9 mars 2015

Ett annat språk, som vi alla förstår.

Bildspråket är universellt. Det talar direkt till din visuella uppfattning och känslorna, utan omväg via hjärnans språkcentrum. Så då kanske det kan vara bra att känna till lite?

Fotografer arbetar ofta, både direkt i sökaren och under efterarbetet, med komposition. Många har hört talas om tredjedelsregeln. Den säger att det intressanta (huvudmotivet) aldrig ska placeras centrerat, utan snarare på en av tredjedelarna i bilden. Se detta exempel.
At Green Park

Samtidigt gäller mycket av de grundläggande reglerna i komposition som alla de stora målarna arbetade efter. 

Jag som är intresserad av gatufoto i allmänhet och gatuporträtt i synnerhet måste veta hur du gör för att få en näst intill magiskt "sug" till motivet. Och ett knep för att låta det verka som om den avbildade personen alltid tittar på dig, oavsett din betraktningsvinkel, är att centrera det dominanta ögat. Då blir bilden lite annorlunda...Genom att beskära bilden så att det dominerande ögat ligger exakt i bildens lodräta axel. Fortfarande ligger ögonen på den magiska tredjedelen. 
Det dominerande ögat är alltid det ögat som antingen är närmast betraktaren, mest upplyst eller på annat vis syns tydligast.
#blogg100 - 09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar