9 maj 2015

En pensionär med god ekonomi?

Idag är det Europadagen. Och på pricken 65 år sedan föregångaren till dagens EU bildades. Och än är det inte dags att pensionera organisationen.

9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram ett förslag om att skapa ett europeiskt samarbete om råvarorna kol och stål, som då var viktiga för rustningsindustrin. Det blev grunden för Europeiska Kol- och Stålgemenskapen, basen blev det ekonomiska samarbetet eftersom de medverkande länderna tidigare misslyckats i att skapa en försvarsgemenskap. Huvudländer de första åren var Västtyskland och Frankrike när just de två ländernas samarbete var grunden för fredsarbetet efter andra världskriget. Övriga länder i det första samarbetet var Italien och Benelux-länderna (Belgien, Nederländerna och Luxemburg) - alla länder som lidit svårt av det nyligen avslutade kriget.

Sedan 1993 heter vår organisation EU och är sedan 1 november det året just en union. 1995 klev Sverige med.
Idag är det (sedan 2013) 28 länder som deltar, varav de allra flesta även är med i valutasamarbetet, även om inte alla använder euron som valuta.
Lite trivia av intresse: Idag är EU världens största ekonomi, enligt IMF, Internationella Valutafonden. Tätt följd av USA, Kina och Japan.

Idag 9 maj firas Europadagen, precis 65 år efter att första "riktiga" förslaget om det ekonomiska samarbetet i Europa lagts fram. Mer om det kan du läsa om om du klickar här.


Och Europa vad är det? En kort förklaring som jag skrev om redan för snart fyra år sedan hittar du här.
blogg100 - 70
PS - För övrigt anser jag att BABALAS är ett bra #nyord för svår baksmälla. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar