12 maj 2015

Blytung rörmokare.

Bly - en tungmetall i periodiska systemet
(82 =atomnummer, 207,2 = atommassa)
Hade en kort men intressant diskussion med en vän som arbetar med rörmokare, på nätet nyligen. Berättade först för honom om det ord han föredrog på sin nya hemsida - plumber. Blytungt, sa jag.

– Har det något med att man förr i tiden tätade rören med bly? funderade han.

Mitt svar var att de första rören tillverkades av bly och yrkesgruppen på engelska (plumber) inte bara höll på med vatten- och avloppsledningar, utan alla sorters rör och att de ofta var av bly. 

Plumber kommer via fornfranskan plomier (en person som arbetar med bly), moderna franskans plombier. Det i sin tid kommer från latinets plumbarius. Från 1800-talet använt mer uteslutande för rörmokare.

Rörmokare. På svenska har vi en annan etymologi (härledning av ord).
En snapsvisa från 1909 är troligtvis första gången som ordet nedtecknats. Visan sjöngs i samband med ett möte för REFIS (Rörentreprenörenas Förening i Stockholm). 

Troligtvis besläktat med det svenska (Stockholm) dialektordet moka, med betydelse arbeta med något tungt. I så fall direkt besläktat med ordet för att göra rent i stall - mockaDet finns de som gör gällande att mokare kommer från tyskans machen, som betyder att göra.
blogg100 - 73
PS - För övrigt anser jag att BABALAS är ett bra #nyord för svår baksmälla. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar