ur texten, som är skriven på engelska. Hela blogginlägget, med hänvisning till statistiken över kurserna på Daily Bits hittar du om du klickar här.
Och har du något intressant som du förmedla, kan även du skriva en kurs för Daily Bits!
#blogg100 - 108

15 juni 2015

Nu heter det klittra.

Skrev om det tidigare, RFSUs tävling för ett nytt ord (nyord) för kvinnlig onani. Och till slut, hela sju månader senare har det nya ordet "adopterats". Klittra heter det.

10 november förra hösten skrev jag för första gången om tävlingen, med denna text:

För dig som är lite känslig, ber jag om ursäkt. Inte för innehållet här, utan för din känslighets skull... (hela texten här, klicka).

Några dagar senare, 28 november skrev jag om tävlingsresultatet. Bland annat med denna text:
Och även om jag är kille och inte har vardaglig direktinformation om kvinnlig onani, så gillar även jag ordet klittra bäst... (hela texten här, klicka).

Nu är det avgjort. Och om det kan du läsa på RFSU-bloggen (klicka här). Där kan du bland annat läsa:
Ordet klittra har redan fått stort genomslag, inte minst tack vare den uppmärksamhet som var kring tävlingen. Flera tidningar rapporterade om det vinnande ordet och klittra har även börjat användas utanför tävlingens sammanhang när man pratar om onani. En fördel med ordet är att det lyfter fram klitoris betydelse för njutning.

Och. Jag gillar även uppmaningen "Hjälp oss twittra, det heter klittra". Ett bra, funktionellt ord som verkar för jämställdhet. Oavsett om just du använder ordet eller inte, så kan du kanske hjälpa till att twittra om det? #blogg100 - 107

14 juni 2015

Söndagsporträtt: Mr Bunny.

Åter i Amsterdam, där en långhelg (den första varma helgen för året) i april var en gatufotografs dröm. Underbara människor, öppna, pratvilliga och lagom egna. 

Jag tror att just denna helg var det en hel del möhippor och svensexor i stan, varav en hel del britter. Hur som helst en skön helg. 
Han - Mr Bunny - satt ensam på en uteservering och väntade på kompisar.
Mr Bunny
Flera av mina gatuporträtt hittar du på denna undersida (klicka).
Fler av mina gatubilder hittar du dels på Facebook (klicka),
dels på Wordpressbloggen GFN Street.
#blogg100 - 106





13 juni 2015

En bland tusenden.

Twittercensus. Ett magiskt ord i de sociala flödena i juni. Då presenteras årets Twittercensus.
Förra året var jag mest rosa, i år är jag mest grön. Det förra var mest sport, i år mest sociala medier och så vidare. Men alltid har jag hållit mitt i skärningen mellan kultur, politik, sociala media och sport. En slags medelnormal twittrare alltså.

Och för de cirka 15 % av alla som har twitter som anses vara de mest aktiva svenska twittrarna. Där jag tydligen är en av dem. 
Modellen görs av en kille som heter Hampus Brynolf sedan några år tillbaka. Han arbetar på analysföretaget Intellecta.
Själva grafen,
lilla fyrkanten är min mitt i smeten-placering.
Förklaringen till grafens innehåll

Mitt närmaste grannskap
(nej, jag känner i princip ingen här).
 Så är då frågan, vad ska en ha detta till? Tja, jag vet inte. Men färgerna är fina...
#blogg100 - 105b


Ämnen som syns i grafen

Döden är iskall.

För 87 år sedan dog, idag, igår eller i morgon*. Mannen som alltid funnits i min familjs liv. Statyn av polarhjälten. Finn Malmgren blev bara 32 år gammal, ändå räknas han som en av Sveriges största polarforskare. Maud, Norge, Italia. Expeditionerna slutade som det ibland gör. De närvarande dör.


Läs mer om Finn här (klicka) - om den olycksaliga luftskeppsexpeditionen Italia, från vilken han aldrig återkom. Han jag aldrig mött, min mormors bror.
* Han antas ha dött någon gång 12-14 juni 1928

Han som skulle sluta, gifta sig och skaffa familj efter Italia. Han var förlovad, hade en professur i Oslo som väntade. Den historien kom aldrig i spel.
#blogg100 - 105

12 juni 2015

Ingen tävling, men...

... enligt statistiken har det gått bra i årets blogg100 för mig. Fredrik Wass (skaparen av bloggutmaningen #blogg100) har gjort en enklare sammanfattning och i den syns bland annat att jag varit ihållig nog.

Jag vet ju att jag skrivit 120 inlägg under de ursprungliga 100 dagarna, så statistiken kanske inte är helt exakt, men ändå.

På plats nio i statistiken finns mitt Twitterkonto, på plats tio återfinns min blogg. 
Wow!
Statistik (via notified.se) över källor till hashtaggen #blogg100





Hela Fredriks blogginlägg om årets utmaning kan du läsa om du klickar här.
#blogg100 - 104




11 juni 2015

Haltandes i Paris.

Har just nu gruvligt ont i knät, kan inte spela fotboll, vilket jag annars gör på torsdagsmornarna. Föranleder att tänka på en höst för flera år sedan, då jag skadade knät och min menisk så allvarligt att jag i december samma år tvingades till operationsbordet. 

Men innan dess hade vi ju planerat denna resa till Paris. Så det blev att göra resan med kryckor. Har aldrig blivit så medveten om hur många trappor det finns i franska huvudstaden. I metron, till och från utställningar och så alla dessa trappor upp till utkiksplatsen i Montmartre.

Skönt att sitta ner framför Sacre Coeur
#throwbackthursday #tillbakablickstorsdag #tbt
#blogg100 - 103b

Hur flödet fungerar.

Att försöka göra sin röst hörd (eller sin text/bild synlig) på internet är inte alltid helt enkelt. Som tur är finns idag många som sysslar med detta professionellt. De har bättre koll på till exempel när ett inlägg ska göra och hur, för att inlägget ska fick större genomslag. Så här några enkla tips hur din sociala flöden-kommunikation kan synas bättre.

Det finns många sätt att göra fel på, fast även många sätt att göra rätt på.

Kent State undersökte
Hur vi vet allt detta? I ett stort examensarbete på nätuniversitetet Kent State har allt detta undersökts eller gått igenom, se nedan. Mycket av detta är riktat till affärsverksamheter, men kan med lätthet användas även för privata användare. En grafik med resultatet av arbetet finns nedan.

Här fyra detaljer från genomgången:
1. Använd aldrig för många så kallade "hashtags" / brädgårdar (#). På twitter minskar synbarheten märkbart om de är fler än två i en tweet.

2. För att få uppmärksamhet på Facebook är foton och bilder metoden. Generellt sett ger ett inlägg med bild drygt dubbelt så många kommentarer som ett utan.

3. För att göra ditt innehåll mer sökbart, använd gärna YouTube. Hos Google står YouTube för drygt en fjärdedel av alla sökningar

4. Och för dig som håller på med varumärken är Pinterest platsen. Användare där följer i genomsnitt fler än nio detaljhandlare på siten.
#blogg100 - 103


10 juni 2015

Bit för bit fungerar bäst.

Funderar du på att lära dig ett nytt språk? Kanske med många svåra ord? Eller har du ett bar som nu ska lära sig läsa. Då kan denna nya forskning hjälpa dig på traven.

Att lära vet vi sedan tidigare, fungerar bäst när flera olika delar av hjärnan kopplas ihop under processen. Nu har amerikanska forskare tittat närmare på hur det är enklast att lära sig svåra ord.

En bokstav i taget
Det är enligt tidskriften Brain and language som forskare tittat på vad som är den bästa metoden att lära sig nya ord. Bland annat har forskarna kommit fram till att att bokstavera ljudande (ljuda bokstäverna högt) gör att inlärningen går bättre och att den som ska lära sig minns ordet bättre än om hen skulle ljuda hela ordet i ett.

Detta beror på, säger forskarna, att ljudandet av bokstäverna en och en mer aktivt involverar vänster hjärnhalva, den del av hjärnan där vår språkcentrum anses sitta. Den som lär sig glosor genom att bara läsa dem använder istället mest höger hjärnhalva.

Mindmappa fungerar
Jag har stött på detta med att använda rätt hjärnhalva vid inlärande i ett annat sammanhang - när jag antecknat vid intervju. Jag lärde mig att i stället för att skriva, att mindmappa - att teckna ord och annat för att sedan komma ihåg dem lättare. Jag har också med god framgång skrivit radiomanus som mindmap. Varför detta fungerar? Jo, för att lyssnandet och ritande görs i olika delar av hjärnan, medan lyssnande och skrivande sker i huvudsak i samma del. Den som antecknar med vanlig text riskerar alltså att sluta lyssna på vad som sägs, eftersom den del som hen lyssnar med ibland är upptagen av annat.

Slutsats? Använd olika delar av din hjärna, när det gäller att lära nya ord är det enklast genom att ljuda ordet, bokstav för bokstav.
#blogg100 - 102

9 juni 2015

Fyra från förra.

Varje dag publicerar jag en variant av mina gatufoton på Instagram. Variant är det eftersom jag normalt sett arbetar i formatet 3:2 och Instagram har 1:1 (liksidig kvadrat). Här fyra som jag gillar extra mycket från förra veckan, men för en gångs skull i deras fulla format.

Dessa fyra bilder har alla sin egen historia.
The flight

My playground 2



























A God given talent

The happy meet 2





1. The flight. Brunnsparken i Göteborg, där det alltid går att hitta demonstrationer, gatuartister, barn och fåglar. Här en kombination av två av dem.

2. My playground 2. Den lilla tösen som under en längre tid dels lekte med duvorna, dels poserade för vem som kom förbi. Precis som hennes mamma också gjorde.

3. A God given talent. Ha kallade sig för "A God given", när han körde sin permobil på två av de tre julen. En ganska sorglig man, som gjorde konster eftersom att tigga rakt upp och ner inte är tillåtet i Amsterdam.

4. The happy meet 2. På de Dam i centrala Amsterdam hörde jag plötsligt glada utrop. De två verkade återse varandra efter att ha varit skilda åt i evigheter. Inga problem alls att fota både fem och tio bilder på dem.

#blogg100 - 101

8 juni 2015

Målgång 100 dagar senare.

Idag är det 100 dagar efter att årets #blogg100 startade 1 mars, sammanlagt har jag skrivit precis 120 inlägg dessa 100 dagar. Och några dagar till håller jag nog på (med inlägg varje dag). Men sedan är det semester och bloggen återfår den normala rutinen med någonstans mellan 5 och 20 inlägg per månad. 
Som vanligt har årets bloggevent varit mycket kul.

Och kom ihåg - alla mina inlägg (även från 2014 och 2013) finns på en indexsida, klicka så kommer du dit.

#blogg100 - 100

7 juni 2015

Kunskaps halveringstid


under CC generic license 2.0
Näst sista dagen. Vemod. Officiella #blogg100 är strax över för detta år. Ingen vet om utmaningen återuppstår nästa år. Vemod igen. Men före officiella hundrade dagen i morgon har jag mer att säga. Något relevant om erfarenhet och kunskap. Om "Halveringstiden på kunskap".

Hört talas om detta förut? Om att kunskap (eller fakta om du så vill) faktiskt har halveringstid. Vanligast är termen halveringstid på kunskap inom medicin, där har forskare vetat länge att kunskapen de förmedlar förnyas och förändras över tid.
I en medicinvetenskaplig artikel från 2002 slogs fast att halveringstiden för kliniska slutsatser var 45 år. Det vill säga att de kunskaper forskarna får från kliniska försök och forskning blir irrelevant vartefter ny kunskap fås. Och de flesta medicinska kunskaper är för gamla efter 45 år.

Läkarens dilemma
Idag anses faktiskt att det mesta våra läkarstudenter lär sig på våra medicinska lärosäten är obsolet när de väl kommer ut i praktiken. Vilket innebär för bland annat läkare att den som inte ständigt lär nytt, snart inte känner till den bästa behandlingen för en viss åkomma. 
Läs mer om detta i denna artikel från "Sjukhusläkaren" i oktober förra året (klicka). Eller i en artikel i Läkartidning från februari i år (klicka).

Men det är inte bara inom medicinska världen detta med faktums halveringstid gäller. Faktum (ha!) är att detta finns inom all vetenskap och även inom det som kallas strukturell social kunskap. 

IT-världens snabbhet
Inom vissa andra områden sägs halveringstiden på kunskap vara betydligt kortare. Bästa exemplet är alla våra nya teknologiska verktyg, inklusive sociala flöden. IT-kompetens sägs vara förlorad på bara 18 månader och den som väljer en årslång semester i ett högkompetensföretag för ingenjörer riskerar hamna långt på efterkälken.
Jag tror dock detta i allt inte handlar om kunskap, utan snarare om erfarenhet. Den som anställer en högkompetent person kanske gör helt fel, om inte samme person är erfaren nog att förstå när ny kunskap behöver tas in. Läraktighet är därmed en av den nya världens bästa förmågor. Läraktighet och analysförmåga.

Vem behövs?
Men. Viktigast i en reflektion över hur relativt snabbt allt går idag, när det gäller ny kunskap, är att ha en lagom reflektiv och ödmjuk hållning. Att inse när ens egen kunskap kanske inte räcker till och göra något åt det. Det vill säga att att förstå när ny kunskap behövs och kunna hitta den på ett smart vis. Och i slutändan är det samma person som alltid som behövs på arbetsmarknaden. De är den kloke, läraktige, analyserande och empatiske. De som vet när deras kunskap måste uppdateras. 
Fast jag tror inte att just de personerna är så många. Vad tror du?
#blogg100 - 99b

Söndagsporträtt: Tre vänner.

För nästan exakt en månad sedan var jag med på Photowalk Göteborg, bland annat under Food Market på Kaserntorget. Vädret var det bästa på hela månaden och humöret gott. Och ett helt gäng kompisar satt runt ett bord och snackade, så jag passade på att fästa tre av dem på bild.

Den första bilden gjorde att jag en tävling under den aktuella Photowalk Göteborg, i kategorien "Färgstark. 
Colours of the season 
Hat and scarf
Brown curls and rust





















#Sundaystreetportrait #ssp
#blogg100 - 99

6 juni 2015

Lördagchans att välja blandat.

Helg igen. Och äntligen lite varmare väder. Bara ett par dagar kvar för mig i egentliga #blogg100. Vill då ge dig en chans att läsa fem utvalda texter från hela perioden, några som jag är extra nöjd med.

Ett: Jobba jämlikt
8 mars. Vill leva jämlikt, i ett jämlikt och rättvist samhälle. Detta kräver uppoffringar och att stå upp för det som är rätt och förklara vad du tycker är fel. Som internationella kvinnodagen - som verkligen inte är en dag där kvinnor ska gratuleras...






Två: Skratta självklart själv

29 mars. Att det blir konstigt i språket ibland är inte unikt för svenskar. Eller för tyskar, japaner, kenyaner, amerikaner eller araber. Eller för engelsmän för den delen. 
Tittar en hel del på brittisk TV och en av favoriterna är Eddie Izzard. Klarar du av engelskan (och lite franska) är detta tio minuter gott skratt.


Tre: Svårt språk sysselsätter svenskar
14 april. Startade en diskussion på Facebook om engelska för svenskar. Det väckte upp en del känslor, de allra flesta legitima. Jag delade denna dag med mig av åsikterna, för de är viktiga att belysa.


Fyra: Bengalerna bränner bort bollen
12 maj. Jag tycker verkligen om supporterorganisationerna. Har en gång i tiden gjort ett lång reportage om Black Army (AIK) för Sveriges Radio P1 och jag stöttar Guliganerna (Elfsborg) nästan fullt ut. De tillför härlig känsla på matcherna. Men. Om någon beslutat att bengaler är otillåtna, på grund av deras farlighet - varför tar inte supportrarna själva hand om otyget på läktarna?


Fem: Finn försvann
28 maj. Började med något som hände 87 år tillbaka i tiden och som jag skrev om för en dryg vecka sedan. Om när Sveriges senaste världsberömda, men numera oftast bortglömda polarforskare dog. Det handlar om Luftskeppet Italia sommaren 1928, då min mormors bror Finn Malmgren försvann för alltid.
#blogg100 - 98