30 juni 2014

Läsa för att lära.

Att kunna ta till sig ord är mycket viktigt. Till exempel visar nästan all pedagogisk forskning att viktigast i grunden för lärande är förmågan till att kunna läsa. Kanske tycker du att detta låter övertydligt, men om det vore så, varför satsas inte mer på läsande i skolorna?

Här finns en text från Specialpedagogiska Skolmyndigheten som bara är ett par år gammal. Ett citat:
Att läsa och skriva är färdigheter som påverkar hela livet. Det skrivna ordets betydelse är stor och samhället ställer höga krav på förmågan att kunna läsa, skriva och värdera olika texter.
Att kunna dels läsa, dels förstå och ta till sig en text innebär andra färdigheter, bland dem problemlösning och förmåga till att hitta nya, kreativa idéer. Dett är något som till exempel en större studie i finland visade redan 2003. Då kunde professor Pirjo Linnakylä vid Jyväskylä Universitet slå fast att elevernas attityd till att gå i skolan och till fortsatta studier påverkas också positivt av tidningsläsning. Det vill säga; den som redan tidigt lärt sig att läsa har ett stort försprång från de andra, eftersom de har förmågan och vilja att fortsätta lära. Mer om denna undersökning kan du läsa genom att klicka här.

Hur lär sig barn?
Här kommer trickfrågan nummer ett, vilken är bästa metod att lära barn att just läsa? Och svaret är tyvärr inte så enkelt. Det har nämligen visat sig att det är olika för olika barn. Viktigt är dock att inlärningsfasen (för att knäcka koden till hur en läser) ska innehålla en strukturerad genomtänkt pedagogik där bland annat vi måste lära barnen sammanhanget mellan språkljud och bokstäver. Det vill säga sammanhanget mellan det talade och det skrivna språket. Mer om detta kan du läsa här.

Som förälder kan jag bara ge ett råd: Lär ditt barn läsa, antingen själv eller med andras hjälp. Den läskunnige är den som besitter det framtida samhället
#blogg100 - 122 på övertid

29 juni 2014

Bildporträtt: Stjärnor.

Denna söndag blir det en bild tagen med mobilen. Ett gatuporträtt taget i farten för några dagar sedan i Göteborg. Jag kallar bilden "Starry shirt". Gissa varför...
#Sunday Street portrait #SSP
#blogg100 - 121 på övertid
Starry shirt

28 juni 2014

Rysningarnas vecka är här.

Almedalen. Denna samlingsplats av åsikter, meningskiljaktigheter och allmänt påverkansvilliga maktmänniskor. Har egentligen inget emot att samhällsviktiga ståndpunkter marknadsförs, testats och utvärderas. 
Det jag har emot det hela är att det mest liknar kosmopolitversionen av Varberg. Det Varberg där jag aldrig var riktigt välkommen. Jag tror ordet jag letar efter är minoritetsförtryck.
Nej, inte ringmuren i Visby, 

utan Varbergs fästning

Mer om Almedalsveckan på den officiella hemsidan.
Varberg är boråsarnas sommarträdgård. När jag som liten gick på skolavslutning kände jag mig mer främmande än någonsin annars. Jag som kom från Uppsala och inte kunde säga ett västgötskt tje-ljud utsattes vid sommarens början alltid för föraktet från klasskompisarna...
– Va, är du inte i Varberg på sommaren. Är du helt väck eller?

Som om ett sommarboende i Varberg var det enda absolut nödvändiga för att leva livet. Nå, inte ens alla boråsare hade sommarställe på halländska kusten. En hel del var vi som var förtryckta och nedgjorda av den stora massan av sommarvarbergare.
Nu ska ni komma ihåg åtminstone två saker:
1. De som bor i Varberg året runt är inte heller alltid så speciellt glada i boråsarnas sommarförhävelser. Det kan rent utav vara så att en del tycker illa om sommargästerna?
2. Boråsare är under sommaren inte bara högljudda, utan även de med mer pengar. Så ursprungsbefolkningen niger vackert och säger: "Ja, herrn" och "Visst, frun" utan att tveka.
Enkelt uttryck förstod jag tidigt att den stora klumpen med stadsmänniskor utövar ett sorts förtryck under sommaren. Antingen är du med eller så är du utanför. Och just så känner jag inför Almedals-veckan. 


Vi (de som räknas i Sverige) ska denna vecka alla tycka samma sak, ståendes på samma plattform (Almedalsveckan). Det är vår tids konsensustvång.
För politiker, lobbyister, journalister och andra makthavare måste vara i Almedalen första veckan i juli. Om de inte är där, räknas de inte. Om deras mål och syfte inte syns i Almedalen, så finns de inte. Om du inte träffar en massa andra maktmänniskor på Gotland just denna vecka, så är inte heller du en maktmänniska.
Men vi andra då? Vi som varken har lust, ork eller inställsamhet nog för att tillbringa en vecka på sommarvarma ön i Östersjön. Finns vi inte heller?

Utanförskap, exkludering och fraternisering. Det är det som Almedalsveckan handlar om. Alla jag känner (och de är rätt många) som varit där, tycker att veckan är jobbig, men fantastisk. De har fått mycket, de har fått vara med och påverka framtiden. Men vi som inte är där deltar inte, varken med hjärta eller hjärna. Sannerligen odemokratiskt. Och i mitt tycke väldigt varbergskt...
#blogg100 - 120 på övertid

27 juni 2014

Mer mening i varje ord.

Dags igen. Fredagletandet efter mer mening kanske startar med ordnörderi? Väl bekomme.

Papper. Ett gäng fadersfigurer från skogen. I ett datorprogram. 

Mammut. Hårig bestickare av kvinnokön?

Kusin. Häst-släkting som långsamt tar slut.
#blogg100 - 119 på övertid

26 juni 2014

Bröstvårtor värda ett krig?

Kommunikation är till mycket stor del beroende av en rad faktorer, bland dem att delade eller inte delade värderingar. Skrev nyligen om ordet ekokammare, som handlar just om de som vägrar lyssna på andras värderingar och åsikter. Idag handlar det om vad som är frigörelse och om att hänga med i tiden. Det handlar om bröstvårtor.

Just pågår på flera håll i världen ett mer eller mindre kvinnligt uppror mot en gammaldags syn att det är "farligt" att visa bröstvårtor på kvinnor. Sker det på vissa sociala medier blir du idag avstängd. Sker det i någon av majoriteten av USAs stater är det ett brott och så vidare. Samtidigt pågår Femen-upproret i första hand arabiska länder, för en modernare kvinnosyn, där den nakna kvinnliga kroppen inte ska ses som farlig.

Ja, det finns på en rad områden kraftiga motsättningar om det är rätt eller inte att visa kvinnliga bröstvårtor offentligt. Tiden kommer att avgöra denna kamp och något säger mig att den mer tillåtande sidan kommer att vinna. Men samtidigt förstår jag de som opponerar sig. För ofta handlar motståndet mot förändring i allmänhet om antingen kulturell betingning eller dina nedärvda värderingar. 
Samtidigt är det oftast unga människor som driver på förändringsarbetet, eftersom de är mer benägna att ta till sig nya idéer. Jag är inte rätt person att säga vad som är rätt och vad som är fel. Men en sak vet jag. En kränkt person är kränkt, oavsett varför. För det är alltid den personliga upplevelsen av kränkthet som definierar en kränkning. Fast med det sagt undrar jag ibland varför många blir kränkta av nakna bröst - med eller utan bröstvårtor?

Kampanjen #freethenipple kan du läsa mer om, klickar du här hittar du en artikel i Aftonbladets modedel.

Om du undrar. Så mycket förstår jag ändå, att det är smart för min del (som vit medelålders man) att INTE visa en bild på kvinnobröst i detta inlägg. För risken är är alltför stor att bilden förmedlar något helt annat, än att bara vara en illustration för detta inlägg. Intressant nog, är det det av min kulturella betingning...
#blogg100 - 118 på övertid

25 juni 2014

Bildord: Öppen.

Är det färgen? Är det doften? Eller är det det starka, livgivande, livsälskande?
Hur som helst älskar jag blommor. Och när vi flyttade in i vårt hus, visste vi inte om alla dessa underbara pioner. Varje år sedan dess fylls jag av deras evinnerliga livslust. Deras öppenhet för allt.

En sak gör pioner sällsamt speciella. De är intrikata, intima och invecklade. Och samtidigt utåtriktade, utvecklade och utslagna. De visar på hela perspektivet från in till ut.

Foto taget tidig sommar 2014 
© Gunnar F Novik.  
#bildord - 058
Mina bildord hittar du på denna sida

#blogg100 - 117 på övertid

24 juni 2014

En fis för mänskligheten.

Ursäkta rubriken ovan. Möjligtvis kan jag skylla på min fåniga och lite enfaldiga manliga humor. Men jag slår ändå vad om att detta inte är sista gången du sett den förkortningen på ett partis egenskap i svenska rubriker. Ska vi säga... runt månadsskiftet augusti/september blir förekomsten mest frekvent?

Det är nämligen så att flera instanser slagit fast att den mest korrekta genitivformen på förkortningen Fi (Feministiskt Initiativ) är just Fis. Till exempel har Institutet för Språk och Folkminnen förklarat denna ordform som mest lämplig, likadant har både Mediarådet och TT gjort. Och en kort text om detta kan du läsa här.
#blogg100 - 116 på övertid

23 juni 2014

Miss vilket som.

Att inte förstå att vi alla hänger ihop är att ha missförstått det hela. Likaså att skylla något mot ett speciellt kön, sexuell läggning, ras, ursprung eller kulturell tillhörighet. Det är att inte se helheten...
Märkligt nog hänger misandri och det något vanligare uttrycket misogyni ihop. För utan det ena, inte det andra. Egentligen hänger det mer ihop med hat, än med ett visst kön. För den som hatar någon av ett visst kön har inte förstått att människor är vi alla och utan den ena, inte heller den andra.


Misandri. Manshat eller -förakt. Hopsatt av grekiskans miso- med betydelsen hat och andro som betyder man.

Misogyni. Kvinnohat eller -föraktHopsatt av grekiskans miso- med betydelsen hat och gyne som betyder kvinna.

Genus. Kommer från latinets genus med betydelse ras, familj, sort, rang, ordning eller art.
#blogg100 - 115 på övertid

22 juni 2014

Söndagsporträtt: Happy friends.

Mötte dessa två glada unga damer på Brick Lane, London i april i år. Vi var ju flera fotografer där och de frågande mig vad vi höll på med. Jag berättade om projektet och då sa den ena av dem att jag borde fotografera den andre. Men deras underbara energi var gemensam, så jag bad om och tog flera kort av de båda tillsammans. Detta är ett av dem. 

Definitionsmässigt är detta snarare ett gatuporträtt än ett rent gatufoto...
Happy friends
#Sunday Street portrait #SSP
#blogg100 - 114 på övertid

21 juni 2014

Hör du eko-eko-ekokot?

Språktidningen utsåg i veckan ordet ekokammare till veckans nyord. Ett ord som vi lånat in från engelskans motsvarighet echo chamber, med samma betydelse här som där. Men jag tänker på helt andra saker än de.

Ekokammare. En fysisk eller oftast virtuell plats (t exempel an speciell TV-kanal eller tidningsredaktion inkl vad de publicerar) där bara de egna åsikterna hävdas, förmedlas och behandlas välvilligt. Ett ställe där de egna åsikterna får eko i texter, inslag med mera. Exempel på detta är bland andra Fox News i USA.
Språktidningens artikel om ekokammare. Ordet accepterades för svenskt bruk redan kring 2000 och finns i nyhetstext så tidigt som 2002.
I mångt och mycket kan delar av de sociala nätet kanske kallas ekokammare?

Men. Jag kom direkt att tänka på något heeeelt annat. The Ark till exempel... En 14 år gammalt klipp från TV4s Nyhetsmorgon där the Ark spelar "Echo chamber":
 #blogg100 - 113 på övertid

20 juni 2014

Glad midvinter.

Ville bara påminna om tidens gång. Om hur viktigt det är att njuta av nuet. För om exakt ett halvår ser det ut så här. Och likadant såg det ut för ett halvår sedan...
GOD JUL!
#blogg100 - 112 på övertid

19 juni 2014

Scengångarens torsdag.

På Engelbrektsskolans aulas scen
Det är några år sedan nu. Vilket syns på, ähum... kläderna.
Under gymnasietiden (1979) gjorde jag ett gästspel i en produktion för Musikskolan i Borås. Jag hade den enda ej sjungande rollen, ditplacerad av min dramalärare på Bäckängskolan Bo Jonsson. 
"Sagan om O" hette föreställningen, där jag spelade just "O".

Samma scen, med en av de drivande 
bakom föreställningen, Jan-Erik 
Andersson i förgrunden
Största vinsten? Jo, jag skrev mitt examensarbete i svenska på arbetet kring pjäsen. Ett examensarbete som gav mig ett hyfsat betyg, men inget mer. Ett par år senare arbetade jag på Stadsteaterns som både statist och med ett par mindre roller. 1983 spelade jag Olle i "Lasse i gatan" av Lars Forsell. En pjäs där jag fick nöjet av att dö på scen. Teaterkarriären avstannade sedan 1987, då jag valde en helt annan bana. Men det är en annan historia.
#Throwbackthursday #Tillbakablickstorsdag #TBT
#blogg100 - 111 på övertid


18 juni 2014

Listad utmaning.

Fick härom dagen lite statistik från årets #blogg100-utmaning. Såg då att jag listats som nr 10 i antal inlägg. Och (fast jag vet inte om det är bra eller dåligt) den som tweetat mest om utmaningen... 


nummer tio...
Häftigt - även om det i sak, kvalitet eller läsbarhet inte säger något. Men ändå.


Nummer ett...
Förutom nedanstående lista finns mer att läsa om Blogg100 hos BisonBlogg, upphovsmakaren. Klicka här och läs.
Det har nu gått en dryg vecka sedan själva grundutmaningen avslutades. Själv fortsätter jag för att se hur länge det går att skriva minst ett inlägg om dagen. Nu handlar det om inspiration, uppslag och uthållighet. Och om att ha kul.

Förra året kom jag upp i 150 dagars kontinuerligt bloggande... #blogg100 - 110 på övertid

17 juni 2014

Bänkad.

Tittade på några bilder från bland annat gångna veckan. Kom på att jag av någon anledning ofta fotar de som sitter på en bänk. Men vad det betyder (förutom vad ordet står för) vet jag inte. 
har du några funderingar om det?

Bänk. På fornsvenska bænker. Samma ursprung som t ex bank, från germanskans förled banki-, med betydelse upphöjning.
To own a bench
Opposite ways
 #blogg100 - 109 på övertid
Brasilien-supporter i Borås

My stuff

Bench back

Cigarette break

16 juni 2014

Substansiellt imperativ.

Ibland är lek med ord medvetet, ibland inte. Det är ofta en sammanblandning eller en medveten förväxling av ett ords olika betydelser, kanske även skilda ordklasser. Och ibland vet en inte riktigt om ordleken var eller är medveten.


Imperativ verbmodus eller bara substantiv?
Dagens exempel kommer från en trottoar i Göteborg idag, bredvid ett par nymålade avluftningsrör. Du vet sådana där som står i backen, böjda rör för något nergrävt.

Det tog mig några få sekunder inte jag riktigt förstod vad som egentligen stod. För min första reaktion var ju att det var dumt och felaktigt skrivet. men det var mest en kul... ja, ordlek.
#blogg100 - 108 på övertid

15 juni 2014

Söndagsporträtt: Richard at Hawley Arms.

Träffade honom på en pub i Camden, London under vårt större fotoprojekt i London i april. Han arbetade som bartender, men även som komiker/skådespelare. Mycket trevlig kille.
#Sunday Street portrait #SSP
#blogg100 - 107 på övertid

14 juni 2014

Börja. Pausa. Sluta. Med mer...

Allt pågår, hela tiden. Vet inte om någon känd person sagt detta någon gång (och om det då börjat hamna på listor över fina citat), men så är det. Med det sagt går vi över på lättsamheterna...

Merord, ja. Ord som innehåller mer. Som ruvar på inte så väl dolda hemligheter. Och som jag tolkar fritt. 
Varsågod. Här är veckans #merord...

Börja. Feminin form av Börje - tvingad till affirmation? Ja, någonstans ska en ju starta...

Pausa. Faderns haltande, engelska version av gemenskap, uttalat "the American style".

Sluta. Svenskbördigt, basiskt grepp, som gör dig helt färdig.
#blogg100 - 106 på övertid

13 juni 2014

Heja Språkrådet!

Kanske spelar en listning inte så stor roll. Kanske är servicen i sig riktigt bra. Hur som helst har Språkrådets Twittertjänst röstats fram som en av de bästa språkkontona i världen. GRATTIS!
Tvåa på listan minsann
















Exempel/skärmdump
Viktigast är dock att du känner till att den finns. För du får korta korrekta svar snabbt och behändigt via @Språkrådgivning.

Hela listan från en.bla.la hittar du här#blogg100 - 105 övertid

12 juni 2014

Instalivet, i en fyrkant.

Delar med jämna mellanrum bilder från @GunnarFNovik, mitt Instagramkonto. Oftast är det bilder tagna med min systemkamera och sedan beskurna för att passa mediet.

Nå. Alla dessa är från den gångna veckan, från både Borås och Göteborg. 
#blogg100 - 104 övertid
You can't have any
Suck it, baby

Fancy tie

Run along

Lady Cool

By the letter

Jolly trolley

11 juni 2014

Vackra ord: Omsorg.

Ett av de absolut vackraste orden jag känner. Ett ord som berättar massor om mänsklighet, gemenskap och vänskap. Och det på flera plan. #vackraord

Omsorg. Lite blandade betydelser. Till exempel omsorg har den som ska ombesörja, det vill säga se till att något blir gjort. Och den visar omsorg som ser till något - bokstavligt eller bildligt talat. Och omsorg är också det ansvar (självpåtaget eller givet) du har gentemot en annan varelse eller ting du vårdar. Jämför gärna med betydelsen av ordet Sorg (klicka här för länk). #blogg100 - 103 (övertid)


Härstammar etymologiskt troligtvis från sanskritens surksyali, som betyder bekymrar sig om.

Fler #vackraord hittar du här

10 juni 2014

Hänger du med?

Världen förändras och vi med den. Eller är det egentligen tvärtom? Oavsett vilket måste den som vill hänga med i förändringen ständigt lära nytt. Här några intressanta exempel (ord) som visar på denna samhälleliga förändring.

Cisperson eller cis. Enligt Institutet för Språk och Folkminnen: En cisperson är någon vars biologiska, juridiska och sociala kön alltid har hängt ihop enligt rådande samhällsnorm. Förenklat är en cisperson motsatsen till en transperson. Cis är latin för på samma sida, språkmässigt är det ett motsatsord till latinets trans. Viktigt att komma ihåg är dock att cis inte är direkt kopplat till sexualitet att göra. En homosexuell person kan mycket väl vara cis.

Precis som många andra nyord finns delvis olika tolkningar/förklaringar av ordet. Ovanstående är den mest använda.

Gentrifiering. Social förändringsprocess i till exempel en stadsdel av större stad. När människor av en högre socioekonomisk samhällsklass flyttar in och tar över ett område. Kommer från engelskans gentry, som ungefär betyder herrskapsklass. Haga i Göteborg, Prenzlauer Berg i Berlin och Soho i London är bra exempel på gentrifierade stadsdelar. De som tidigare tillhörde de utslagna, de lägre klasserna och som numera är direkt "fina" att bo i.

Oenolog. Främmande ord som i takt med det ökande vinintresset fått allt starkare fäste i Sverige. En oenolog är en person som kan mycket eller forskar om vin och dess tillverkning. Oenologi är då (vetenskapen om vin) eller läran om vin och dess tillverkning. Har förekommit en diskussion huruvida ordet ska stavas med ö, e eller oe på svenska och numera (finns i SAOL) är det just oenologi som gäller som stavning. Skål!
#blogg100 - 102 (övertid)

9 juni 2014

En helg som snurrar än.

Berlin. En helg som bjöd på det mesta. Värme, musik, konst, människor och allt vad detta kan innebära. Fast Bowie och Ai Wei Wei var märkvärdigt nog.

Vi körde bil ner i fredags och kom hem natten till idag. Och under de knappa två dygn vi var i Berlin var intrycken löjligt många. Från resterna av muren, via magiska utställningar, via öl på rangliga sittplatser i barernas fönster till alla dessa olika människor. 
Berlin, en tolerant och vacker stad. 
Ich bin ein Berliner.

Även om Bowie-utställningen inte tillät bilder är här några få av intrycken, alla utom två tagna med mobilen... #blogg100 - 101 övertid
Brandenburger Tor
The border/Die mauer

Martin Gropius Bau

Ai Wei Wei: 1135-Chair

Ai Wei Wei: Diaoyu - Senkaku

Ai Wei Wei: Fallen Studio

Ai Wei Wei:River crabs

Ai Wei Wei: Jade handcuffs

Ai Wei Wei: Marble rebars

Ai Wei Wei: Stool

U-bahn

To never forget

Water Walk 2

8 juni 2014

Inte. Sluta. Nu. 100 på det?

Interpunktionen i rubriken ovan är stilistiskt upphakande, med stopp vid varje punkt. Det är därför vi sätter punkt. För att få till ett uppstannande. Men egentligen tar inget slut...


#blogg100 har nått sitt mål, för tredje året i rad. Eller.
Målet med de 100 dagarnas bloggande, med minst ett inlägg om dagen är mött. Men är det egentligen slut?


Varken bildligt eller bokstavligt är svaret. Naturligtvis kommer jag inte att märka inläggen med #blogg100 mer för i år, men inläggen kommer säkert ändå. Väl fortsatt mött i cyberrymden. Både bildligt och bokstavligt.
#blogg100 - 100b

Söndagsporträtt: Queen Emerald.

En människa. En bild på egen hand. Veckans porträtt är som alltid oregisserat. #Sunday Street portrait #SSP

Det är den tiden på året. Då de unga klär upp sig och skrider ut för beskådan. Somliga av de nybakade studenterna väljer en mer oortodox utstyrsel. Och en del är vackrare än andra.
#blogg100 - 100
Queen Emerald

7 juni 2014

Bokstavligt mina bilder.

Bildligt talat är jag i många delar en novis, även om jag fotat sedan jag var 11-12 år. Jag är ändå glad att jag till slut hittat mig själv i mitt fotande - mycket beroende på Mats Alfredsson. Mats har hjälpt en massa och varit min inspiratör mentor när det gäller gatufoto. Idag vet jag vad jag vill. Och att jag har en bit att vandra. Men jag har kul på vägen. Och hoppas att du tycker om...


Skärmdump Flickr
Från pocketkameran Agfamatic, Systemkamerorna Konica T3 Autoreflex och Nikon FM, till kompaktkamerorna av flera märken sedan min äldste son föddes (1998) och via Canon EOS 50D till dagens Canon EOS 6D.
Natur och människor har efterhand nästan bara blivit människor och detaljer. Och människorna fascinerar mig otroligt mycket. Alla uttryck som finns och alla interaktioner människor emellan.


Skärmdump Facebook-sidan
Nå. Samlar bilderna publikt på i första hand två sidor. Den ena är Flickr och Gunnar F Novik Street (klickar du här kommer du dit)

Den andra är på en helt öppen Facebook-sida som heter Gunnar F Novik Street photography (klicka på bara).
#blogg100 - 099b

Att snurra medsols...

Vissa frågor är knöligare än andra, trots att de handlar om något som du och jag upplever dagligen. För som svensk i till exempel Australien kan det bli svårt att svara på frågan åt vilket håll solen går. Går den medsols?

Språket påverkas alltid av den omgivning som utövarna finns i. Både avseende kultur och rent geografiskt. Medsols (kan ju också heter medurs) är faktiskt ett mycket bra exempel på detta.


Fysikaliskt och kulturellt krockar frågan i ingressen rejält i det svenska sinnet. Det som på svenska heter medsols heter till exempel på engelska clockwise (enligt klockan). Med ett riktigt bra skäl till det. För söder om ekvatorn är ju medsols istället counter clockwise på engelska (tvärtom mot klockan). 
Naturligtvis har det med att när svenska uttrycket för detta skapades var vi inte vana att tänka att solen kan tyckas gå runt oss på annat vis än just medsols. Hade uttrycket kommit idag hade det antagligen hetat något annat.

Det är inte heller så vanligt i språk att använda den svenska lösningen till vad som är "snurra höger eller vänster". Precis, förekommer bara i länder som ligger på norra halvklotet, relativt långt norrut.

När dök då uttrycken medsols och motsols upp i svenskan? Läste nyligen en enkel forskningsfråga i Forskning och Framsteg; vilket håll snurrar en medsols på på södra halvklotet? En fråga som inte helt lätt besvarades

Malin Petzell vid Göteborgs universitet forskar om bantuspråk och talar swahili. Hon har hittat orden för medurs och moturs i en swahiliordbok: kisaa och kinyume saa. Men hon har aldrig hört begreppen i naturligt tal, och sökningar på internet ger inte heller några träffar.
Hennes diskussioner med andra forskare tyder på att begreppen medsols och motsols kom in i svenskan under mitten av 1800-talet och är unika för nordiska språk. På tyska, franska, japanska och nederländska använder man – liksom på engelska – klockan som referens, och på bosniska talar man bara om ”åt höger” och ”åt vänster”. Men Malin Petzell betonar att hon inte kan svara för alla världens språk.

Förresten. Den som funderar mer på tid, väderstreck och solens skenbara rörelser (egentligen jordens rörelse i förhållande till solen) kan läsa mer om det här, hos SMHI.
#blogg100 - 099

6 juni 2014

De ynka sista två...

Vill bara säga. Jobbade på reklambyrån en gång i tiden. Chefen (och vännen) Thobbe brukade säga...


Att det dessutom är exakt dag 98 på #blogg100 är ingen slump. Men jag hoppas att de två sista dagarna blir enklare än så... #blogg100 - 098c

Bara idag. Flagga lite kanske?

Tre som firar på sommaren. Först ut är Sverige. Just idag faktiskt. Sedan USA, sist Frankrike. En hel del har vi gemensamt. Faktiskt mer än vad som skiljer oss. Kom ihåg det.

Liten anekdot: En fransman som kom till Sverige för första gången får att hälsa på i vår familj undrade om vi inte var lite väl stats-styrda och nationalistiska. 
För i Frankrike är det inte vem som helst som flaggar och här flaggas det en massa.

I Frankrike ser du nästan bara "Trikoloren" i officiella sammanhang. Aldrig hemma i folks trädgårdar, så jag kan förstå hans förvånade min.

Men jag antar också att hen inte varit i USA före detta uttalande.
blogg100 - 098b


Trikoloren
Star bangled banner