19 mars 2015

Är det en rättighet att få svära?

Nyligen kom beslut i en lite kanadensisk stad (Alberta) att bötfälla den som svär eller skriker. Detta efter tidigare beslut om böter mot att till exempel spotta eller kissa på allmän plats. Ett på många vis märkligt beslut, som troligtvis kommer att överklagas. För du förstår väl komplikationerna?

Att ett litet, lantligt samhälle på vischan (drygt 8.000 invånare) försöker förhindra sina medborgare och besökare att bete sig "dåligt" är en sak. Men beslutet är naturligtvis dumt, även om det är välvilligt i sin grund. Det räcker med att fråga sig: Vilket ord är en svordom? Något som många uppfattar på helt olika vis...
Detta handlar (kanske) märkligt nog om rätten att uttrycka sin åsikt. Och om hur den åsikten ska få uttryckas. Att hindra den rätten med böter (till exempel mot att skrika) kanske inte verkar så farligt, men var ska gränsen för att hindra allas vår demokratiska rätt att utrycka oss egentligen gå? Vid 90 decibel? 
Njaee, att hindra någons rätt att uttrycka sig, även om hen gör det dumt, är ingen väl genomtänkt idé. Och som sagt, det bryter mot vedertagen demokratisk rätt.

- Kortartikel om detta i Språktidningen kan du läsa här.
- Artikel i lokala The Taber Times (på engelska) kan du läsa här.
#blogg100 - 19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar