10 juli 2015

Vem bryr sig om svagaste barnen?

Hur det blev då? Detta att i media uppmärksamma på den märkliga flytten av väl fungerande verksamhet för Kommunikationsklasserna, från moderna anpassade lokaler till idag helt utrivna lokaler på annan plats.
Ja, det blev olika i de två största lokala medierna, Sveriges Radio Sjuhärad (SR7) och Borås Tidning (BT). 


BT var först ut med att intervjua oss föräldrar, men SR7 först med att publicera. 

Igår eftermiddag var jag med i direktsändning i SR7, efter klockan 4 på eftermiddagen. Förutom att jag var där, medverkade även Ida Legnemark, ordförande för stadsdel Väster, där Bodaskolans verksamhet ingår. Klickar du på denna länk kommer du till deras arkiv av sändningar. I programmet börjar sändningen om kommunikationsklasserna efter 1 timme och 11 minuter. Andra delen är klar efter 1 och 27.
Sammantaget tyckte Ida synd om oss, men inget kan hon ändra på.

BT då. Ja, jag vet faktiskt inte. Trots att vi intervjuades redan i onsdags eftermiddag har det hittills inte blivit någon artikel. Inte tillräckligt intressant? Eller har de bara skjutit på publiceringen?

Desillusionerad
Jag är tyvärr rätt cynisk. Under samtalen med Ida Legnemark, både före, under och efter den direktsända intervjun kom det fram att inget verkar kunna påverka själva flytten. Ida säger också att hon blivit lovad av tjänstemännen att de nya lokalerna ska "vara klara" vid skolstart. 
Den försenade skolstarten sker om sex veckor. Att helt utrivna lokaler, även om de under två år fungerat som ersättningslokaler för en annan skola, skulle vara klara för inflyttning av Kommunikationsklasserna anser jag vara mytomani. För de klassrum Kommunikationsklasserna tvingas flytta från är helt moderna och självständiga enheter för dessa klasser på upp till 10 elever. Ljuddämpade, vatten i klassrummet, fullt utrustade med modern teknik och så vidare. 
Har du hört talas om renovering och iordningställande av dylika speciallokaler på bara sex veckor? Någonsin? Jag vet ju till exempel att den temporära förra skolan kommunikationsklasserna var i tog mer än tre månader att iordningställa för att någorlunda fungera.

Så idag ser jag tre möjliga alternativ:
1. Flytten förändras i någon form, för att lokalerna inte är klara, kanske ytterligare en temporär flytt för att hinna göra klart i nya lokalerna? 
2. Kommunikationsklasserna tvingas flytta in i ej färdiga lokaler, medan renovering och modernisering fortsätter samtidigt som undervisning sker. En stökig period minst sagt.
3. Lokalerna blir färdigställda, men bara med det allra minsta och den nödvändiga anpassningen av rummen för dessa elever uteblir.

Summan summarum
- Ingen vill ta ansvar för ett dåligt beslut (att flytta kommunikationsklasserna utan vettig framförhållning eller planering). 
- Det är återigen de elever som har mest utsatta som får ta smällen. I detta fall en oviss framtid i de nya lokalerna. 
- Alla politiker och tjänstemän kommer att fortsätta att tycka att det är synd att det blev så här. 
- Ingen kommer att skämmas. Fast några borde verkligen skämmas öronen av sig. 

De två tidigare inläggen om denna historia. 
Från i onsdags (8/7), om att vara med i media - om det hjälper en hopplös situation.

Från i går (9/7) om mer media och att problemen som negligerats en längre tid och att det nu är de svagaste eleverna som får ta smällen.
#blogg100 - dag 132


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar