15 augusti 2015

Besked om brutet löfte.

Så kom det slutgiltiga beslutet om att löftet från i somras är brutet. Löftet från politikerna om att flytten av kommunikationsklasserna inte skulle flyttas innan allt är klart.


Brev skickat via sms 14 augusti
Ett sms sent på fredagseftermiddagen, efter torsdagskvällens kaotiska möte bekräftar beslutet. Lokalerna kommer inte att vara klara*, den delen av löftet är brutet. Föräldrarnas medverkan i planeringen finns inte**, den delen av löftet är brutet. Verksamhetens framtid är inte klarlagd och kommer inte att vara det innan flytten genomförs***, den delen av löftet är brutet.

Vilket löfte, kanske du tänker. Ja, det som kom efter våra kraftiga protester i juli. De som finns beskriva i ett brev, daterat 17 juli i år.

Mest märkligt är att mellan 15 juli (då det första löftet kom om att flytten inte skulle ske) och denna vecka har INGENTING skett med de klassrum som gjorts om till matsalsrum. Det vill säga, ansvariga tjänstemän har under den gångna månaden inte brytt sig om att säkerställa att löftet kunde hållas.

Brev daterat 17 juli
* De nya lokalerna kommer naturligtvis att vara användbara när flytten sker om någon vecka, men standarden som fram till skolslutet i juni fanns i de gamla klassrummen på Bodaskolan finns inte i det nya lokalerna. Ljuddämpning, ljusdämpning, tillgång till vatten med mera kan helt enkelt inte vara löst. Ej heller kommer utemiljön att vara klar. När det idag vid de gamla lokalerna vid Bodaskolan finns en jättefin , specialbyggd lekplats, finns vid de nya lokalerna idag en stor grushög, farliga branta slänter och en genomfartsväg.

** När vi kom till dialogmötet torsdag kväll 14 augusti var det redan klart med huvudförslaget från ansvariga tjänstemän - att direkt flytta Kommunikationsklasserna till Regementet. Detta eftersom ingen verkat för att de gamla klassrummen skulle kunna användas som klassrum för kommunikationsklasserna igen. Det enda vi lyckades med på mötet var att för några enstaka dagar stoppa flytten. Löftet om att vi och vara barn skulle få vara med och påverka skolgången är mer eller mindre brutet. Se bara formuleringen i brevet "... kommer att kontinuerligt att kommunicera med föräldragruppen..." Det innebär i praktiken att de bestämmer, berättar för oss om sina beslut och vi får finna oss i vad de beslutat.

*** Jo. Det finns faktiskt regelbundna krav på att berörda elever och deras målsmän ska få vara med och påverka skolgången. I fallet med våra barn är detta extra viktigt, då flerfunktionsnedsatta barn är extra utsatta och känsliga för förändringar med mera. Detta struntar ansvariga i, precis som de gjort under hela beslutsgången av detta märkliga ärende. I detta saknas vettig planering för inkludering, skolskjutsar, verksamhetsledning och framför allt dialog med skolbarnen och deras föräldrar.

Våra pedagoger på Kommunikationsklasserna har också hamnat i en förfärlig sits, klämd mellan sitt ansvar att ge god skolgång till våra barn och resultatet av ansvariga tjänstemäns brist på handlingskraft och analys av beslut. Jag som förälder vill ge personalen en stor kram för att de nu trots allt försöker göra sitt allra bästa för att våra barn ska få något vettigt ur denna helsnurriga situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar