10 mars 2015

På långt håll.

– Mr. Watson, come here, I want to see you.
Det låter kanske inte så mycket, de exakta orden i denna mycket speciella kommunikation för 139 år sedan. Men utan det hade mycket av dagens kommunikation kanske sett helt annorlunda ut. Just denna dag för alla de där åren sedan genomfördes nämligen det första riktiga telefonsamtalet.

Orden högst upp uttalades av Alexander Graham Bell, mannen som kanske inte var först med att uppfinna telefonen, men däremot den som fick systemet att fungera. 1876 fick Bell det första patentet för telefonen, tre dagar senare (10 mars) genomfördes alltså det första samtalet.

Mycket kan säga om telefonen och dess efterföljare mobiltelefonen, men att de totalt förändrat samhället och allas kommunikation är uppenbart. Att just Bell var först med en fungerande telefon var lite av en tillfällighet, det hade faktiskt kunnat vara en helt annan person. Dock. Detta att prata över distans, utan att behöva se den andre personen, är idag självklart. Men det är viktigt att komma ihåg att under hela 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet var detta något helt revolutionerande. 

I korthet; distansarbete, datorer, TV-spel med mera hade absolut inte funnits om inte en rad uppfinnare kommit med nya, för den tiden häpnadsväckande idéer och maskiner, där i industrialismens barndom. 
Dagens vanligaste öppningsfras är "Var är du?" Bara den säger rätt mycket om hur kommunikationen idag är mobil och förs över stora geografiska avstånd. Något inte hade skett utan det där första samtalet mellan Bell och hans medhjälpare Watson.
#blogg100 - 10

3 kommentarer:

 1. Intressanta tankar. Min mamma som nu är död, brukade berätta om när de fått in telefon i huset. Hur hennes föräldrar och syskon inte vågade svara när den ringde den första gången. Det var min mamma som var så modig att hon gick fram och sa "Hallå". Jag kan tänka mig att det var någon gång på 40-talet, fast vet inte säkert.

  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Det är mycket troligt, den stora telefonrevolutionen i Sverige skedde först efter andra världskriget. De större städerna blev automatiserade i slutet av 30-talet, men tillgängligheten för att ringa runt om i Sverige blev bättre först i slutet av 40-talet. Märkligt nog var inte hela Sverige telefonnät automatiserat förrän 1972...

  SvaraRadera
 3. Dessutom. Ordet "hallå" fick genomslag i svenskan just tillsammans med telefonen. Att din mamma svarade med" hallå", är signifikant...

  SvaraRadera