21 januari 2015

Se saker på håll.

Att inte alltid vara helt nära, vare sig fysiskt eller mentalt, är en bra metod när något ska betraktas. Själv gillar jag ordet perspektiv. Så här en lite repris från knappt 22 månader sedan.

Perspektiv. Att skaffa sig ett perspektiv betyder ungefär att se saker i ett större sammanhang, eller att se saker och ting (eller händelser) i förhållande till allt det som finns runtomkring.

Vi lever i en konstig tid. Aldrig har så många, varit så tvungna att så fort ta ställning till så mycket information. Det gör att perspektivet oftast tappas bort. Jag tror att den som vill syssla med ryktespridning eller maskirovka (att genom information eller desinformation få motståndare att antingen fatta felaktiga beslut eller avstå från att ta de rätta besluten) aldrig haft det roligare än idag. Och det är många som frivilligt deltar i denna desinformations-lek. För aldrig har väl så mycket information som är direkt felaktig fått spela så stor roll i folks agerande?

Perspektiv. Från franskans perspective med betydelse utsikt. Från början från latinets perspectivus med rot i perspicere som betyder se igenom.
Jämför med engelskans spectacles som är ett äldre ord för glasögon. Fast spectacle kan också betyda speciellt arrangerad tillställning (att titta på).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar