28 augusti 2015

Inget huvudlöst skämt.

Ibland blir dikten verklighet. För det tog inte mer än fyra och en halv månad för ett riktigt bra aprilskämt att bli en seriös och allvarligt menad tidningsartikel. För det att fotbollsspelare allt oftare tvingas ha hjälm efter att drabbats av hjärnskakning, kan i framtiden bli ett obligatorium.
torsdagens Borås Tidning går att läsa en artikel där en professor uttalar sig om de allt vanligare huvudskadorna inom sport, inte minst fotbollen. Det är Yelverton Tegner som tror på fotbollshjälmen. Och Yelverton är ju inte riktigt vem som helst, förutom sin professorstjänst i idrottsmedicin har han under många år verkat som Luleå Hockeys läkare. Dessutom har han varit läkare för både svenska F19-landslaget i fotboll och Plannja Basket.

Han är tydlig i sin åsikt (efter att ha studerat just orsak och verkan av en mängd hjärnskakningar inom bland annat fotboll - citat Borås Tidning): 
– Jag tror inte att du hittar någon fotbollsspelare i dag som kan tänka sig att spela med hjälm, men det ville ingen hockeyspelare göra 1961 heller... I vissa idrotter finns knäskydd för att undvika knäskador. Går ett huvud sönder kan det vara kört - varför skulle man inte försöka skydda huvudet bättre?
Fast jag kommer direkt att tänka på årets aprilskämt på P4 Göteborg/Sveriges Radio. Det när bland annat lagkaptenen Martin Ericsson berättar att hans lag BK Häcken blir först ut att testa nya fotbollshjälmen (citat inslaget):
– Det är väl lite speciellt för det är inget man har provat i fotboll. Vi får väl se hur det blir och hur bra stuns det är i hjälmen när man ska nicka. För mig kanske det är positivt så jag kommer lite längre i nickspelet, menar lagkaptenen.

Länkarna till först artikeln i BT (klicka här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar