10 november 2014

Runkar tjejer?

För dig som är lite känslig, ber jag om ursäkt. Inte för innehållet här, utan för din känslighets skull. 
Nå. En god vän och före detta kollega skrev häromdagen på Facebook att hon saknade ett enkelt ord för kvinnlig onani, motsvarande ordet runka. Sedan kom hon själv med två utmärkta exempel på nyord. Jag rekommenderar dem starkt, även om jag naturligtvis inte är rätt person för att använda orden. Men jag gillar dem.


Från mitt FB-flöde
Runka är ett urgammalt ord, som fanns redan i fornsvenskan. Det betyder ruska, skaka eller gnugga. Det är först i moderna tider som ordet används för onani om män sysslar med (Ja, det gör väl alla män?). Möjligtvis är order en nasalerad (genom näsan) form av ordet rucka, som i princip är samma ord som ruska.

Det intressanta är att det finns ett enkelt vardagligt ord för när män onanerar, men inte att motsvarande för kvinnor. Så då föreslår min vän nyorden klittra eller fittra. Lysande ord, som om de börjar användas enkelt kan förstås vad det handlar om.

Jag, språk- och kommunikationsspecialist, tittar gärna direkt på etymologin till ordet runka och hittar att ordet klittra kan tänkas ha en motsvarande funktion. Bland annat eftersom ordledet kli- finns med. Klia är också ett gammalt ord, med betydelse klå eller kratsa
Nyordet fittra kommer naturligtvis av ordet för kvinnans könsorgan. Det är även det ett äldre ord, som omnämnts lika länge som ordet runka i svenskan. Även här lär det inte vara någon tvekan om vad det handlar om.

Det är RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) som initierat letandet efter en kvinnlig motsvarighet till runka. Mer om det kan du läsa om du klickar här.

Nu. Nyord fastnar bara om det... 
1. finns behov av ordet för att beskriva något 
2. Används i så stor utsträckning att det kan anses etablerat språkbruk. 
Inget av dessa kriterier är idag uppfyllt. Men det kanske blir?
Och så kan det ju finnas andra förslag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar