21 april 2015

Gott eller bara illa.

Så kom nyheten om att vissa politiker i Upplands län vill förbjuda snuslukt på till exempel sjukhus. En kontroversiell fråga, som bland annat ifrågasatts eftersom det är svårt att veta vad som luktar för mycket. Rent subjektivt.
Kanske hade det varit lättare att förbjuda snusande, än själva lukten? 
Oavsett, det är inte så många som skulle säga snusdoft, eller hur?

För det är relativt stor skillnad på om något doftar eller bara luktar. Språkrådet skriver till exempel om ordet doft: ...  en doft är angenäm. Om det används om obehagliga lukter så uppfattas det nog ironiskt: "Han inandades dofterna från gödselstacken".
Det märkliga är då att ordet lukt inte står i direkt opposition eller kontrast till ordet doft. Det går att utan problem säga: Du luktar gott, utan att uppfattas ironisk. Även om doft har en mer positiv värdeladdning, har lukt inte den typen av laddning.
Vem kan då tänkas använda ordet doft om snus? Jo, naturligtvis de som vill propagera för snus. I en recension av hur snus är för den redan frälsta kan vi då läsa: "Snuset doftar friskt och påminner om General White i doftväg, man kan också spåra hintar av röda bär. ..."

#blogg100 - 52


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar