28 mars 2015

Vilse i pannkakan.

Ok. Jag är lätt vilse. Vilsen i den mycket dubbeltydiga kommunikationskaka som många i Sverige (känns om en majoritet, men det vette tusan) ger uttryck för i samband med M Wallström / Saudiarabien-historien. 
För jag förstår inte hur en kan säga: "Jo, Margot har ju rätt i det hon säger om Saudiarabien, men fel i hur hon säger det". 

Frågan jag ställer dig är tredelad: 
Är Saudiarabien ett modernt, demokratiskt land? 
Tyckte vi att demokratirörelserna i Tunisien, Egypten och Libyen hade ett berättigande? 
Är Sverige ett demokratiskt land?

Det tro tusan att starka diktaturer kämpar emot när makten som de har hotas av förändring och förnyelse, Saudiarabien är inget undantag. Under hela tiden från den Arabiska vårens början har just Saudiarabien kämpat hårt för att slå ner det allra minsta försök att rubba den sittande ledningens makt, oavsett varifrån den kommer. De slår hårt inåt, de slår hårt utåt. Att ett europeiskt land tydligt säger att vissa förhållanden är "medeltida" är inte acceptabelt för ledningen som utsätts för den kritiken.
Att styret i Saudiarabien slår hårt tillbaka är egentligen inte bara riktat till Sverige. Det är riktat till alla länder som vill ha med Saudiarabien att göra över huvud taget: "Vi accepterar INGEN kritik om ni vill ha med oss att göra". Och det är riktat inåt: "Vi visar ingen som helst pardon mot länder, tro inte att vi gör det mot dig som medborgare".

Problemet är att detta land har stor ekonomisk makt över allt om sker i Mellanöstern och bortom. Med den makten kommer inflytande och påverkan. De kan absolut bojkotta Sverige ekonomiskt så att det känns rejält i plånboken på många. 
Ja, jag förstår mycket väl att det finns många fler aspekter på den diplomatiska konflikten våra länder emellan. Men sanningen kvarstår. Saudiarabien är en diktatur. Lika mycket som de sydamerikanska länderna på sin tid. Lika mycket som Sovjet på sin tid. Lika mycket som Iran eller Nordkorea idag. Landet är en diktatur.

Så. Vad är det värt att blunda? Mer pengar i plånboken för alla svenskar kanske berättigar tortyr och förtryck, tycker du? 
Så är även du en hycklare.

Och ja. Jag är inte den enda som tycker så här
Och det skrivs faktiskt en hel del om bråket i internationell press. Washington Post. The Guardian. ABCnews. BBCnews. The Telegraph. New York Times. Wall Street Journal. The Independent.
För att nämna några stycken
#blogg100 - 28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar